ertnews.gr

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Ιουλίου 1921

12/07 09:55
Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Στον απόηχο των τελευταίων νικών του ελληνικού στρατού, ο προβληματισμός και η σεναριολογία για τα επόμενα βήματα, καλά κρατούν…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 12 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΙΡΗΝΗΝ; ΠΩΣ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ κ. ΘΕΟΤΟΚΗ. ΤΟ ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΟΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Διά την επίτευξιν της ειρήνης μονίμου και ασφαλούς εν τη Ανατολή, δύο τρόποι δύνανται να θεωρηθώσιν ως δυνατοί. Η μέχρις ολοκληρωτικής συντριβής καταδίωξις του κεμαλικού στρατού, η κατάλυσις του ανταρτικού κράτους της Αγκύρας λαι η κατόπιν τούτου διαπραγμάτευσις της περί ειρήνης συνθήκης μετά του νομίμου και διεθνώς ανεγνωρισμένου τουρκικού κράτους»

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΙΣ ΤΩΝ ΝΙΚΩΝ ΜΑΣ

«Υπήρξε δεινός ο αγών, σκληρός, τραχύς, επικός. Αν ο εχθρός ενίκα, η Ελληνική συμφορά θα ήτο ανεπανόρθωτος. Αλλ’ ηττήθη. Ο Ελληνικός θρίαμβος διέψευσε τας ελπίδας των χριστιανών κεμαλοφόλων και ο εχθρός διασπασθείς υφίσταται τώρα μόλις τας συνεπείας της ήττης του. Πώς όμως διεφημίσθη η περιφανής αύτη Ελληνική νίκη; Άλλοι ας απαντήσουν»

ΕΘΝΟΣ

  • Ο κ. ΝΤΕΝΥ ΚΟΣΣΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΑΙ ΤΟΥ

«Ας εννοήσουν οι εν Παρισίοις, ότι η τοιαύτη στάσις των προκαλεί γενικήν και μεγίστην την εναντίον των δυσαρέσκειαν των Ελλήνων, οίτινες είνε ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Ας ακούσουν τι λέγει επί του προκειμένου ο συμπατριώτης των Ντενύ Κοσσέν, όστις τονίζει, ότι ο θρίαμβος ανήκει εις όλους τους Έλληνας, ‘’ανεξαρτήτως κομματικών διαφορών’’, και ας πεισθούν ότι πριν συντελεσθή πλήρως ο θρίαμβος αυτός, ο Ελληνικός λαός ουδέποτε θα καταθέση τα όπλα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΙΑΣ. Η ΕΞΟΡΜΗΣΙΣ ΤΩΝ ΦΑΛΑΓΓΩΝ ΜΑΣ. Η ΟΡΜΗ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΪΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΜΑΣ

«Και είνε τοσούτω μάλλον αξιοθαύμαστος η επιδειχθείσα απαράμιλλος ανδρεία του στρατού μας, καθόσον ούτος ήρχισε την τιτανομαχίαν της Κιουτάχιας αφού εβάδισε πολλάς δεκάδας χιλιομέτρων επί οδών ανωμάλων, ορεινών γυμνών, εκτεθειμένων εις τον δεινόν καύσωνα του θερινού ηλίου και στερουμένων ουχί σπανίως ύδατος. Εν τούτοις οι άνδρες επέδειξαν θαυμασίαν αντοχήν»

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΚΥΡΙΕΥΘΗΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑΙ ΤΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΜΑΧΗΣ. ΠΩΣ ΑΝΕΤΡΑΠΗΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΤΟΥ ΔΟΡΥΛΑΙΟΥ

«Ποία θα είνε η περαιτέρω ανέλιξις των επιχειρήσεων; Ότι θα εξακολουθήση η καταδιωκτική εκκαθάρισις του εχθρού προς όσον το δυνατόν μεγαλειτέραν συντριβήν αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά θα συνεχισθή και η προέλασις των Ελληνικών όγκων προς ανατολάς και μέχρι τίνος σημείου; […] Θ’ ανατραπή ο Κεμάλ εκ της αρχής; Και ποία θα είνε η νέα κυβερντηική κατάστασις εν Αγκύρα και με ποίαν πολιτικήν; Ή ο Κεμάλ παραμένων εις την αρχήν θα συνεχίση τον πόλεμον;»

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗ. Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ. Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑΝ
  • ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΟΥ ΑΔΡΑΝΟΣ. Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. ΣΚΗΝΑΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΙΝ

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΜΕΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ

«Η Ελλάς σήμερον είνε υπερήφανος διά τας νίκας της, όπως είνε υπερήφανος διά τον Βασιλέα της, τον τόσον ατίμως και ανηθίκως διωχθέντα και συκοφατηθέντα. Είνε υπερήφανος, αλλά είνε και ισχυρά. […] Ο θρύλος πεντακοσίων ετών ενσαρκούται σήμερον. Η Ελλάς επανιδρύει την Αυτοκρατορίαν της και ουδεμία ανθρωπίνη δύναμις θα δυνηθή να την εμποδίση»

ΕΣΤΙΑ

  • Ω, ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΙΣ !

«Προ ολίγων ημερών άνθρωποι, διατελούντες εν διαζυγίω προς πάσαν ηθικήν, εγέμιζαν τας Αθήνας με τερατώδεις φήμας. Κατήγγελλαν ότι αξιωματικοί του Επιτελείου της Μικράς Ασίας επρόδωσαν το σχέδιον των επιχειρήσεων εις τον Κεμάλ. […] Χθες ο στρατηγός Παπούλιας έδιδεν εις πολλάς ταυτοχρόνως εφημερίδας ανακοινωθέν, εις το οποίον εξήρε το έργον του Επιτελείου της Μ. Ασίας και εξέφραζε την πεποίθησίν του επί της τελικής επιτυχίας»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. ΟΜΟΦΩΝΟΣ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑΣ ΝΙΚΑΣ ΜΑΣ. ΣΥΣΤΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ
  • Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Ο Εμπορικός κόσμος διατελεί ανάστασος εξ αφορμής του ληφθέντος μέτρου της εις χρυσόν πληρωμής των τελωνειακών δασμών. Και δικαίως. Διότι το μέτρον τούτο, με την σημερινήν αξίαν του χρυσού αποτελεί τίποτε περισσότερον, τίποτε ολιγώτερον μίαν πρόσθετον φορολογίαν κατά 150%»

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. ΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΘΕΙΣΑΙ ΔΙΕΣΠΑΣΘΗΣΑΝ. ΕΚΥΡΙΕΥΣΑΜΕΝ ΕΙΣ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΑΦΘΟΝΟΝ ΥΛΙΚΟΝ ΚΑΙ 40 ΠΥΡΟΒΟΛΑ

«Η διάσπασις και αποσύνθεσις ενός στρατού αποτελεί βεβαίως τεκμήριον της περαιτέρω αχρησοποιήσεώς του, αλλ’ ο κεμαλικός στρατός, αποτελών παρά την ωργανωμένην συγκρότησιν, άθροισμα ανταρτικών ομάδων, αι οποίαι έχουν ιδίας μεθόδους πολέμου, βεβαίως δεν δύναται να θεωρηθή ως οριστικώς αχρησοποιηθείς»

  • Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΙΔΙΚΗ ΤΟΥ Η ΝΙΚΗ

«Τα σχέδια πιθανόν να μεταβληθούν κατά την διάρκειαν των επιχειρήσεων, αι αποφάσεις ν’ αλλάξουν, λάθη να γίνουν […] Αλλ’ ό,τι δεν μεταβάλλεται, ό,τι μένει αμείωτον πάντοτε, είναι το ηθικόν, η ψυχή, η ορμή του στρατού. Αυτή κατάγει νίκας, η μεγάλη ορμή διορθώνει τα στρατηγικά σφάλματα, η ηθική δύναμις καθιστά ευκίνητον τον σταρτόν. Και τον στρατόν αυτόν της νίκης μόνον ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος τον έπλασε, μόνον η προς αυτόν πεποίθησις, εμπιστοσύνη και αγάπη. Η νίκη είναι ιδική Του»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

«Απέναντι των υψηλών τούτων και ιστορικών σκοπών της Ελλάδος, απέναντι της αδηρίτου ανάγκης, απέναντι του μοιραίου πόθεν δύναται ν’ αντλήση το δικαίωμα της επεμβάσεως εν ξένω προς αυτήν ζητήματι η απολιθωμένη διπλωματία της Ευρώπης;! Εκ της κυνικής αρχής του δικαίου του ισχυοτέρου; Αλλ’ υπεράνω της βίας υπάρχει η ηθική δύναμις, η ακράδαντος πίστις, η θέλησις και η τόλμη ολοκλήρου του Ελληνισμού, όστις σύσσωμος φωνάζει προς τον δαφνοστεφή Βασιλέα του και τα ένδοξα τέκνα του. ‘’Εμπρός προς το Βυζάντιον και προς τον Πόντον!’’»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ. ΔΕΝ ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΛΗΡΗΣ, ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΝΕΧΩΡΗΣΕ ΧΘΕΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ
  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Το ζήτημα είνε, ότι αφού αναποφεύκτως θα παραμείνη η Ελλάς επί της Μικράς Ασίας, να παραμείνη όχι πλέον ως μικρόν παράρτημα, αλλ’ ως Κράτος ισχυρόν και ευρύ αφ’ ενός μεν διά να συνεργασθή ασφαλώς μετά των άλλων λαών της Ανατολής, αφ’ ετέρου δε διά να καταστήση αδύνατον πάσαν εν τω μέλλοντι απειλήν της βαρβαρότητος κατά του πολιτισμού»

  • Ο ΝΤΕΝΥ ΚΟΣΣΕΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΝΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΕΠΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΝ

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑΙ ΣΥΝΘΗΚΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τόσον η επίσημος Βεζυρική, όσον και η ανεπίσημος Κεμαλική Τουρκία, ποθεί την ταχείαν ειρήνευσιν, απλούστατα διότι δεν είνε πλέον εις θέσιν να συνεχίση τον πόλεμον. Αν πιστεύσωμεν μάλιστα τας σχετικάς εκ Κων/πόλεως πληροφορίας, δέχεται ευχαρίστως να εκτελέση τους όρους της συνθήκης των Σεβρών, εγκαταλείψασα πλέον την υπεροπτικήν πολιτικήν του Σωβινισμού. Αλλά η συνθήκη των Σεβρών δεν έχει απολύτως κανέν πλέον κύρος. [….] Η εξέλιξις των πραγμάτων θα οδηγήση ή την Ελληνικήν λόγχην, ή την Ελληνικήν πέναν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version