Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Καθώς όλοι πιστεύουν ότι μετά τη νίκη και στο Εσκή Σεχήρ, υπάρχει μία περίοδος ξεκούρασης του στρατού, το ενδιαφέρον των αρθρογράφων στρέφεται και στο διπλωματικό πεδίο. Η στάση των Συμμάχων παραμένει ανθελληνική και η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μηδενική δραστηριότητα στο διπλωματικό τομέα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΟΥ ΕΙΝΕ Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Η Συμμαχική Ευρώπη εκ της κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπον διαρρυθμίσεως του Ανατολικού ζητήματος εξαρτά συμφέροντα, τα οποία κυρίως θέλουν επηρεάση περισσότερον από κάθε άλλον παράγοντα τας αποφάσεις της. Τον τρόπον δε, καθ’ ον ήθελε πραγματοποιηθή η προαγωγή και η προστασία των συμφερόντων τούτων μόνον μετά του Αρχηγού υπευθύνου Κυβερνήσεως δύναται να διαπραγματευθή. […] Και ο κ. Πρωθυπουργός είναι ο μόνος δυνάμενος μετά κύρους να εκθέση τας Ελληνικάς απόψεις και ν’ αναλάβη υποχρεώσεις αποκαθιστώσας την μεταξύ της Ελλάδος και των Συμμάχων της αλληλεγγύην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ

«Αλλά δεν έχομεν διάθεσιν ν’ αναμένωμεν την φυσικήν διαρροήν του Κεμαλισμού. Δικαιούμεθα επομένως να επισπεύσωμεν την κατάρρευσίν του. Και το αποτέλεσμα τούτο θα επέλθη διά της οδεύσεως των ελληνικών φαλάγγων όχι προς την Άγκυραν αλλά προς την Κωνσταντινούπολιν. Υφίστανται βεβαίως διεθνείς περιορισμοί διά την ενέργειαν αυτήν της Ελλάδος. Προς άρσιν αυτών οφείλει η Κυβέρνησις να εργασθή διπλωματικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΟΧΙ ΤΑΡΤΑΡΙΝΙΣΜΟΥΣ

«Είνε γεγονός ότι η Ελλάς ενίκησε κατά κράτος τον εχθρόν της, ότι είνε κυρία της καταστάσεως εν τη Ανατολή, ότι δύναται εν ανάγκη να εφαρμόση υπέρ εαυτής το δόγμα ‘’Μακάριοι οι κατέχοντες’’. Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του να λέγεται ότι δεν γνωρίζομεν τους Συμμάχους, υπάρχει μεγάλη απόστασις. Ο φαιδρός ούτος ισχυρισμός αποτελει ασύγνωστον πρόκλησιν προς τους ισχυρούς της Γης, αποτελεί απλούστατα ταρταρινισμόν λίαν επικίνδυνον. Νομίζομεν δε ότι αφήκαμεν τον ρόλον του Ταρταρίνου μόνον εις τον Μουσταφά Κεμάλ…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. ΑΠΕΠΕΙΡΑΘΗΣΑΝ ΑΠΟΒΑΣΙΝ ΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ

«Κατά τας πληροφορίας των ενταύθα τουρκικών κύκλων, οι κεμαλικοί φοβούνται μήπως οι Μπολσεβίκοι θελήσουν να επωφεληθούν της σημερινής κρισίμου θέσεως διά να εκβιάσουν την Κυβέρνησιν της Αγκύρας όπως προβή εις διαφόρους παραχωρήσεις»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΜΑΣ. Η ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ ΜΑΧΗ – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΛΥΣΣΩΔΩΣ – Ο ΗΡΩΪΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΧΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Εάν επεκράτει ποτέ ο Κεμαλισμός εν Μικρασία, και άνευ πλέον Ελληνικού φραγμού εξεχύνετο αδρίζον και λυσσών το κύμα του προς πάσαν διεύθυνσιν εις τα Στενά, εις το Αιγαίον, εις την Μεσόγειον, ηδύνατο κανείς να αμφιβάλη περί της νέας συμφοράς, ήτις θα έπληττεν εις την καρδίαν τα εκατομμύρια των Γάλλων κατόχων Οθωμανικών τίτλων και μετ΄αυτών τον Γαλλικόν εθνικόν πλούτον διά της μπολσεβικοποιήσεως και των προς την Τουρκίαν Γαλλικών δανείων, κατά το λαμπρόν Σοβιετικόν πρότυπον, το οποίον ηκύρωσε τα Γαλλικά δάνεια προς την Ρωσσίαν;»

  • Η ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΙΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ

«Η διπλωματική δράσις της Ελλάδος σήμερον είνε αρρήκτως συνδεδεμένη προς την στρατιωτικήν, διότι και εξ αυτής πηγάζει η ισχύς της και επ’ αυτής θα στηριχθή η φωνή της, ως τοιαύτη δε δεν είνε δυνατόν να στραφή προς την συνδιάσκεψιν, ήτις δεν δικαιούται, ως διεμορφώθησαν σήμερον εκ των γεγονότων τα πράγματα, να επιληφθή διακανονίσεως ζητημάτων ξένων και προς την θέλησίν της αλλά και προς την ισχύν της»

  • ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

«Επήλθον ευτυχώς τα αποτελέσματα των μεγάλων νικών του στρατού μας και του Αρχιστρατήγου Βασιλέως. Και όλοι αυτοί οι τε ξενόφωνοι και ελληνόφωνοι καλοθεληταί του Ελληνισμού θα σαρωθούν την πρώτην στιγμήν που θα πιστευθή πλέον και εις τον έξω κόσμον, ότι ο Κεμάλ δεν υπάρχει πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Βεβαίως δεν επιτρέπεται να κριθή και πάλιν η Ελληνική υπόθεσις απούσης της Ελλάδος. Και θέλομεν να πιστεύσωμεν –μολονότι τίποτε ακόη δεν έρχεται να μας καθησυχάση- ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα ήρχισεν ήδη τας ενεργείας της διά να εύρη τον τρόπον να εμφανίση την Ελληνικήν άποψιν και να υποστηρίξη τα Ελληνικά δίκαια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Αι επιχειρήσεις της Μ. Ασίας – Διπλωματικαί κινήσεις – Η μεταστροφή των Συμμαχικών αντιλήψεων – Τα κατορθώματα του Ελλην. Στρατού

«Οι κ. υπουργοί έλαβον γνώσιν των λεπτομερειών της καταστάσεως εν Μ. Ασία και συνεζήτασαν την περαιτέρω τροπήν, την οποίαν δύνανται να λάβουν τα Ελληνικά ζητήματα από διπλωματικής απόψεως μετά τους θριάμβους του Ελληνικού στρατού. […] Η κατδίωξις του στρατού κατά τας ιδίας πληροφορίας φαίνεται ότι θα συνεχισθή μέχρι της τελείας αποσυνθέσεως του εχθρού»

  • Η ΑΝΑΒΛΗΘΕΙΣΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΑΡΧΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ. ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΕΚΕΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΝ

«Κατά τας σημερινάς πληροφορίας τα Τουρκικά στρατεύματα εξεκένωσαν την περιοχήν της Νικομηδείας, συμπτυσσόμενα προς την Μπολού, το αρχαίον Βιθύνιον»

  • ‘’ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ’’, ‘’ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ’’

«Η ‘’Πρωτεύουσα’’, επίσημον όργανον του πειθηνίου οργάνου της αυτοτελούς συντεταγμένης αναρχίας, δεν θα συγχωρήση ποτέ εις τον Βενιζέλον τας αφαντάστους επιτυχίας του. Διά να τον συγχωρήση, πρέπει να δυνηθή ν’ αντιληφθή την μεγαλοφυΐαν του. Αυτό όμως δεν θα το κατορθώση ποτέ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ

«Η Τουρκία του Κεμάλ δεν είναι κράτος όμοιον προς τα λοιπά, ώστε να ελπίζη κανείς, ότι η ήττα θα προκαλέση άμεσον εσωτερικόν αντίκτυπον, και ότι τα εκ της στρατιωτικής συμφοράς διακυβευόμενα κεφαλαιώδη εθνικά και υλικά συμφέροντα θα γεννήσουν ενθέρμους εκ των σπλάχνων της υποστηρικτάς της ταχείας συνθηκολογήσεως. […] Ας μη απατώμεθα. Μετά της Τουρκίας, ην εκπροσωπεί ο Κεμάλ, είναι αδύνατον να συνθηκολογήσωμεν. Διότι ο Κεμάλ υπάρχει μόνον και μόνον, ίνα μη συνθηκολογή μεθ’ ημών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Την ελληνικήν υπόθεσιν προήγαγεν η ανάγκη, την οποίαν κατέστησαν δεσποτικήν και αναπόδραστον οι επικοί αγώνες και αι ατίμητοι θυσίαι του στρατού μας. Η ιδία αυτή ανάγκη, η οποία μας καλεί σήμερον, όπως μαςς εκάλει και χθες και καθ’ όλον το από της συνάψεως της Ευρωπαϊκής ειρήνης παρελθόν εις την Κωνσταντινούπολιν. Αλλά επί Βενιζελισμού καθώς είπομεν, έλειπεν ο απαιτούμενος εθνικός εγωϊσμός διά να υπαγορεύση τας αξιώσεις μας. […] Ήδη η φωνή του ελληνικού πατριωτισμού αλλά και της ελληνικής στρατηγικής συνέσεως ακούεται ανόθευτος και επιτακτική διά στόματος του κ. Γούναρη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ ΜΕΧΡΙΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΕΩΣ
  • ΕΠΟΝΤΑΡΙΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΕΚΕΡΔΙΣΑΝ

«Τινές εκ των Συμμάχων εθεώρησαν τον Kεμάλ γερόν πόντον! Τον εθώπευσαν, τον επεριποιήθησαν, τον εβοήθησαν! Αλλά το χαρτί ήλθες στον πρώτο λύκο! Άλλοι όμως ψυχραιμότεροι, συνετώτεροι, μελετηταί της Ιστορίας και του Δικαίου των λαών, εστήριξαν τας υπέρ του πολιτισμού και της ελευθερίας ελπίδας των, εις ένα άλλο τιμιώτερον χαρτί… Εποντάρισαν εις τον ΡΗΓΑ και εκέρδισαν!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 15 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ

«Μεταξύ άλλων ο Ιταλός γερουσιαστής κ. Άρτομ κατηγορεί τον Λόϋδ Τζωρτζ ότι αντί να υποστηρίξη την ακεραιότητα της Τουρκίας, συνεργαζόμενος ειλικρινώς μετά της Ιταλίας, τον αυτόν επιδιωκούσης σκοπόν, προτιμά να ενισχύση τον Ελληνικόν σωβινισμόν προς πολλήν ζημίαν των … Αγγλικών συμφερόντων»

  • ΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ. Προκήρυξις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η έναρξις των εμποροπανηγύρεων. Η συμμετοχή των Ελλήνων εμπόρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος