Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η αρνητική εξέλιξη του εθνικού θέματος προκαλεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συγχρόνως δε, έντονο προβληματισμό για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα. Αποδοχή της όποιας ειρηνευτικής πρότασης ή συνέχιση του πολέμου; Ο Δ. Γούναρης παραμένει πάντως εκτός συνόρων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

«Οι άνθρωποι της ‘’αυτοτελείας’’ ηθέλησαν να προσαγάγωσιν επί δίσκου επαιτείας δάφνας πολεμικάς. Διασύραντες ούτω την νίκην, διαπομπεύοντες δε μετά της αξιοπρεπείας του αξιώματός των και την Ελληνικήν υπερηφάνειαν εσπεύδοντο βεβαιούντες ειρηνικούς τους καιρούς. Ο νέος πόλεμος διεγράφετο σαφώς. Προς τον νέον τούτον πόλεμον όστις δεν είναί τι απρόοπτον, βαίνομεν συνεχίζοντες την Εθνικήν μας πορείαν ως ταύτην κατηύθυνεν η ‘’Ηνωμένη’’. Αλλ’ ο πόλεμος ούτος υπέρ της συντηρήσεως της Μικράς Ασίας είνε πλέον και η μόνη διάσωσις και η μόνη σωτηρία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

«Όταν εκδοθή η απόφασις των Συμμάχων Δυνάμεων, όταν τεθή παρ’ αυτών ζήτημα εκκενώσεως της Μικράς Ασίας, θα υπάρξη πάντοτε καιρός όπως ερμηνευθή η θέλησις του λαού, όπως αναληφθούν ακόμη και αι ευθύναι της εφαρμογής της τοιαύτης πολιτικής. Η διαρκούσης όμως της διπλωματικής εκκρεμότητος εμφάνισις γνωμών επιμελώς σιωπηθεισών καθ’ ήν εποχήν υπήρχεν ακόμη καιρός όπως αποσοβηθή η εμπλοκή της Ελλάδος εις τον αγώνα, ένα και μόνον δύναται να έχη σκοπόν, την ασύστολον δημαγωγίαν εις βάρος των ζωτικωτέρων του έθνους συμφερόντων και εν στιγμαίς, καθ’ άς κρίνονται ταύτα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Πρέπει όντως να επανέλθη το ταχύτερον ο κ. Γούναρης, ίνα συγκληθή και η Εθνοσυνέλευσις, λάβη δ’ ούτως η λαϊκή αντιπροσωπεία, όσον και αν είνε εκπεσμένη εις την κοινήν συνείδησιν, γνώσιν της θέσεως των ζητημάτων. Οι κυβερνώντες δέον επί τέλους να εννοήσουν, ότι η Ελλάς δεν είνε τιμάριόν των, που δύνανται να το διαθέτουν κατά βούλησιν […] Ο κ. Γούναρης πρέπει να επανέλθη! Και να καλέση την Εθνικήν αντιπροσωπείαν, ίνα αύτη και ο λαός μάθουν επακριβώς εις ποίαν θέσιν περιήγαγον την Ελλάδα οι πρωτότυπου αυτοί σωτήρες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΔΙΗΛΘΕ ΧΘΕΣ ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ. Η ΑΦΙΞΙΣ ΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ
  • ΤΟ ΜΕΣΟΤΟΙΧΟΝ

«Και η μεταστροφή αύτη ήτο ιδία εμφανεστάτη εις άρθρα του κ. Πουανκαρέ, όστις, αμείλικτος πολέμιος των ελληνικών απόψεων, παρέστη ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ φιλικώτατα διατεθειμένος προς αυτάς. Τι την έκαμον οι φίλοι του κ. Γούναρη; Την έθαψαν υπό την υβριστικήν άρνησιν, δι’ ης απήντησαν εις την επίμονον προσπάθειαν του κ. Λόϋδ Τζώρτζ, όπως προσληφθή ο κ. Βενιζέλος ως δεύτερος εν Λονδίνω πληρεξοιύσιος : Έκτοτε μεταξύ των Δυτικών Δυνάμεων και ημών είχεν υψωθή ανυπέρβλητον μεσότοιχον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΑΝΚΑΡΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΝ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • ΔΩΡΟΔΟΚΗΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΑΙ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΝΥΧΑΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ

  • ΕΝ ΒΛΕΜΜΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΣΤΙΒΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑΙ ΑΙΘΟΥΣΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΩΜΕΝ ΠΟΤΕ

«Εάν υπάρχουν ξένοι, είτε Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν, ότι θα υπάρξη Κυβέρνησις Ελληνική να κρημνίση μέρος του Ελληνικού οίκου πλανώνται, όπως πλανώνται πλάνην οικτράν εκείνοι οίτινες φρονούν, ότι ο Ελληνικός στρατός θα υποχωρήση εις την βίαν των λόγων της διπλωματίας. Εάν οι Τούτκοι έχουν την δύναμιν να μας εκδιώξουν από τον ανακτηθέντα οίκόν μας, δεν θα ηπείλουν. Θα μας είχον εκδιώξη ήδη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

«Ελληνισμός, επιδείξας αντοχήν επί πέντε αιώνας εις την Μ. Ασίαν, απειλείται τώρα να ξερριζωθή, να εξαφανισθή, να εξατμισθή, να καταντήση λησμονημένη ιστορική έκφρασις, όπως οι Άβαρες και οι Ασσύριοι και οι Πετσενέγοι. Και το θέματα της αγωνίας του δεν επιτρέπεται να το παρακολουθούμεν οι Φιλελεύθεροι πνίγοντες τα δάκρυά μας και ρίπτοντες τέφραν επί της κεφαλής μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

ΕΠΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΣΤΕΝΑ, Η ΑΓΓΛΙΑ, Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

  • ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΑΠΑΤΟΥΝ

«Πταίει λοιπόν η πολιτική των Φιλελευθέρων ή πταίει η όλως διάφορος, η άκρως αντίθετος πολιτική των σημερινών κυβερνητών, η ΓΟΥΝΑΡΙΚΗ, διότι κατηντήσαμεν εις τα σημερινά χάλια; Ουδέ θα απατήσουν κανένα οι εθνικοί νεκροθάπται, προσπαθούντες να δημιουργήσουν σύγχυσιν μεταξύ της τότε και της σημερινής πολιτικής να παρουσιάσουν τας δύο ταύτας ως έν και το αυτό και να επιρρίψουν εις τους προκατόχους των ευθύνας, αι οποίαι αμερίστως ανήκουν εις αυτούς και μόνους. Ευτυχώς ο Ελληνικός λαός ανένηψεν, ήδη εγνώρισε τα έργα και τας συνεπείας των, συνέκρινε την τότε κατάστασιν, το τότε μεγαλείον και την τότε δόξαν προς την σημερινήν κατάστασιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΓΕΝΟΥΑΝ

«Αλλά ούτω τιθεμένων των πραγμάτων ευρισκόμεθα πρό νέας πιθανότητος. Ότι το Ανατολικόν θα συζητηθή εις Γένουαν και ότι κατά συνέπειαν ευρισκόμεθα πρό νέας φάσεως της εξελίξεώς του. Αλλ’ επί τη ευκαιρία ταύτη δέον να προστεθή ότι το εις την καρδίαν του ελληνικού λαού ενυπάρχον υπόθεμα αισιοδοξίας έχει υποστή επ’ εσχάτων ουσιώδη μείωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ

«Διότι πώς θα ήτο δυνατόν, ενώ πάντες οι μετασχόντες του πολέμου, έτυχον δικαιώσεως, επεκταθείσης μάλιστα και εις ηττημένους λαούς, ανακτήσαντας την ελευθερίαν των, καίτοι επολέμησαν την Αντάντ, μόνη η Ελλάς να εξέλθη ηδικημένη, η Ελλάς η πολεμήσασα παρά το πλευρόν των Συμμάχων, όταν επέστη η τεταγμένη ώρα και παρασχούσα πολυτιμωτάτην συμβολήν διά την επιτευχθείσαν νίκην, συνεχίσασα δε και όταν οι Σύμμαχοι επανεύρον την γαλήνην των, μόνη τον πόλεμον εν Μικρά Ασία προς επικράτησιν του Δικαίου;»

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

«Ο κ. Γούναρης δυνατόν να προσδοκά ότι η φιλολογική και καλλιτεχνική συζήτησις, εις την οποίαν θα λάβουν μέρος όλα τα Έθνη του κόσμου εις το Συνέδριον της Γενούης, θα προαγάγη την μέχρον σήμερον ατυχήσασαν Ελληνικήν υπόθεσιν. Αλλά η περί τούτου πίστις απέλιπεν όλους ημάς πλέον και ο κ. Γούναρης θα έπραττε καλώς επιστρέφων το ταχύτερον εις την πρωτεύουσαν και συγκαλών αμέσως την Εθνοσυνέλευσιν. Την τελευταίαν λέξιν επί των βυσσοδομουμένων κατά της Ελλάδος, θα την είπωμεν ημείς οι Έλληνες και τον λόγον έχει επί του προκειμένου η Εθνοσυνέλευσις των Ελλήνων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΝ

«Ο καιρός είνε πολύτιμος. Είναι καιρός οριστικών αποφάσεων και δράσεως εθνικής συντονωτάτης. Παρασκευαστικώς δε εν Μικρά Ασία διά την ανετωτέραν αντιμετώπισιν της πιθανωτάτης επαναλήψεως των εχθροπραξιών. Κρατούντες πλείονα εδαφικώς όσων διεκδικούμεν, δυνάμεθα να προασπίσωμεν αποτελεσματικώς τους Μικρασιατικούς Ελληνικούς πληθυσμούς, ελαττούντες τας πολεμικάς ημών δαπάνας και καθιστώντες απροσμάχητον δι’ ελαφροτέρας πολεμικής προσπαθείας την γραμμήν, την καλύπτουσαν τους πληθυσμούς τούτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΠΟΙΟΙ ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝ

«Τι έπραξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέρ της Ελλάδος; […] Τι λοιπόν έκαμεν υπέρ ημών, ώστε να τω συγχωρήσωμεν τα τόσα αδικήματα του κοινού δικαίου, τα οποία διέπραξε διά την δήθεν ασφάλειαν της επικρατείας; Αλλά και ποία η αξία του ανδρός, τον οποίον ωνόμασαν μέγαν οι εν Αθήναις ζυγισταί του δημοσιογραφικού χάρτου, οι οποίοι θα επώλουν καραμέλλας εάν δεν ευρίσκετο μεταξύ μας ο αρχηγός της φυλής;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΙΡΗΝΗ Ή ΠΟΛΕΜΟΣ

«Αλλά θα ήτο κατώτερον του πατριωτισμού, της ειλικρινείας της και της λογικής της να είπη σήμερον : Φύγωμεν εκείθεν όπου προώρως μετέβημεν. Φύγωμεν χωρίς ν’ ασφαλίσωμεν όχι διά συνθηκών, όχι διά κουρελοχάρτων, αλλά διά παρουσίας υλικής δυνάμεως το δικαίωμα του ζήν εις τους Έλληνας και τους κηρυχθέντας υπέρ των Ελλήνων Μικρασιάτας. Θα ήτο κατώτερον ημών να υποστηρίξωμεν τούτο. Διότι από την ειρήνην η οποία θα είνε πόλεμος προτιμώμεν (διατί να τρέμωμεν τας λέξεις), τον πόλεμον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

«Ο Ελληνικός Λαός είνε καιρός πλέον να καταλάβη, ότι οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται, παρά για τα δικά των μόνον συμφέροντα. Αι αστικαί κυβερνήσεις της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας, των εμπόρων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Και εμπρός εις τα συμφέροντα αυτά αδιαφορούν για τα συμφέροντα των λαών και τα θυσιάζουν χωρίς κανένα δισταγμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΙΣ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ

«Αν η Κυβέρνησις διστάση ή αρνηθή να αναστηλώση την περιϋβρισθείσαν διά της επιβολής του Μεταξάκη τιμήν της Εκκλησίας, θα το πράξη η Εκκλησία της Ελλάδος και θα έχη μετ’ αυτής σύμφωνον ολόκληρον τον Ελληνικόν λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΝΑΒΟΛΑΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΙΑΙ

«Εν πάση περιπτώσει, εις συνέδριον το οποίον θ’ απαρτίζεται από αντιπροσώπους πολιτισμένων Εθνών, μη εχόντων άμεσα συμφέροντα, είνε αδύνατον να αποφασισθή η επιστροφή χριστιανικών πληθυσμών υπό τον απαίσιον και αιματοβαφή Τουρκικόν ζυγόν; Διά τούτο αι αναβολαί αύται και αι αοριστίαι επί της λύσεως της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, εφ’ όσον το Μικρασιατικόν μας μέτωπον παρουσιάζεται ακλόνητον, ουδεμίαν πρέπει να μας εμπνέουν απαισιοδοξίαν, έστω και αν διατελούμεν υπό την αποπνικτικήν αληθώς πίεσιν της αγωνίας και των τεραστίων δαπανών»

  • Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΛΗΞΑΝ ΕΤΟΣ 1921

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος