Αφιέρωμα στη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου από το Αρχείο της ΕΡΤ (video)

Η σημαντική συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου 2004. Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1909, ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με το συγγραφικό της έργο μίλησε στην καρδιά πολλών γενεών και διηγήθηκε τις οδυνηρές περιπέτειες του ελληνισμού στον ταραχώδη εικοστό αιώνα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή, την Αντίσταση, τα δύσκολα χρόνια της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Το βιβλίο που την καθιέρωσε ήταν τα “Ματωμένα Χώματα” το 1962.

Από το 1936, η Διδώ Σωτηρίου, απασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Υπήρξε αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Γυναίκα” και μέσα στον πόλεμο ανέλαβε την αρχισυνταξία του “Ριζοσπάστη”.

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες ενώ στην ίδια έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας “Ιπεκτσί” (1983) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990). Προς τιμήν της η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε το βραβείο “Διδώ Σωτηρίου”, το οποίο απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημερομηνία θανάτου της παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

(video)


Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στη ζωή και στο συγγραφικό έργο της Διδώς Σωτηρίου.

Η Διδώ Σωτηρίου μιλάει για τις επιρροές που άσκησαν στο έργο της τα προσωπικά της βιώματα από τη ζωή της στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, θυμάται τα γεγονότα του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Ειδική αναφορά κάνει στο πρώτο της μυθιστόρημα “Οι Νεκροί περιμένουν” που κυκλοφόρησε το 1959. Μιλάει ακόμη, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλλά και για την εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1922.

Περπατώντας η ίδια στο λιμάνι του Πειραιά και στην συνοικία όπου είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά της φθάνοντας πρόσφυγες το 1922, ζωντανεύει με την αφήγησή της εικόνες από το δράμα της προσφυγιάς που η ίδια βίωσε ως μικρό κοριτσάκι. Οι ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι πρόσφυγες, το τραύμα της χαμένης πατρίδας αλλά και η εχθρότητα που πολλές φορές αντιμετώπισαν από τους ντόπιους είναι στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο συγγραφικό της έργο.

Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα της και η ίδια η συγγραφέας μιλάει για το μυθιστόρημα “Ματωμένα Χώματα” (1962) ενώ αναφέρεται στις μεταφράσεις των βιβλίων της στο εξωτερικό. Κατόπιν, αναλύει την ενότητα του έργου της που συνδέεται με τα βιώματά της από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και της απριλιανής Δικτατορίας. Η αφήγησή της επικεντρώνεται στο περιεχόμενο των βιβλίων της “Εντολή” (1976) και “Κατεδαφιζόμεθα” (1982). Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία : Χρήστος Παληγιαννόπουλος

Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2008 της εκπομπής του 1984, παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος