Αφιέρωμα στη Διεθνή Αμνηστία που συμπληρώνει 62 χρόνια από την ίδρυσή της (video)

Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 από τον Πίτερ Μπένενσον και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα με στόχο το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παύση των παραβιάσεών τους σε όλο τον κόσμο. Αριθμεί 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές και εκπροσωπείται από τα τμήματα, τις δομές της, καθώς επίσης και από τα διεθνή μέλη της.

Οι ερευνητές της συγκεντρώνουν και διασταυρώνουν στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιεύουν αυτές τις πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης απέναντι σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ένοπλες ομάδες, επιχειρήσεις  και άλλους μη κυβερνητικούς παράγοντες που ευθύνονται για αυτές τις παραβιάσεις. Η κινητοποίηση των μελών της με επιστολές, εκκλήσεις, δρώμενα, εκδηλώσεις, δημόσιες συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις ασκεί πίεση σε διεθνές επίπεδο και προωθεί και προβάλλει το αίτημα για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το Ελληνικό Τμήμα αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα τμήματα του διεθνούς κινήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ιδρύθηκε το 1975 από ανθρώπους που είχαν «υιοθετηθεί» από τη Διεθνή Αμνηστία ως φυλακισμένοι συνείδησης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Πρώτη πρόεδρος ήταν η Αμαλία Φλέμινγκ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, για τη συμπλήρωση 62 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 28 Μαΐου 1961, παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ του 1978 στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής «Κάθε Σάββατο» η οποία συναντά τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Παύλο Ζάννα:

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠ.052
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
(video)

Η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή “Κάθε Σάββατο”, φιλοξενεί ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης, παρουσιάζει θέματα πολιτισμού καθώς και τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εκπομπή που προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1978, περιλαμβάνει ρεπορτάζ με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1948. Ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλιγάς και ο προέδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Παύλος Ζάννας παραχωρούν συνέντευξη στον δημοσιογράφο Απόστολο Αποστολόπουλο.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καλλιγάς περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο της έκδοσης της Διακήρυξης στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, η οποία καθόρισε για πρώτη φορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους. Μιλά για το ζήτημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 30 χρόνια μετά και την παραγνώριση της καταπάτησης των δικαιωμάτων αυτών.

Ο Παύλος Ζάννας, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλά για το ρόλο της Διεθνούς Αμνηστίας και τη σχέση της με τον ΟΗΕ. Σχετικά τη δράση της ως προς την προστασία των κρατουμένων συνείδησης παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας σε σχέση με τους διωγμένους εξαιτίας των προσωπικών τους πεποιθήσεων.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο που μπορούν να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε υπερεθνικό επίπεδο με αναφορά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την οποία έχουν υπογράψει τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Παύλος Ζάννας, τέλος, απαντά σχετικά με τη συμβολή της Διεθνούς Αμνηστίας στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Έτος παραγωγής: 1978
Ρεπορτάζ: Απόστολος Αποστολόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Παπαπαναγιώτου
Σκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Κέκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος