Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αρθρογραφία της ημέρας, προτιμάει να ασχοληθεί κυρίως με εσωτερικά ζητήματα, ενώ στον απόηχο της δίκης της Λαμίας συντηρείται ο διχαστικός λόγος…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ

«Πώς είνε δυνατόν να παραμένη η χώρα υπό την καθαρώς επαναστατικήν μορφήν κράτους συνταγματικού ισταμένου επί του ενός σκέλους; Διότι το έτερον σκέλος εφ’ ου στηρίζεται η εφορεύουσα την λειτουργίαν του Πολιτεύματος εξουσία παραμένει εν αχρηστία. Οι εντολοδόχοι απέβησαν και εντολείς. Οι διάδικοι και δικασταί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙΣ ΕΚ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

ΠΩΣ ΕΠΕΙΣΘΗ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΗ ΤΟΝ ΓΥΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΥΝΑΣΤΙΚΟΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑ – Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΘΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ – ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ‘’ΜΑΖΕΣΤΙΚ’’ – Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΝΟΤΗΣ…

«Δεν είνε δυνατή η λήθη των παθών, όταν η κυβέρνησις νομίζη, ότι θα τρομοκρατήση τους αντιπάλους της διά της αναρχίας. Δεν είνε δυνατόν να σιγήση ο έλεγχος, όταν ρίπτεται εις την άβυσσον η πατρίς, διακυβεύονται δ’ εις πείσματα και τυφλότητας τα τιμαλφέστατα. […] Ας το εννοήση ο κ. Στράτος. Θα έπρεπε να έχη ήδη παραιτηθή. Αλλά λησμονούμεν, ότι και αυτός ανήκει εις την ‘’Ηνωμένην’’, αφ’ ης αδυνατεί ν’ αποσπασθή, καίτοι βλέπει τας εξ αιτίας της συμφοράς της πατρίδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΧΑΟΣ

«Εάν δεν έχουν ακόμη συναίσθησιν της καταστάσεως, συντόμως θα την κάμη αισθητήν εις αυτούς ο λαός, κατά τρόπον όχι βέβαια ευχάριστον. Ας αφήσουν τας εξαγγελλομένας μεγάλας δήθεν αποφάσεις των και ας λάβουν μίαν και μόνην : να εγκαταλείψουν την αρχήν άνευ αναβολής και να συστήσουν ομοίαν θυσίαν εις όλους όσοι αποτελούν πρόσκομμα εις την επάνοδον της Ελλάδος εις τους κόλπους των τέως Συμμάχων της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΙΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

«Το χυθέν και χυνόμενον χριστιανικόν αίμα θα πέση επί τας κεφαλάς της Γαλλίας και της Ιταλίας και η ιστορία θα στιγματίση την απάνθρωπον και ειδεχθή αντιχριστιανικήν πολιτικήν των. Η ευθύνη των δύο τούτων κρατών είνε απροσμετρήτως τρομερά. Αλλά ολιγώτερον τρομεράν άρα γε ευθύνην διά την φρικώδη ταύτην εξόντωσιν ολοκλήρων χριστιανικών πληθυσμών φέρει η Αγγλική κυβέρνησις, η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερον εξεγερθείσα αλλά μόνον διά διακοινώσεων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΑ

«Αφήσατε τας υποκρισίας και τας κακούργους υπονομεύσεις, διά να σωθήτε, διά να πολιτευθήτε νομίμως και εν τω δικαίω σας. Άλλως δεν θα χρειασθούν φάλαγγες και οργανώσεις. Θα σας πνίξη όλους ο Λαός. Θα σας γδάρη με τα νύχια του. διότι θέλει την ησυχίαν του. διότι ο Λαός σας το βροντοφωνεί άπαξ διά παντός, οριστικώς και αμετακλήτως. Θέλει το Σύνταγμα και τον βασιλέα του. θέλει το Πολίτευμά του!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ

«Η απειλή της προσφυγής εις την μαγκούραν και εις την κουμπούραν της ανευθύνου λαϊκής δικαιοσύνης ένα σκοπόν έχει : Να φιμώση το στόμα και δεσμεύση την σκέψιν. Δεν μας θέλουν ελευθέρους συμπολίτας των οι άνθρωποι. Μας ανέχονται ως ένα είδος κατωτέρας φυλής. Παρίας των Ινδιών ή Χόγκους της Κίνας. Ειδοποιούμεν τον αναβιώσαντα τραμπουκισμόν, ο οποίος έμαθε εις το μεταξύ και Ιταλικά και ομιλεί περί φασίστι, ότι τούτο δεν θα συμβή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Θα δεχθώμεν λοιπόν σήμερον, αναγκαστικώς, εκείνο το οποίον ηρνήθημεν να δεχθώμεν χθες. Αλλά πόση χρονική απόστασις μεσολαβεί από του Μαρτίου του 1921 μέχρι του Ιουλίου του 1922; […] Υπέστημεν δεινοτάτας θυσίας διά να αποκτήσωμεν εκείνο το οποίον μας προσεφέρετο και δεν είχομεν ή να τείνωμεν την χείρα διά να το λάβωμεν. Αυτή είνε η θλιβερά αλήθεια. Θλιβερωτάτη διά την ελληνικήν πολιτικήν. Απείρως θλιβερά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
  • Η ΣΥΓΚΛΗΣΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ. ΛΑΟΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ;

ΠΩΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΟΥΝΑΡΗ – ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΟ Η ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΩΤΕΙΡΑ ΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

«Μίαν και μεγίστην έχουν ανά χείρας των υπηρεσίαν να προσφέρουν προς την Ελλάδα οι σήμερον άρχοντες αυτής. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΗ ΤΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΝΕΛΘΗ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ. […] Εάν και πάλιν Γουναριστί διστάσουν να εξακολουθήσουν εκκρεμούντες και υπάρχοντες ημέρα τη ημέρα, η Ελλάς βέβαια θα πάθη, αλλά και η τιμωρία των υπό του Ελληνικού Λαού θα είνε όσον δεν φαντάζονται ίσως μεγάλη και οδυνηρά διότι θα αποδειχθή πλέον ή καταφώρως ότι ΕΝ ΕΠΙΓΝΩΣΕΙ εγκλημάτησαν εναντίον της πατρίδος των και εν επιγνώσει κατέστρεψαν και την οικονομικήν υπόστασιν του ατυχούς Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΗΠΩΣ…

«’Αστοχος δίκη και αστοχωτέρα καταδίκη έδοσεν αφορμήν εις τον βενιζελισμόν να εκδηλώση όλον το στασιαστικόν, το οποίον εγκλείει εν εαυτώ. […] Αλλ’ η από ενστίκτου, όχι από τακτικής, υπαγορευθείσα καταδίκη, ήτο η χειρίστη διά στασιαστάς αμετανοήτους. Και εσκέφθησαν να ελαφρύνουν την ποινήν, υπομιμνήσκοντες την παρουσίαν των, προκαλούντες, εξάπτοντες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΑΦΕΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΗΟΨΙΑΣ
  • ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Δεν πρόκειται πλέον περί ανατροπής της Κυβερνήσεως Γούναρη και Στράτου. Αυτό είνε πρόσχημα. Έστω προς γνώσιν του Λαού. Πρόκειται περί σχεδίου εκθρονίσεως του Βασιλέως, εκδιώξεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας. Ο Λαός ας προσέχη με ανοικτούς οφθαλμούς. Φύλακες γρηγορείτε! ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΙΣ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ. Ο Θεός που αγαπά την Ελλάδα, ας βάλη το χέρι του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Και ενώ ο κίνδυνος είνε μέγας η αθλία Κυβέρνησις ένα μόνον εσκέφθη: να φιμώση το στόμα του λαού ίνα μη διαμαρτύρεται κατά της καταστάσεως, να φιμώση το στόμα του Τύπου διά να μη κρούη τον κώδωνα του κινδύνου, διά να μη εκφράζη την αγωνίαν του κατά της τρομεράς και εξακολουθητικής πτώσεως της δραχμής και της αφορήτου υψώσεως του κόστους της ζωής. Διά τούτο προβαίνει εις καταδιώξεις παντός αντιπολιτευομένου, διά τούτο διατάσσει παρανόμως και ουχί ηθικώς την υπό της λογοκρισίας απάλειψιν κάθε ειδήσεως ή σχολίου επί της αξίας της λίρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΝ ΤΗΣ
  • ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

«Η προσπάθεια όμως των δημοκρατικών είναι να εμφανίσουν την Κυβέρνησιν και τον Βασιλέα ως σκοπούντας την εγκαθίδρυσιν ή μάλλον εγκαθιδρύσαντας εμπράκτως την απολυταρχικήν Μοναρχίαν εν Ελλάδι. […] Εις πάσαν κατ’ αυτών εκδήλωσιν διαβλέπουν έμπρακτον εγκαθίδρυσιν της απολυταρχικής Μοναρχίας. Προς αποφυγήν δε του κινδύνου τούτου καλούν τον λαόν όπως εγκαθιδρύση διά νομίμων μέσων την αμιγή, την πραγματικήν Δημοκρατίαν»

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ – ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ – Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 30 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
  • ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΙΣ ;
  • ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΗ

«Και προκειμένου η Ελλάς να αναμείνη διά να φθάση εις την περίεργον αυτήν λύσιν, διά χιλιοστήν ίσως φοράν, θα ήτο προτιμώτερον να εκβιάση αυτή μίαν άλλην λύσιν, περισσότερον σύμφωνον και προς το δίκαιον και προς τα αναμφισβήτητα συμφέροντά της. Να εκβιάση μίαν λύσιν ταχέως και κατά τρόπον αποκλείοντα πάσαν περαιτέρω εκκρεμότητα»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος