Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής. 

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η φιλοτουρκική στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ ο Ελληνικός στρατός πολεμάει στο μικρασιατικό μέτωπο, προβληματίζει τον Τύπο. Η χώρα παραμένει χωρίς τη διεθνή αναγνώριση του Βασιλιά Κωνσταντίνου και η επίσκεψη Γούναρη στο Παρίσι στοχεύει στην άρση των ‘’περεξγήσεων’’. Στο εσωτερικό επίπεδο, καταγράφεται αναβάθμιση των λωποδυτών!

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΤΟΥ
«Τον Βασιλέα Κωνσταντίνον Τον περιμένουν οι στρατιώται Του εις την Μικράν Ασίαν. Ας παραμερισθούν διά μίαν φοράν έστω οι ψυχροί και στενόκαρδοι υπολογισμοί»
ΟΛΟΙ ΥΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ
«Η Ελληνική αντιπροσωπεία κατά την ομολογίαν αυτών των Τουρκοφίλων κύκλων της Συμμαχικής Ευρώπης έδειξεν απόλυτον νομιμοφροσύνην και ειλικρινείς διαθέσεις συνδιαλλαγής. Αλλ’ οι Τούρκοι αντιπρόσωποι όχι μόνον εις την εξεύρεσιν λογικού και πραγματοποιήσιμου τρόπου συμβιβασμού δεν έστρεξαν, αλλά και αυτάς τας προτάσεις των Συμμάχων, κατά τας οποίας η Μικρά Ασία σχεδόν εχάνετο διά την Ελλάδα, δεν ηξίωσαν ουδεμιάς συζητήσεως. Διότι ήθελον και την Θράκην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
«Η Ελληνική επίθεσις τρομάζει τους φίλους μας της Ρώμης. Διότι θάπτει αυτή εντός ολίγου όλα τα αναθεωρητικά κατασκευάσματα, άτινα εφευρίσκει εις βάρος ημών η διπλωματική γονιμότης του κόμητος Σφόρσα. Οι φίλοι μας παραληρούν»
ΚΑΤΑΠΤΩΣΙΣ
«Οι Έλληνες λωποδύται υφίστανται και ενεργούν διά να εξευτελίζουν και εαυτούς και τον τόπον των. Φαντάζομαι ότι εις την Ευρώπην, ούτε ο έσχατος των αλητών δεν θα καταδέχεται να κλέπτη όρνιθας…»
ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ ΤΩΝ
«Οι Τούρκοι είνε οι υπαίτιοι της καταστροφής των. Οι Σύμμαχοι, συνεπεία της εν Ελλάδι επελθούσης μεταβολής, της οποίας παρηρμήνευσαν το πνεύμα παρ’ όλην την σθεναράν συνηγορίαν του κ. Βενιζέλου περί του αντιθέτου, παρέσχον εις τους Τούρκους την ευκαιρίαν να βελτιώσουν την θέσιν των. Αλλ’ ούτοι εφάνησαν μωροί και ανίκανοι να επωφεληθούν εκ της δημιουργηθείσης διά την Τουρκικήν υπόθεσιν ευνοϊκής ατμοσφαίρας»
Η ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ
«Μήνες παρέρχονται, αλλά η περίφημος λεωφόρος της Βουλιαγμένης εξακολουθεί να κατασκευάζεται… Λύπην προκαλεί εξ άλλου το φρικτόν στένεμα της λεωφόρου… Στενοσόκακον έχει γίνει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΡΜΗΤΙΚΗ
ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΙΡ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ
Η ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ
ΕΞΕΛΙΞΙΣ
«Όλα προοδεύουν εσχάτως εις τον τόπον. Και οι λωποδύται ομοίως… Κοινωνία μικροαστική μ’ έναν βίον σχεδόν ειδυλλιακόν, όπως ήτο έως χθες ο ιδικός μας, ήτο φυσικόν να εκθρέψη όλα τα ειδυλλιακά είδη των λωποδυτών, τον κλεφτοκοτά, τον μπουγαδά, τον παπατζή, τον μανιταριστήν, το σωληνά… Η ζωή αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις; Ακολουθεί και αυτός την εξέλιξιν. Ευρωπαΐζεται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

Η ΠΡΟΧΩΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΜΑΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΔΙΕΜΑΡΤΥΡΗΘΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ
ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Η Ελλάς, αναγκασθείσα να εισέλθη εις τον νέον τούτον αγώνα, ενεργεί υπό την ιδίαν αυτής ευθύνην. Αλλά πλήρη και ακεραίαν υπέχουσα σήμερον την ευθύνην της ενεργείας της, διατηρεί πλήρες και ακέραιον και το δικαίωμα να κανονίση αύριον αναλόγως της εκβάσεως του αγώνος και την θέσιν αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
«Ο αντιπρόσωπος του Κεμάλ και των επαναστατών εν Ευρώπη, ο τόσον φιλοστόργως θωπευόμενος υπό των Τουρκοφίλων εν Παρισίοις και Ρώμη, εργάζεται ήδη επί πολιτικού σχεδίου αρκετά γνωστού και τόσον νέου, όσον νέα είνε και η εμφάνισις των ιμπεριαλιστικών και κερδοσκοπικών σχεδίων μερικών Δυνάμεων εις την Ανατολήν»
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ
Η ΣΜΥΡΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΙΑΣ ΕΞΕΚΕΝΩΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
ΕΘΡΑΥΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΤΗΣ
«Εκεί, στη Μ. Ασία ψυχορραγεί η Τουρκία με τον ερυθρό Σουλτάνο και την βδελυρά Ιστορία της. Και πεθαίνει από τα πλήγματα εκείνα, των οποίων ρούφηξε 800 ολόκληρα χρόνια και το αίμα, και την τιμή και την ευμορφιά!… Οι σιδηρένιοι βραχίονες της Τουρκιάς εθραύσθησαν πρό ετών 10 τώρα δε συντρίβονται και τα πόδια της τα πήλινα!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

Η ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΣΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΙΝ
ΣΥΝΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ. ΝΕΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΛΑΦΥΡΑ
ΔΙΑ ΝΑ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ
«Η Γαλλία αντιδρά εναντίον των Ελληνικών συμφερόντων, και είνε και θα είνε πάντοτε εις θέσιν να βλάπτη την Χώραν μας και αγωνιζομένην και νικώσαν ακόμη… Πρέπει ν’ αρθούν διά πάσης θυσίας το ταχύτερον αι μεταξύ Αθηνών και Παρισίων παρεξηγήσεις… Υπάρχουν εις την Ελλάδα πρόσωπα κατά των οποίων δικαίως ή αδίκως απευθύνεται μομφή Γερμανοφιλίας. Η χρησιμοποίησις των προσώπων αυτών εις υψηλάς θέσεις, δικαίως ή αδίκως θεωρείται εις την Γαλλίαν ως πρόκλησις»
ΝΑ ΤΕΘΗ ΤΕΡΜΑ ΕΙΣ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Ο σιδηρούς κλοιός της απομονώσεως και του παθητικού αποκλεισμού της Ελλάδος, ούτως ή άλλως, εθραύσθη. Και παρ’ όλην την εισέτι εκκρεμότητα της αναγνωρίσεως του Βασιλέως Κωνσταντίνου, είναι γεγονός, ότι σήμερον ζώμεν διαθνώς… Μένει η γαλλική δυσμένεια. Δια να μη είπωμεν η γαλλική αντίδρασις κατά της ελληνικής δράσεως…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
«Ο Λόυδ Τζωρτζ, και αυτός ο κεφαλαιοκρατικός αγγλικός τύπος το αναγνωρίζει φρικιών και στενάζων, – έκαμε παρακεκινδυνευμένον βήμα. Διά να σώση την αυτοκρατορίαν συνήψε συμφωνίαν μετά των μπολσεβίκων… Η πλήρης αναγνώρισις της Ρωσίας εις την οικογένειαν των ευρωπαϊκών κρατών είναι πλέον ζήτημα χρόνου»
ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΤΑΧΕΙΑ ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. ‘’ΕΜΠΡΟΣ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ’’
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ
«…καταδεικνύεται έτι σημαντικωτέρα η νίκη του Ελληνικού στρατού διότι δεν επρόκειτο περί προελάσεως και αντιμετωοίσεως ασθενούς από μέρους του εχθρού αντιστάσεως, αλλά περί υπερπηδήσεως πλείστων όσων εμποδίων και ανατροπής εχθρικών δυνάμεων συμπαγών, καλώς οχυρωμένων και εφωδιασμένων επαρκώς διά πολεμοφοδίων, πολυβόλων και τηλεβόλων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 14 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΡΙΑΜΒΩΝ
«Είναι αληθές ότι κατά της επιτυχίας του αγώνος τούτου ενδιαφέρονται και αγωνίζονται ξένοι κύκλοι οι οποίοι φοβούνται την μείωσιν των ιδικών των προσδοκιών και ιδικών των πόθων…»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΥΛΙΚΩΝ
«Και αυτήν ακόμη την πρόοδον την επεριμέναμεν. Τα ροδοπάρεια και μη δουλικά απεφάσισαν να ιδρύσουν σύνδεσμον προς προστασίαν των συμφερόντων των… Οι αφεντάδες ας περιμένουν το τελεσίγραφόν των»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος