Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι ασφυκτικές διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται από τους Συμμάχους στην ελληνική κυβέρνηση, οριστικοποιούν την απόφαση για αναζήτηση ‘’νέων κατευθύνσεων εις τα εθνικά ζητήματα’’. Η δικαιολογημένη αναστάτωση που προκαλείται τόσο στους πολιτικούς κύκλους όσο και στην κοινωνία, συνυπάρχει με την δυσφορία των καταναλωτών για την ακρίβεια και τη φορολογία και τις ανησυχητικές κινήσεις δημιουργίας φασιστικού κινήματος…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

«Διατί επολέμησαν μέχρι τούδε τα τέκνα και οι αδελφοί και οι συγγενείς ημών; Πότε τερματίζεται και κατά ποίον τρόπον η διεθνώς ανώμαλος κατάστασις της χώρας; Διατί εντός διετίας μας αφηρέσατε πάσαν ολικήν άνεσιν; Δεν θα έχωσι να είπωσιν ουδεμίαν απάντησιν. Διότι και οι ίδιοι δεν ηθέλησαν να φωτισθώσιν επί των τελουμένων διά των υπευθύνως διεξαγόντων τας υποθέσεις της χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

«Διά ν’ ανταπεξέλθουν οφείλουν να οργανωθούν και να δράσουν ομαδικώς. Μόνον ούτω θα εξαναγκάσουν το Κράτος να τας προστατεύση. Οι καταπιεζόμενοι καταναλωταί εξηντλήθησαν μέχρι τούδε εις ακάρπους ατομικάς διαμαρτυρίας, αι οποίαι δεν έσχον καμμίαν επίδρασιν εις τους κυβερνώντας, αι οποίαι ακόμη και εις την μεγαλειτέραν μερίδα των οργάνων της δημοσίας γνώμης δεν εύρον παρά ελαχίστην απήχησιν. Χθες προέβησαν εις την πρώτην δημοσίαν εκδήλωσιν της αγανακτήσεώς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΕΡΙ ‘’ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΩΣ’’

«Η βενιζελική εφημερίς, ήτις φαίνεται τόσον πολύ θεωρητική, αποκαλούσα ‘’τυραννίαν της σκέψεως’’ την προσπατομένην εις το κόμμα της επαναστατικήν ιδιότητα, πώς δεν εκδηλοί την θεωρητικήν της σοφίαν και επί άλλου εδάφους; […] Διατί δεν είνε ‘’τυραννία της σκέψεως’’ ο συσχετισμός, ον κάμνει της εσωτερικής καταστάσεως προς την εξωτερικήν πολιτικήν, δι’ ου προσπαθεί να πείση τον Ελληνικόν λαόν ότι σφάλλει εις την αντίληψιν περί της αυτοκυβερνήσεώς του;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

«Από ημερών πολλών κατεβλήθησαν αξιοθαύμαστοι ενέργειαι διά την συγκρότησιν εν Πειραιεί συλλαλητηρίου κατά των Φιλελευθέρων. Εν τη συγκεντρώσει ταύτη θα εγίνετο η πρώτη εμφάνισις των περιφήμων φασίστι, και θα εξηγγέλετο η οριστική και απόλυτος εγκαθίδρυσις της ‘’μαγκούρας και του πιστολίου’’, ως διοικητικών μεθόδων εν Ελλάδι […] Αλλ’ αι λαϊκαί μάζαι δεν είνε νευρόσπαστα κινούμενα κατά βούλησιν τρίτων […] Ο λαός δεν εξαπατάται πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ

ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΝ

  • ΕΡΜΑΙΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΘΩΝ

«Η οργιώδης εμφάνισις του φασισμού, αι διαπραττόμεναι αναρχικαί κατά των αντιπάλων του παλαιοκομματισμού επιδρομαί, (…) αποτελούν την πλέον έκδηλον απόδειξιν της εσχάτης εκπτώσεως και αποσυνθέσεως, εις την οποίαν ώθησε την χώραν η απόγνωσις πολιτικών […] Εν μέσω των κρισίμων περιστάσεων, τας οποίας διερχόμεθα, βλέπομεν την Ελλάδα εξωτερικώς εξουθενωμένην κ’ εσωτερικώς σπαρασσομένην κατά τον τραγικώτερον τρόπον, έρμαιον αδυναμίας, εγκλημάτων και παθών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΑΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΑΙ

«Οι εκ των ξένων αυτών Τουρκόφιλοι παν το ανθρωπίνως δυνατόν θα κάμουν διά να καλύψουν τας φρικαλέας ευθύνας των προστατευομένων των και διά να προλάβουν την διεθνή κύρωσιν, την οποίαν η αποκάλυψις των  εευθυνών αυτών θα συνεπάγεται. Ας ειδοποιήσωμεν λοιπόν τους φίλους μας περί του τι μαγειρεύουν οι απαίσιοι εχθροί μας, και ας αφοπλίσωμεν τους φιλοτούρκους […] Τι κάμνει λοιπόν η προπαγάνδα μας; Κοιμάται; Κρίμα που αυτήν δεν ενετείχισε και δεν ενταφίασεν ο Κεμάλ αντί των δυσμοίρων Ελληνίδων…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΛΥΣΙΣ

«Προ παντός όμως πρέπει να πεισθή η Κυβέρνησις και το Έθνος ολόκληρον, ότι από ημάς και ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΗΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΛΥΣΙΣ του εθνικού ζητήματος. Και αν αναβληθή τώρα, πάλιν ημείς θα είμεθα ο πρωτεύων παράγων της λύσεως […] Τα μεγάλα Έθνη, μεγάλα εις ιστορίαν και πολιτισμόν, υποβάλλονται υπερηφάνως εις πάσαν θυσίαν διά να κρατούν πάντοτε υψηλά το μέτωπον, διά να δημιουργούν ΜΕ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΙΕΡΑ το μεγαλείον της Πατρίδος των και να θέτουν ασαλεύτους τας βάσεις ενδόξου και μακρού εθνικού μέλλοντος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΥΟ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

«Δεν αντίκρυσε τοιαύτας δυσκολίας η σημερινή Εθνοσυνέλευσις. Διότι δεν είνε καν Εθνοσυνέλευσις, όσον και αν εβάπτισεν αυτή εαυτήν τοιαύτην. Και το Σύνταγμα ακόμη όταν απεφάσισε να μεταρρυθμίση δεν ευρέθη προ καμμιάς αντιρρήσεως και δεν κατώρθωσεν επί πολύ να εύρη τα άρθρα, τα οποία ήθελε να μεταρρυθμίση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ‘’ΝΕΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ’’ ΕΙΣ ΤΑ ΕΘΝ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ; Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

  • ΔΟΣΑΤΕ ΜΙΑΝ ΛΥΣΙΝ!
  • ΚΙΝΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΘΗΤΕ !

ΚΟΧΛΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ – ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Εάν καταλήξωμεν εις τον συμβιβασμόν μετά του αντιπάλου, και εξήγησα πώς εννοώ τοιαύτην ειρήνην, δεν χωρεί ουδεμία αμφιβολία ότι όρος πρώτιστος τοιούτου συμβιβασμού δέον να είνε η εξασφάλισις των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από οιουδήποτε διωγμού. Θεωρώ τοιούτον συμβιβασμόν ως δυνατόν και κατορθωτόν εάν επιδιωθχή μετά σωφροσύνης και περινοίας, και μάλιστα τον θεωρώ ως δυνάμενον να αποβή βάσις μελλούσης αισιωτέρας εξελίξεως των εθνικών ημών πραγμάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ
  • Ο ΤΑΟΥΣΕΝΤ ΕΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΩΣ

«Γνωρίζομεν ότι απευθυνόμεθα εις ώτα μη ακουόντων. Τούτο όμως δεν μας εμποδίζει να διακηρύξωμεν την μεγάλην ταύτην αλήθειαν χάριν της Ελλάδος και χάριν αυτών των κυβερνώντων, των οποίων αι ευθύναι γίνονται τεράστιαι από ημέρας εις ημέραν. Διότι –και δυστυχώς θα γίνη τούτο λίαν συντόμως- θα έλθη στιγμή κατά την οποίαν η Κυβέρνησις θα ζητή να απαλλαγή από την αρχήν, η οποία θα της είνε αφόρητον βάρος. Και τότε, δυστυχώς, τίποτε δεν θα είνε δυνατόν να σωθή. Η συμφορά θα είνε ανεπανόρθωτος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΑ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

«Και η ψυχική πτωχεία, η διανοητική στενότης, η κομματική βουλιμία του ισχυροτέρο εκ των παλαισάντων κομμάτων, ενεφανίσθησαν ευθύς την επομένην της νίκης, περιφέρουσαι την δυσειδή μορφήν, επί του ιδανικού, το οποίον, θερμόν ακόμη, ητένιζεν έξαλλος ο νικήσας λαός. […] Ήρξαντο διαπραττόμενα αλλεπαλλήλως τα σφάλματα –ψυχολογικά, πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά- άτινα μας ήγαγον εις τας σημερινάς υψίστας δυσχερείας. Και το πρώτον κατά σειράν σφάλμα των μετανοεμβριανών κυβερνήσεων υπήρξεν η στάσις, ην ενεκαινίασαν έναντι του κόμματος των Φιλελευθέρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ

«Οι προδόται ή φονεύονται ή εκπατρίζονται. Άλλη λύσις δεν υπάρχει εκτός αυτών των δύο. Όλα τα’ άλλα είνε λόγια κενά εννοίας. Η θέλησις των πολλών αποτελεί νόμον, δημιουργεί δίκαιον. Η επανάστασις εφ’ όσον δεν γίνεται αποδεκτή υπό των πλειόνων δεν αποτελεί το επανασταικόν δίκαιον, και επομένως ουδ’ αυτό δεν δύναται να επικαλεσθή ο Βενιζέλος ερχόμενος εις την Ελλάδα και φονευόμενος από τον πρώτο τυχόντα. […] Ο Βενιζέλος δεν δύναται να πατήση ουδέποτε πλέον το Ελληνικόν χώμα. Διότι μόλις πατήσει θα ΦΟΝΕΥΘΗ ως προδότης της Πατρίδος και μέγας εγκληματίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΕ ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ

«Δεν λέγομεν ότι τα πάντα καλώς εγένοντο. Αρνούμεθα όμως να χαρακτηρίσωμεν ως άλλοι τινές ότι ουδέν έγινε και ότι ουδέν δύναται να γίνη. Η Ελλάς έχει τα μέσα όπως πιέση οικονομικώς και στρατιωτικώς τον εχθρόν. Η Ελλάς έχει τα μέσα να εκβιάση την ειρήνην. Τι χρειάζεται; Ευψυχία κυβερνητική, η οποία να μεταδοθή και εις τον Λαόν. Ο κίνδυνος δεν είνε εις το μέτωπον. Ο κίνδυνος είνε εις τα μετόπισθεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Αλλ’ η εργατική τάξις ηγνόησε την προσβολήν, ησθάνθη την κυβερνητικήν αυθαιρεσίαν πλήττουσαν αυτήν εις την καρδίαν. […] Και αισθάνεται την ανάγκην να διαμαρτυρηθή, να κραυγάση, να απαιτήση σεβασμόν των δικαιωμάτων της, της ελευθερίας της, της θελήσεώς της, των πόθων της. Και δεν θα παύση εκδηλώνουσα την αγανάκτησιν και την διαμαρτυρίαν της κατά της Κυβερνητικής ταύτης αυθαιρεσίας»

  • Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ
  • ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

«Θέτουν ένα μαγικόν πέπλον διά ν’ αποκρύψουν την σκληράν μορφήν των πραγμάτων. Προβάλλουν όνειρα και υποθέσεις διά να σιγήσουν την λογικήν, την σιδηράν λογικήν των πραγμάτων. Αλλ’ ο ελληνικός λαός έχει πεισθή ότι ουδέν εκ τούτων είναι αληθές. […] Ο ελληνικός λαός απομένει σταθερός εν τη ενώσει αυτού και η απόφασις αυτού είναι ανέκκλητος. Ουδείς θα υπονομεύση την ελευθερίαν του πλέον διά της απάτης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ

«Αλλοίμονον δε, αν η Κυβέρνησις κωφεύουσα ακόμη και μετά τας χθεσινάς λαϊκάς διαμαρτυρίας, τας πλήρους απελπισίας και απογοητεύσεως, αμελήση, ως ηδιαφόρησε μέχρι τούδε! Ο γογγυσμός του λαού και η απελπισία του είνε επόμενον να τον ωδηγήσουν εις ένα ολέθριον κατήφορον ενεργειών, τας οποίας πολύ δύσκολον θα είνε να συγκρατήση πλέον και η ισχυροτέρα πυγμή»

  • Η ΥΠΟ ΝΑΥΠΗΓΗΣΙΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30ΗΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 1922

Επίσημοι στατιστικοί πίνακες του Λόϋδς Ρετζίστερ – Πόσα πλοία εναυπηγούντο εν Αγγλία και τη λοιπή υφηλίω κατά την 22αν Ιουνίου 1922

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος