Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Συνεχίζεται η αντιβενιζελική ρητορική, στον απόηχο της δίκης της Λαμίας και της αντίδρασης των Φιλελεύθερων για την απόφαση καταδίκης των Δημοκρατικών. Συντηρείται η σεναριολογία περί προετοιμασίας επανάστασης κατά του καθεστώτος, με στόχο την επιστροφή Βενιζέλου. ‘Καλείτε λοιπόν σοβαρώς και εσκεμμένως τον λαόν εις σκιαμαχίαν; Αφήσατε την σποράν ερεθισμών. Δεν είνε πρόσφορος η ώρα. Ο μετανοεμβριανός βενιζελισμός στερείται πολιτικής υποστάσεως’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ

«Η Γαλλία είνε σήμερον όχι απλή εκπροσώπησις ειρηνευτικών συμβάσεων μετά των εχθρών της Ελλάδος, αλλ’ η παραστάτης του έργου των κακούργων της Αγκύρας και η προστάτρια του δηούντος και σφάζοντος μουσουλμανισμού, εναντίον της διωκουμένης Χριστιανοσύνης […] Η Γαλλία εν τη πολιτική αυτής εκδηλώσει μας μισεί ή τουλάχιστον πράττει έργα μίσους. Δεν αποδίδει η Ελλάς το αίσθημα. Ελπίζει επί την άρσιν των παρεξηγήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΥΓΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

«Απέναντι των ανατροπέων και των υπονομευτών της πατρίδος η Κυβέρνησις ας υψώση την πυγμήν του Νόμου, του αμειλίκτου έστω Νόμου, του οποίου την εφαρμογήν της επιτρέπει η εμπόλεμος κατάστασις. Η χώρα έχει ανάγκην απολύτου γαλήνης μέχρις ότου τουλάχιστον τερματισθή ο εξωτερικός αγών. Αλλοίμονον εάν εν τω μεταξύ, ένεκα της κυβενρητικής αναισθησίας, αναγκασθούν να αναλάβουν εις χείρας των την υπόθεσιν του εσωτερικού ζητήματος οι ανεύθυνοι και οι πολλοί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ!…

«Επανάστασις λοιπόν. Ο βενιζελισμός δεν περιορίζεται εις λόγους. Αναλαμβάνει ενεργόν αγώνα και φαίνεται πιστεύων, ότι έχει την δυνατότητα να τον φέρη εις πέρας. Δεν εξετάζομεν το τελευταίον. Αλλά το Κράτος οφείλει ν’ αντιμετωπίση σοβαρώς την βενιζελικήν σκέψιν όχι με ελαφρότητα, οία το διέκρνεν έως τώρα και η οποία είνε η μόνη αιτία της βενιζελικής ανταρσίας. Δεν θα παραδοθώμεν άλλην μίαν φοράν χειροπόδαρα εις τον βενιζελισμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Αλλ’ ας ελπίσωμεν, ότι οι Γάλλοι ηγέται θα εννοήσουν, ότι είνε ουτοπία η πολιτική, ήτις τείνει εις την προσέλκυσιν των Τούρκων, οίτινες δεν είνε ή έχιδναι ενεδρεύουσαι. Ας ελπίσωμεν, ότι η Γαλλική δημοκρατία θα ενθυμηθή τας μεγάλας ιστορικάς παραδόσεις της και δεν θα ενισχύση τας δολοφόνους χείρας των Τούρκων. Ας ελπίσωμεν, ότι εις την προσεχή συνδιάσκεψιν θα ομιλήση δι’ αυτής ο πολιτισμός και ουχί το –υποτιθέμενον και προβληματικόν άλλως τε- υλικόν συμφέρον. […] Υπήρξε βεβαίως άφρων και καταστεπτική η ψήφος της 1ης Νοεμβρίου. […] Αλλ’ η Γαλλία οφείλει να λάβη υπ’ όψιν της, ότι πρόκειται περί ενός έθνους ολοκλήρου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΕΠΕΚΡΑΤΗΣΑΝ Τα’ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

«Πληροφορίαι εξ εγκύρου πηγής βεβαιούν ότι η επελθούσα εν Αγκύρα κυβερνητική μεταβολή συνδέεται με την προσεχή Διάσκεψιν διά το Ανατολικόν, αποτελούσα επικράτησιν των αδιαλλάκτων κεμαλικών στοιχείων»

  • ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ – ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΟΔΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Διά την Ελλάδα η οδός είναι ανοικτή και είναι μία και μόνη, η άγουσα εις την ταχίστην και αποφασιστικήν και εύρωστον δημιουργίαν των ευρυτέρων, των ευρυτάτων, και επί του σημερινού Μετώπου, ευθυγραμμιζομένου προς νότον και προς βορράν, βασιζομένων στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα εξαγάγουν τας Δυνάμεις από το αδιέξοδον, εις ό ενεπλάκησαν, και πρό της επιβολής των οποίων θα ευρεθούν τότε μοιραίως σύμφωνοι. Και χάριν της ειρήνης και χάριν του ιδίου αυτών συμφέροντος»

  • ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΟΠΛΟΣ

«Θέλουν να παραιτηθή ο Άναξ, ο Στρατηλάτης, ο μάρτυς Βασιλεύς, διά να επανέλθη ο αρχηγός των, ο κρονόληρος, όστις εις το γήρας του, με τέκνα έγγαμα, έγεινε και πάλιν γαμβρός διά να πάρη εις χείρας του μερικά εκατομμύρια. Και χάριν ενός τοιούτου τυχοδιώκτου πρέπει να φύγη ο Βασιλεύς και να καταργήσωμεν το Σύνταγμα! Τον αφίνει ο Λαός; Ανέχεται ο λαός να ίδη το είδωλόν του εγκαταλείπον την Χώραν; Ποτέ, και εις τον αιώνα τον άπαντα ποτέ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΝΩ ΠΙΠΤΕΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΣ…

«Οι εξαπατηθέντες βλέπουν τώρα τα χάλια, εις τα οποία ωδηγήσατε την Πατρίδα, και βλέπουν τας συμφοράς, αίτινες αύριον θα είνε, δυστυχώς, ακόμη περισσότερον απελπιστικαί. Και δι’ αυτό, όχι μόνον το κήρυγμά σας, προς εμφύλιον σπαραγμόν, δεν θα καρποφορήση, αλλ’ εις την έκκλησίν σας ο λαός, αντί να οπλισθή με κουμπούρες ισόβιες, όπως του συνιστάται επισήμως, καταλύοντες την έννομον τάξιν, θα πάρη τα σκουπόξυλα, διά να σας κυνηγήση, σας τους καταστροφείς»

  • ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Ο κ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΝΟΓΜΟΥΣ ΤΟΥ – ΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ‘’ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ’’

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ – ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Αποτελεί λοιπόν ο βενιζελισμός ηθικήν δύναμιν εν τη χώρα, ακμαίαν, ζωντανήν, ικανήν να επιδράση επί των τυχών της και να κυριαρχήση εισέτι; Αποτελεί τοιαύτην δύναμιν ο βενιζελισμός; Αλλά δεν συνετρίψαμεν λοιπόν αυτόν, δεν τον κατεστήσαμεν αβλαβή εις το διηνεκές, δεν αφηρέσαμεν τους οδόντας του όφεως; […] Καλείτε λοιπόν σοβαρώς και εσκεμμένως τον λαόν εις σκιαμαχίαν; Αφήσατε την σποράν ερεθισμών. Δεν είνε πρόσφορος η ώρα. Ο μετανοεμβριανός βενιζελισμός στερείται πολιτικής υποστάσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΟΣ
  • ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΤΟΥ 1904

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ…

«Ώδινεν όρος και έτεκε μυν. Ώδινε Κυβέρνησις επί μήνα ολόκληρον και έτεκε τι; Έτεκεν αυτονόμησιν της Μ. Ασίας. [..] Αυτονόμηησις! –ιδού η λύσις της καταστάσεως και της εκκρεμότητος ο τερματισμός. Αυτό ήτο το μέγα άγγελμα με το οποίον επρόκειτο να μας καταπλήξη η Κυβέρνησις […] Η Κυβέρνησις εξακολουθεί να παραλογίζεται. Τους δε παραλογισμούς αυτούς δεν πληρώνει μόνον η ελευθέρα Ελλάς, αλλά και η Μ. Ασία. Και δυστυχώς θα τους πληρώνουν επί πολύ ακόμη και θα τους πληρώσουν εις το τέλος με ό,τι πολυτιμότερον έχουν. Με αυτήν των την ύπαρξιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Εκτός του ακεραίως υφισταμένου πάντοτε προσωπικού του ζητήματος, ο Έλλην πολίτης σκέπτεται και το πρόβλημα της κοινής ησυχίας, όπερ και πάλιν θα τεθή επί τάπητος, και τον κίνδυνον, ον και πάλιν, τις οίδε διά πόσα έτη θα διατρέξη ο φυσιολογικός ρυθμός της ζωής της Χώρας. και όσω βαθύτερον εξετάση το συνταρακτικόν πρόβλημα τούτο ο Έλλην πολίτης, τόσω αποφασιστικώτερον θα απομακρυνθή των σειρήνων, αίτινες κατ’ αυτάς τραγουδούν επιμόνως και πάλιν από της βενιζελικής νηός το περιπαθές άσμα των προς τας λαϊκάς ελευθερίας υπόπτων ερώτων του κόμματος…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Αι αναγραφόμεναι εις το επαναστατικόν των κήρυγμα γνώμαι και αντιλήψεις δεν επιτρέπεται ούτε να συζητηθούν, ούτε να σχολιασθούν, ούτε καν ν’ αναγνωσθούν. Είνε της αρμοδιότητος μόνον του οικείου Εισαγγελέως. Τους διαπνέει όπως παν ό,τι βενιζελικόν δημοσίευμα από του 1915 και εντεύθεν πνεύμα διαβολής, συκοφαντίας και διαστροφής της αληθείας […] Και ο αγνός και ο γνήσιος Ελληνικός Λαός, -και όχι οι Βασιλοκάπηλοι, περί των οποίων ωμιλήσαμεν και χθες- προετοιμάζεται διά να δεχθή την υστάτην αλλά και τελειωτικήν μάχην με την σπείραν αυτήν των υπολειφθέντων καθαρμάτων του Βενιζελισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΘΕΣΑΜΕΝ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ

«Εις το χθεσινόν μας άρθρον εγράφαμεν : ‘’Ο φασισμός αγνοεί τα πρόσωπα και δεν ανήκει εις κόμματα’’ […] Ωμιλήσαμεν, δηλαδή, εκ του περισσεύματος της καρδίας μας. Εζητήσαμεν να κάμωμεν γενναίον, αποφασιστικόν βήμα προς την συναδέλφωσιν και την συγγνώμην. Ητοιμάσθημεν να τείνωμεν την χείρα μας ημείς, ο νομιμόφρων και τίμιος, δηλαδή, Ελληνικός κόσμος προς την μικράν μειονοψηφίαν της οποίας το όνομα και την ιστορίαν κηλιδώνουν αι σκοτειναί και ακατονόμαστοι ενέργειαι μιας επταετίας. […] Η αυτόματος κοινωνική άμυνα, δηλαδή ο φασισμός. Μόνον με τον τρόπον αυτόν θα σώσωμεν την Ελλάδα μας από την σκληράν τύχην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Β.Κ.Ο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ – ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΣ
  • ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΣ

«Θα δεχθώμεν την βενιζελικήν ύβριν; Θα συντρίψωμεν αυτήν; Θα ωθήσωμεν τα πράγματα μέχρι της αναρχίας; Το Κράτος έχει καθήκον να προλάβη το αδιέξοδον. Έχει την υποχρέωσιν να κηρύξη, εν ανάγκη, τον Στρατιωτικόν Νόμον και να εντείνη την Λογοκρισίαν. Θα προληφθούν ούτω αι ύβρεις εναντίον του λαού, θα καλυφθούν διά της σιωπής όσαι προθέσεις κακαί εξερεθίζουν αυτόν, όσαι εξαναγκάζουν αυτόν να σκεφθή ότι πρέπει ν’ αναλάβη μόνος διά των ιδίων χειρών, διά των ιδίων όπλων την άμυναν υπέρ της ελευθερίας του»

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΠΛΕΧΘΗ Ο κ. ΠΑΠΟΥΛΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος