Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι

Λένε πως “ιστορία γράφουν οι παρέες” και όσοι το υποστηρίζουν έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό επαληθεύεται και στην περίπτωση του Αγίου Λουκά στην Εύβοια, κοντά στο Αλιβέρι. Εκεί που οι λιγνιτωρύχοι της περιοχής έγραψαν για χρόνια μια δημιουργική, αλλά και σκληρή ιστορία ζωής, που την πλήρωσαν με θύματα τόσο στη μεγάλη απεργία του 1933 που συγκλόνισε το πανελλήνιο και δημιούργησε κλυδωνισμούς στη Βουλή, στην οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά αύριο 25 Ιουλίου στο www.ertnews.gr, όσο και στο μεγάλο δυστύχημα της 9ης Δεκεμβρίου 1968 με τους επτά νεκρούς εργάτες.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΣτον τόπο κατοικίας και δουλειάς τους δεν ήταν δυνατόν να μην ανάψει και η σπίθα του αθλητισμού. Καρπός της ήταν ο Αθλητικός Όμιλος Αγίου Λουκά με σήμα του έναν λιγνιτωρύχο με τα σύνεργά του. Εκεί που το ποδόσφαιρο είναι χαρά, διασκέδαση, πλάκα στο καφενείο και όχι πόλεμος οπαδικών στρατών ή εργαλείο επιχειρηματιών, όπως πρόσφατα αποδείχθηκε και με τα σχέδια για κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΓυρνάμε στην όμορφη Εύβοια, εκεί που άτυπα αρχικά, στις αλάνες και στα αυτοσχέδια γήπεδα της εποχής, έγιναν τα πρώτα σουτάκια, οι κεφαλιές και τα πλονζόν, μέχρι η ομάδα να αποκτήσει και θεσμική υπόσταση το 1982. Έκανε έναν πρώτο κύκλο ζωής, γνώρισε και στιγμές που οδήγησαν στο σταμάτημα της λειτουργίας της, αλλά βγήκε από τη “στοά” της αδράνειας και επανήλθε.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΤο γήπεδο δημιουργήθηκε δίπλα στις λειτουργούσες και σήμερα εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με τη συνδρομή της και έτσι προστέθηκε και ο λιγνιτωρύχος στο σήμα, για να συνδέει το σύλλογο με τις καταβολές του και τις γενιές που δημιούργησαν τις συνθήκες, ώστε σήμερα να συνεχιστεί αυτή η δημιουργική πορεία στις τοπικές κατηγορίες της Εύβοιας.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι
Αγ. Λουκάς 13-8-1933 εφημ. ΠΑΤΡΙΣ

Μπορεί η πανδημία να δημιούργησε, όπως σε όλους τους συλλόγους – ειδικά τους ερασιτεχνικούς, προβλήματα, αλλά ο νόμος των γηπέδων είναι πως επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΑυτό γίνεται και στον Άγιο Λουκά και πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, έχουμε καταγράψει άλλες δύο περιπτώσεις ομάδων που γεννήθηκαν μέσα από κοινότητες εργαζομένων στις στοές των ορυχείων, εκτός του Αγ. Λουκά. Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι

Yπενθυμίζουμε τους λιγνιτωρύχους της Πτολεμαΐδας, τον Εορδαΐκό και στη Ραφήνα την Θύελλα Διασταύρωση Ραφήνας, από το συνοικισμό των εκεί λιγνιτωρύχων.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Πηγή φωτο: Από το αρχείο της ομάδας και του Ευάγγελου Κατσαμάγκου

Φωτο λιγνιτωρυχείου και διαδήλωσης λιγνιτωρύχων: από το βιβλίο “Εργατικές ιστορίες”, εκδόσεις BUX 1998, Nάσος Μπράτσος, ISBN 960-7939-00-X

Σχετική είδηση: Η ομάδα των λιγνιτωρύχων – Θύελλα Ραφήνας

Διαβάστε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στο www.ertnews.gr: Η αιματηρή απεργία του 1933 στο λιγνιτωρυχείου Αγίου Λουκά Αλιβερίου

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΔελτίο ποδοσφαιριστή: Κώστας Κατσαμάγκος: Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας του Αγίου Λουκά.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι
Τα παιδιά του χωριού στο Μίνι γήπεδο στην Κοτσινούρα το 1973.
Όρθιοι: Δημήτρης Λ. Αντωνίου, Αθηνόδωρος (Δώρης) Χρ. Παπαϊώαννου, Γεώργιος Σταυ. Τσάλας, Δημήτρης Χαρ. Τσάλας, Βασίλης Γ. Αντωνίου, Ευάγγελος Β. Μαρκόπουλος
Καθιστά: Δημήτρης Ν. Βωβός, Γρηγόρης Ε. Σμπιλίρης , Κώστας Ε. Κατσαμάγκος, Λουκάς Σταυρ. Παναγιάρης, Νίκος Δημ. Γλάρος, Γεώργιος Ι. Παρασκευάς, Μαρίνος Β. Ξύγγης

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΠαλαίμαχοι Αγίου Λουκά, όπως παρατάχθηκαν:
Όρθιοι από αριστερά: Σταύρος Ι. Μεταξάς( Βούλης Τριμηνής), Ευάγγελος Ι.Μεταξάς(Τριμηνής) , Μαρίνος Β. Ξύγγης, Βασίλης (Λάκης) Αθ. Παπαγεωργίου, Γρηγόρης Ευαγ. Σμπιλίρης , Μαρίνος Λ. Σκοντόβολος.
Καθιστά: Αναστάσιος Σταυρ. Αρβανίτης, Αθανάσιος Λ. Σκαρλής , Νίκος Κ. Αντωνίου(Μπούρας), Κώστας Ε. Κατσαμάγκος, Γεώργιος Π. Παπανικολάου.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδιΟ Δώρης Χ. Παπαϊωάννου πλονζάροντας στα πόδια του Κώστα Ε. Κατσαμάγκου στις 26/4/1968. Διακρίνονται και οι δύο με παντελόνι, πουκάμισο και σκαρπίνια.

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι
Παίζοντας με τα γκελάκια – Κατσαμάγκος Κώστας

Α.Ο. Aγίου Λουκά: Από τις στοές του λιγνιτωρυχείου στο γρασίδι
Ομάδα του Αγίου Λουκά 1978.
Κώστας Ε. Κατσαμάγκος , Ευάγγελος Γ. Καπενής(Παπάς), Γρηγόρης Ε. Σμπιλίρης, Σταύρος Στ. Ζάνιος , Αθανάσιος Γ. Αδάμης , Δημήτρης Ν. Βωβός, Λουκάς Χρ. Κακόγιαννης, Ανδρέας Δ. Δρίτσουλας, Φιλοξενούμενος, Χαράλαμπος Γ. Καπενής, Νίκος Γ. Σμπιλίρης, Τιμόθεος Ν. Παπουτσής, Κώστας Δ. Λάμπρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος