ertnews.gr

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 19 Αυγούστου 1922

19/08 09:55
Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 19 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με βάση ‘’τα επίσημα της Στρατιάς ανακοινωθέντα, τα τόσον αραιά και τόσον ασαφή και αντιφατικά’’, τα ελληνικά στρατεύματα στο Μικρασιατικό Μέτωπο συμπτύσσονται ‘’υπό την ισχυροτάτην εχθρικήν πίεσιν, αλλά και συμφώνως προς τας αποφάσεις της Διοικήσεως, ληφθείσας προ της ενάρξεως της επιθέσεως». Κοινό το αίτημα για ενημέρωση του λαού από την κυβέρνηση, την παραίτηση της οποίας ζητούν ολοένα περισσότεροι…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 19 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

«Αλλά τι συνέβη είνε ευνόητον. Μόνον αφελείς και ανίδεοι ηδύναντο να μη αναμένωσι τα τετελεσθέντα. Αφ’ ης η Ελλάς ηθέλησεν ίνα δημιουργήση ιδίαν νέαν διπλωματικήν πολιτικήν διά της μεθόδου ατελσφορήτου απειλής, προεκάλει αντίδρασιν του ενόπλου και του εν διπλωματική ισχύϊ διπλού εχθρού. […] Διότι εάν ήσαν σαφώς προδιαγεγραμμένα τα τελεσθέντα διά πάντας πλην της Κυβερνήσεως των ‘’εγχειρημάτων’’ είνε επίσης σαφώς επιβεβλημένον και το έργον της σήμερον. Οφείλομεν να ανακτήσωμεν την απωλεσθείσαν υπέρ ημών εντύπωσιν ως νικητών, ακλονήτως κατεχόντων, όσα εχάραξεν η λόγχη του ηρωϊκού ημών στρατού»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ‘’ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ’’
  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Ο διευθυντής της εφημερίδος αυτής συνελήφθη σήμερον διαταγή της ανωτέρας στρατιωτικής διοικήσεως, διότι εδημοσίευσε, παρά την απαγόρευσιν της προληπτικής  λογοκρισίας του τύπου τα ονόματα των Γάλλων αξιωματικών των υπηρετούντων εις τον κεμαλικόν σταρτόν. Τα δικαιώματα της λογοκρισίας είνε καθωρισμένα εκ του Συντάγματος, εκ των γενομένων επισήμων εν τη Εθνοσυνελεύσει δηλώσεων και εκ των σχετικών διαταγμάτων. Περιορίζονται δε αυστηρώς εις τον έλεγχον των στατιωτικών ειδήσεων και κρίσεων. […] Επί του προκειμένου ουδεμία των περιπτώσεων τούτων συντρέχει, ουδέν πρόσχημα εχρησιμοποιήθη»

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ, ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

«Ας μαίνεται και ας λυσσά ο βενιζελισμός, ας συμμαχή μετά των εχθρών της πατρίδος. Ακλόνητοι επί των εθνικών επάλξεων οι προασπισταί των εθνικών δικαίων δεν θα αποκαρτερήσουν, αλλά θα παραμείνουν πιστοί εις τον όρκον και θα θυσιάσουν και την τελευταίαν ρανίδα του αίματός των χάριν του Βασιλέως των, χάριν της πατρίδος των»

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΜΥΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ

«Οι κυβερνώντες έχουν παρά το πλευρόν των συμπαγή, ομόθυμον, σιδηρώς ηνωμένον τον ελληνικόν Λαόν. Δεν υπάρχουν τώρα πολιτικά μίση και πάθη. Εις ο πανελλήνιος παλμός : Η ΑΜΥΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ. Οι κυβερνώντες, όσον και αν είνε μικροί, ας προσπαθήσουν να φανούν άξιοι της στιγμής!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗΣΑΝ – ΕΙΣ ΤΟ ΝΟΤΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΑΙ ΜΑΧΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΦΟΔΡΑΙ – ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ

  • ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
  • Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ

ΑΠΟΛΥΘΗΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΠΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ

«Αλλ’ εφ’ όσον είνε καιρός, Εμπρός Μεγαλειότατε! Η Ελλάς θέλει να σωθή και θα σωθή, σώζουσα πρώτιστα την τιμήν των όπλων της, διά να σώση και την κεφαλήν της και τα δίκαιά της. Πρώτος όρος της σωτηρίας της η άμεσος παραίτησις ή αποπομπή της εκπεσούσης εις την εθνικήν συνείδησιν Κυβερνήσεως και ο σχηματισμός Κυβερνήσεως Εθνικής Δράσεως και Σωτηρίας υπό τον κ. Σκουλούδην»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΚΗΡΥΞ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

ΟΙ ΝΑΝΟΙ ΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

«Εάν η Κυβέρνησις των ημιμέτρων, και της ΑΒΟΥΛΙΑΣ δεν έχη το σθένος να ανέλθη εις το ύψος των εθνικών περιστάσεων και να προσανατολισθή προς τους πόθους του Ελληνικού Λαού, ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ εντός της ημέρας […] Χρειάζονται ΑΝΔΡΙΑΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Να κτηπηθή αμέσως η Κωνσταντινούπολις. Το σκέπτονται οι ξένοι αυτό το πράγμα και δεν το σκέπτονται οι Έλληνες; Οι νάνοι ας παραχωρήσουν τη θέσιν των εις τους ΓΙΓΑΝΤΑΣ. Διότι βεβαίως γίγαντες θα είνε εκείνοι, οίτινες θα προβούν εις τοιαύτα ΤΟΛΜΗΜΑΤΑ, τα οποία θα κρίνουν την τύχην ολοκλήρου του Ελληνισμού»

ΕΣΤΙΑ

  • ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΘΥΝΗ

«Του πολιτεύματος το πνεύμα και η βαθυτέρα έννοια έταξεν εις ανωμάλους περιστάσεις ένα ανώτερον ρυθμιστήν της ανωμαλίας : το Στέμμα. Όταν γεννηθή η υπόνοια ότι οι ανιπρόσωποι του λαού δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τον λαόν, (…) παρεμβαίνει τότε το Στέμμα και επαναφέρει εις τον κανονικόν του δρόμον το πολίτευμα. […] Αυτήν την παρέμβασιν ματαιώνει τώρα η Κυβέρνησις. Μονοπωλήσασα υπέρ εαυτής την νόμιμον πολιτικήν υπόστασιν, υποβαλούσα εις το Στέμμα την γνώμην ότι άλλα κόμματα δεν αντιπροσωπεύονται κανονικώς εις την Βουλήν κατώρθωσε ν’ ατονήση ο ρυθμιστικός παράγων τον οποίον έταξεν υπεράνω των κομμάτων το πολίτευμα»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝ ΕΝ Μ. ΑΣΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣΕΤΙ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΛΟΥΜΠΟΥΝΑΡ ΣΥΜΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΣ – Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΙΣ ΑΠΕΦΑΣΙΣΘΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ – ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

«Οι εν Κωνσταντινουπόλει εθνικιστικοί κύκλοι διακηρύττουν ότι η επίθεσις κατά των Ελλήνων είνε απάντησις εις την μελετωμένην διάσκεψιν της Βενετίας, διότι η κυβέρνησις της Αγκύρας απέβαλε πάσαν ιδέαν περαιτέρω διπλωματικών συζητήσεων»

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ  – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΕΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΗΣ ‘’ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ’’ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ – Η ΣΥΜΠΤΥΞΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΝΑ ΠΑΥΣΗ Η ΣΙΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις έχει την υποχρέωσιν να ανακοινώση την πραγματικότητα, οιαδήποτε και αν είνε. Ο λαός ηνωμένος θα ατενίση την κατάστασιν. Βεβαίως η ζήτησις των ευθυνών δεν θα βραδύνη. Είνε ζήτημα ελαχίστων ημερών, μετά τας οποίας η Κυβέρνησις θα κληθή να δώση λόγον και να τιμωρηθή, όπως τιμωρούνται πάντοτε οι εθνικοί εγκληματίαι. Αλλ’ επί του παρόντος εν ζήτημα προέχει. Η μείωσις των εθνικών συμφορών εις το ελάχιστον, ήτις όμως δεν είνε δυνατή παρά μόνον διά της συνδρομής των πάντων»

  • ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ – ΑΡΘΡΟΝ ΤΩΝ ‘’ΤΑΪΜΣ’’ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΝ ΕΞΑΗΜΕΡΟΝ ΑΓΩΝΟΣ

«Το ουσιώδες, το οποίον επέτυχεν έως τώρα ο Κεμάλ είναι η κατόπιν της της παρ’ ημών εγκαταλείψεως του Αφιόν Καραχισσάρ απώλεια υφ’ ημών της αχρήστου πλέον δι’ ημάς σιδηροδρομικής γραμμής Αφιόν – Δορυλαίου, ήτις όμως ουδαμώς θα εξυπηρετήση τας επιχειρήσεις του, διότι πάσα εγκαταλειπομένη γραμμή, ως γνωστόν, καταστρέφεται πρότερον»

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΓΟΗΤΡΟΥ

«Συνέλθετε οι κυβερνώντες. Παραμερήσατε τα προσωπικά σας και κομματικά συμφέροντα και πνίξατε τα πάθη σας. Έχετε την Ελλάδα απέναντί σας και όχι τα κόμματά σας. Και η Ελλάς πρέπει να σωθή. Υπάρχει ακόμη καιρός διά την ΣΩΤΗΡΙΑΝ της Πατρίδος. Τολμήσατε, έχοντες υπ’ όψιν, ότι τους τολμηρούς βοηθεί η τύχη!»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑΝ ΑΝΑΣΤΑΣΤΩΣΙΝ

«Οι σφαλέντες, αν εσφάλησαν και οι αδρανήσαντες, αν ηδράνησαν, δεν θέλουν κριθή πριν δώσουν λόγον των πράξεών των. Εν τω μεταξύ εκείνο το οποίον επιβάλλεται είνε η κατασίγασις των παθών και η ψυχική ένωσις των μετόπισθεν. Καθ’ ην στιγμήν οι άλλοι μάχονται διά την Ελλάδα, σχώμεν άνω τας καρδίας και ευχηθώμεν την επιτυχίαν των Ελληνικών όπλων»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ…

«Χθές ο ‘’Ριζοσπάστης’’ εβγήκε κατάλευκος. […] Από σήμερον και μέχρις ότου παύση να είνε επικίνδυνος η γνώμη μας εις τα μεγαλοπρεπή της κυβερνήσεως σχέδια, θα περιορισθώμεν να αναδημοσιεύωμεν τα άρθρα των καθεστωτικών εφημερίδων που επιτρέπει η λογοκρισία και που παραδέχονται, τόρα εξυπνούσαι, ό,τι ημείς από τριετίας κηρύττομεν. […] Τώρα μόλις ανακαλύπτουν ότι ‘’το αίμα της Ελλάδος δεν ρέει εις τας φλέβας της διά να χύνεται εις την απωτάτην Μικρασίαν’’. Αυτά γράφει η ‘’Νέα Ημέρα’’. Εκ μέρους μας ουδέν σχόλιον…»

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗΝ ΠΙΕΣΙΝ ΣΥΜΠΤΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΗΦΘΕΙΣΑΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ – ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙ ΝΕΩΝ – Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ

«Παρά την εν τω συνόλω αυτής σοβαρότητα της καταστάσεως, το ανακοινωθέν παρέχει εν τη σαφηνεία του στοιχεία επιβάλλοντα εις τον Ελληνικόν λαόν την εγκαρτέρησιν και την ανάγκην της ευψυχίας»

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
  • ΟΙ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ο Αγγλικός γαιάνθραξ εις τας διαφόρους αγοράς – Πίνακες εξαγωγής εις το εξωτερικόν κατά την α’ εξαμηνίαν του 1922 – Συγκριτικοί πίνακες παραγωγής και εξαγωγής των ετών 1913, 1920 και 1921 εν συγκρίσει προς το έτος 1922

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version