Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Διπλωματικές διεργασίες μεταξύ των Συμμάχων ενόψει της Διάσκεψης της Βενετίας για το Ανατολικό ζήτημα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

«’’Η Ελλάς ποθεί βεβαίως τον τερματισμόν της εκκρεμότητος’’. Αλλ’ ο πόθός της είνε μεμετρημένος, αναπόσπαστος δε από της ιδέας και της αποφάσεώς της, όπως επιτύχη τερματισμόν της ανωμαλίας ικανοποιητικόν των βλέψεών της και των αρχών, αίτινες εμπνέουν την πολιτικήν της. Αν διά να επιτύχη την τοιαύτην ικανοποίησιν ενδείκνυται να εμμείνη ακόμη εις αναμονήν και δεχθή ακόμη παράτασιν της εκκρεμότητος, θα το πράξη, διότι έχει εισέτι ικανά περιθώρια ψυχικής και οικονομικής αντοχής»

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΦΕΡΗΤ

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ – Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΩΜΕΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Η αγγλική πολιτική και γενικώς η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων είνε συμφέρον και όχι αισθηματολογία. Τα περί φιλελληνικής πολιτικής της Αγγλίας γραφόμενα και διαδιδόμενα είνε ψεύδη αναίσχυντα. […] Διά να ομιλήσωμεν δε καθαρώτερον η Αγγλία δεν θέλει την καταστροφήν της Τουρκίας. Απλώς επιζητεί την υποταγήν αυτής εις την πολιτικήν της, διά του ελληνικού αίματος και χρήματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΠΟΒΛΕΠΟΜΕΝ ΜΕΤ’ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΙΝ

«Ο σκεπτικισμός δεν είνε πολιτική. Και ο εγκαυχώμενος διά την σκεπτικιστικήν του διάθεσιν, υπό την επήρειαν δε αυτής κάμνων συλλογισμούς και συνάγων συμπεράσματα, πολύ ολίγον δύναται ν’ αξιώση ότι ορθοφρονεί πολιτικώς […] Βλέπουν αυτοί, με τον φακόν του σκεπτικισμού των, αβεβαιότητα εις το δυνατόν συγκλήσεως της Διασκέψεως, αβεβαιότητα δε και εις το δυνατόν επιτεύξεως των σκοπών, δι’ ούς θα συνέλθη. Και επειδή ούτω βλέπουν αυτοί, αξιούν καθ’ όμοιον τρόπον να ίδουν και οι άλλοι. Σοφαί γνώμαι, των οποίων όμως η σοφία είνε ακατανόητος και άγνωστος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΣ

«Τα κυβερνητικά όργανα ομιλούν περί της ‘’ανάγκης αντοχής’’. Προσδοκούν δηλαδή την λύσιν του εθνικού ζητήματος εκ της παρατάσεως της θανασίμου εκκρεμότητος, εναντίον της οποίας είχον διενεργηθή τα περίφημα ‘’εγχειρήματα’’. Είνε δε γνωστόν τι σημαίνει διά την Ελλάδα η εκκρεμότης αυτή. […] Αλλ’ οι άνθρωποι των ευτελεστάτων κομματικών συμφερόντων αδιαφορούν δι’ όλα αυτά. Ωρκίσθησαν, θα έλεγέ τις, να μην αφήσουν πέτραν επί πέτρας εις την Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ

«Και όταν οι ατυχώς κυβερνώντες σήμερον την πατρίδα μας εννοήσουν, ότι η στάσις μας είνε ειλικρινής και συγχρονίσουν και αυτοί την ιδεολογίαν των, υπάρχει ελπίς να εννοήσουν συγχρόνως, ότι από πατριωτισμόν υποδεικνύομεν εις αυτούς με ειλικρίνειαν ποία είνε η οδός η άγουσα προς σωτηρίαν, την οποίαν και αυτοί θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν, ίνα αυτοί, και με την ειλικρινή συνεργασίαν μας, σώσουν και εαυτούς και την πατρίδα των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΩΛΒΑΡΥ ΚΑΙ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • Η ‘’ΚΡΙΣΙΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ!’’

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΝ! – ΑΓΓΛΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩΝ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗ ΝΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ

«Ας συγκροτήση χωρίς άλλο η Κυβέρνησις από τούδε νέον Συμβούλιον του Στέμματος με όλους τους Αρχιστρατήγους και Υποστρατήγους και προ παντός με τους αποτελέσαντας το παλαιόν Επιτελείον των Βαλκανικών πολέμων, διά να σχηματίση ακριβή γνώμην περί της στρατιωτικής καταστάσεως […] Εάν αρκεσθώμεν εις συζητήσεις και διασκέψεις μόνον θα διαιωνίσωμεν την επιβλαβή υπό πάσαν έποψιν εκκρεμότητα […] Οπωσδήποτε ο Λαός αναμένει αυτήν την φοράν τελειωτικάς αποφάσεις της Κυβερνήσεως. Ή του ύψους ή του βάθους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

«Η Κυβέρνησις θα μεταβή εις την Διάσκεψιν έχουσα την πολιτικήν της εντός κλειστού φακέλλου δι’ όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνας. Και το μόνον που έχομεν να ευχηθώμεν είνε όπως ο φάκελλος μη αποδειχθή κλειστός και διά τους δύο πληρεξουσίους. Αυτό θα ήτο το χειρότερον κακόν προκειμένου εις την Διάσκεψιν να ακουσθή ομόφωνος και έγκυρος της Κυβερνήσεως τουλάχιστον αν μη της Ελλάδος η γνώμη περί της τύχης των υπερτάτων εθνικών συμφερόντων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ & ΤΟΥΡΚΟΙ

«[Η κατωτέρω μελέτη του γνωστού καθηγητού και διευθυντού του Μουσείου Αδριανουπόλεως κ. Λαμπουσιάδου, αναιρούσα ψεύδη και συκοφαντίες, διά των αδιαψεύστων δεδομένων της Ιστορίας, αποκαθιστά την κολαφιζομένην αλήθειαν. Και δημοσιεύομεν την μελέτην ταύτην κατά τοσούτω μάλλον ευχαρίστως, καθ’ όσον είνε λίαν επίκαιρος, διότι Βούλγαροι και τούρκοι, αλλά και οι γνωστοί κεφαλαιοκρατικοί κύκλοι της Γαλλίας, κατευθύνουν ομαδόν τελευταίως πυρά κατά της Θράκης μας]»

  • ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ

ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ – ΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ – ΜΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ – Η ΑΘΩΩΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΕΛΛΙΔΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΜΑΤΟΥ

«Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτική μας, μετά την ατυχήσασαν απόπειραν προς παρόξυνσιν της καταστάσεως, περιορίζεται ήδη αυστηρώς και αποκλειστικώς εις τούτο και μόνον. Εις συναγωνισμός καμάτου προς τον εχθρόν. […] Κατά την κυβερνητικήν λογικήν, οφείλομεν να αναμείνωμεν όπως επιταθή εις το δυνατόν μέγιστον σημείον η δυσχέρεια αύτη της θέσεως του εχθρού και κατόπιν να επωφεληθώμεν αυτής. […] Αλλά δεν εννοούσι λοιπόν οι κυβερνητικοί κύκλοι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον η ελληνική πολιτική αποδεικνύει ότι στερείται παντελώς οιουδήποτε σχεδίου διπλωματικής δράσεως, ότι κατ’ εξακολούθησιν αυτοσχεδιάζει δρώσα άνευ συγκεκριμένου σχεδίου και ότι η αγωνιώσα λογική της δεν καταφεύγει εις επιχειρήματα παρά μόνον διά να καλύψη την τραγικήν της αδράνειαν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

«Ο εν Λονδίνω ανταποκριτής του ‘’Βήματος’’ του Σικάγου τηλεγραφεί ότι οι κεί Αγγλικοί κύκλοι ήρχισαν συζητούντες τους όρους, οίτινες θα υποβληθώσι εις την Ανατολικήν Διάσκεψιν διά την σύναψιν της ειρήνης. Κατά την ανταποκριτην, οι Σύμμαχοι θα προτείνουν από μεν τους Τούρκους παραίτησιν από παντός δικαιώματος επί της Αδριανουπόλεως, από δε τους Έλληνας την εκκένωσιν της Ιωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΡΟ ΠΑΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Εάν δεν θέλωμεν ν’ αυτοκτονήσωμεν, είμεθα υποχρεωμένοι να εξασφαλίσωμεν διά παντός τρόπου και διά πάσης θυσίας την πολύτιμον Γαλλικήν υποστήριξιν. Ο κ. Γούναρης και ο κ. Στράτος, οφείλουν ν’ αντιληφθούν την αλήθειαν ταύτην και να την αντιμετωπίσουν τελεσφόρως, εάν δεν θέλουν να ίδουν την Ελλάδα βυθιζομένην οριστικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΘΕΤΙΚΩΤΕΡΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ
  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ – Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΝ ΟΠΛΟΝ ΤΩΝ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΣ – Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟΝ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ

«Δόγμα Τουρκικής ακεραιότητος δεν υπάρχει, αλλά σχέδιον διαλύσεως και αποσυνθέσεως διά ν’ ανακτήσουν αι σκλαβωμέναι εθνότητες την ανεξαρτησίαν των, και η Ανατολή ν’ αποτελέση την τελικήν ομοσπονδίαν των λαών της υπό την ηγεμονίαν της μεγάλης Ελλάδος. Αυτή είνε η μόνη και φυσική λύσις του Ανατολικού προβλήματος και εις αυτήν θα εύρη αύτη την διαρκή ειρήνευσίν της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Θέλομεν να συναγάγωμεν ότι η Γαλλία ουδέν πραγματικόν συμφέρον έχει να επιμείνη εις την ανωφελή και επιζήμιον τουρκοφιλίαν της και ότι θ’ αποδεχθή οιασδήποτε υποχωρήσεις της Αγγλίας εν τω Γερμανικώ ζητήματι, διότι τοσούτον επικίνδυνος είνε η εν Ευρώπη πολιτικοκοινωνική κατάστασις ώστε η παραμικρά απειλή νέου πολέμου θα εξαπολύση καθ’ όλην την Ευρώπην τον Μπολσεβικισμόν όστις θ’ ανατρέψη και σαρώση τα πάντα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

«Ούτω η συνερχομένη Συνδιάσκεψις αποτελεί μίαν νέαν ήτταν της κυβερνήσεως, μίαν ακόμη μείωσιν της διπλωματικής της ικανότητος. Διά τούτο, ενώ την Συνδιάσκεψιν επιζήτει η Ελλάς, του Κεμάλ μη σπεύδοντος, σήμερον η Ελλάς δειλιά προ της Συνδιασκέψεως και κάθε άλλο παρά καλά προοιωνίζεται εξ αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΠΡΩΪΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΣΜΥΡΝΗΣ Ο κ. ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ
  • ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ – ΠΑΡΕΓΝΩΡΙΣΘΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥΤΟΥ – Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΜΟΣΤΟΥ κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΟΒΑΡΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Αυγούστου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΙΣ
  • ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΥ “ITALIER”

Σκηναί φρίκης και απεπλισίας – Πώς περιγράφει το ναυάγιον είς επιβάτης του “MARTINIQUE” – Διάσωσις του πληρώματος – Πού κατηυθύνετο το “ITALIER” – Η μοιραία ύφαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος