Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή, 10 χρόνια από τον θάνατό του (video)

Ο Λευτέρης Βογιατζής ήταν Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα όπου και σπούδασε αγγλική φιλολογία, ενώ προχώρησε σε θεατρικές σπουδές στο Μαξ Ράινχαρτ Σέμιναρ (Max Reinhardt Seminar) της Βιέννης και στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στο θέατρο εμφανίστηκε αρχικά το 1973 στο ρόλο της Γιαγιάς, στον «Κυριακάτικο Περίπατο» του Ζορζ Μισέλ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Συνεργάστηκε με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, την Έλλη Λαμπέτη και την «Ελεύθερη Σκηνή». Υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας θεάτρου «Σκηνή» (1981) και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας «Νέα Σκηνή» (1988). Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ  ίδρυσε και το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος (1989). Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ συμμετείχε και στις ταινίες «Ανατολική Περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα, «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή και «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη. Ήταν τέλος μία από τις βασικές φωνές στην εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Τρίτο Πρόγραμμα. Ως σκηνοθέτης ο Βογιατζής χαρακτηρίστηκε ως τελειομανής και ξεχώριζε για την αφοσίωσή του στη θεατρική τέχνη, επιδίωκε υψηλά επίπεδα πειθαρχίας και οι πρόβες του αντανακλούσαν την επιλογή της δύσκολης οδού για την απόδοση κάθε θεατρικής παράστασης με σεβασμό στο ίδιο το έργο και το δημιουργό του. Οι παραστάσεις και οι ερμηνείες του Βογιατζή  καθιερώθηκαν ως ιδιαίτερα και ξεχωριστά θεατρικά γεγονότα στο ελληνικό θεατρικό τοπίο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 10 ετών από το θάνατό του Λευτέρη Βογιατζή  στις 2 Μαΐου 2013, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

(video)

Το επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ» είναι αφιερωμένο στον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή. Στη συνέντευξή του μιλάει για τη Νέα Σκηνή, αναφέρεται σε θέματα που τον προβληματίζουν, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα από πρόβες όπου ο Λευτέρης Βογιατζής σκηνοθετεί και δίνει οδηγίες στους ηθοποιούς. Ο Λευτέρης Βογιατζής εξηγεί τις θεατρικές προτιμήσεις του και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις σκηνοθετικές δουλειές του. Εκτενώς αναφέρεται στο έργο «Καθαροί, πια», το οποίο ανέβηκε το 2001, και αγαπήθηκε πολύ από τον ίδιο. Πρόκειται για μια προσωπική εξομολόγηση. Ο Λευτέρης Βογιατζής εξηγεί ότι μέσα από την παράσταση παρουσιάζεται ένας κόσμος με στοιχεία αγριότητας και βίας, και ταυτόχρονα ένας κόσμος που αγωνιά να βρει την αγάπη, τον έρωτα, την ευτυχία, το νόημα της ζωής. Για τον ίδιο τον Βογιατζή το μήνυμα του έργου είναι αισιόδοξο και θεωρεί ότι θα έπρεπε όλοι να το δουν από αυτήν τη σκοπιά.

Προβάλλονται σκηνές από τις πρόβες  αλλά και τις παραστάσεις των έργων «Καθαροί, πια» της  Σάρα Κεϊν στο θέατρο «Ροές», «Σ’ εσάς που με ακούτε» Της Λούλας Αναγνωστάκη, «Ρίττερ, Ντένε, Φος» Του Τόμας Μπέρνχαρντ, και «Κατσούρμπος» Του Γεωργίου Χορτάτση, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, τη σκηνοθεσία των οποίων έχει υπογράψει ο ίδιος. Παρακολουθούμε επίσης πλάνα από εργασίες στο θέατρο της οδού Κυκλάδων το 1992 και από το 2002 για το νέο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, αλλά και πλάνα από τη συνεργασία του Λευτέρη Βογιατζή με τη σκηνογράφο Ε. Μανωλοπούλου για το έργο της Λ. Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε». Τέλος περιλαμβάνονται λήψεις του Λευτέρη Βογιατζή στο καμαρίνι του λίγο πριν βγει στη σκηνή όπου ετοιμάζεται αλλά μοιράζεται και προσωπικές στιγμές, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βιώνει τη διαδικασία της θεατρικής δημιουργίας, το άγχος, την έμπνευση, αλλά και την πίεση των καταστάσεων.

Κάμερα – Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΑΣ

Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 28 Ιανουαρίου 2003

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος