13 Αυγούστου η 77η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Aποφράδα ημέρα ήταν η 13 Αυγούστου 1944 για τα Ανώγεια, που δοκιμάστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ανωγείων για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 77 χρόνια της ολοκληρωτικής καταστροφής των Ανωγείων από τους Γερμανούς κατακτητές: «Στο μαρτυρικό μας χωριό, πριν από 77 χρόνια συντελέστηκε μια μεγάλη τραγωδία, η οποία σημάδεψε τις ζωές όλων εκείνων, που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στα Γερμανικά στρατεύματα της Κατοχής. Μια τραγωδία που σφράγισε τις ζωές των κατοίκων, οι οποίοι πάλεψαν να επιβιώσουν μέσα από τα χαλάσματα».

Μήνυμα απέστειλε ο Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, στο οποίο αναφέρει: «Σε μία μαρμάρινη επιγραφή στην κεντρική πλατεία των Ανωγείων έχει χαραχτεί η διαταγή που εξέδωσε στις 13 Αυγούστου 1944 ο Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης Χ. Μίλλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων και την «εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως».

Η παραπάνω ναζιστική διαταγή εκτελέστηκε από πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις των οποίων διήρκεσαν από τις 13 Αυγούστου έως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου 1944. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα η ορεινή κωμόπολη του Ψηλορείτη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με την αναφορά των Καζαντζάκη, Καλιτσουνάκη και Κακριδή που συντάχθηκε το 1945, από τα 940 σπίτια των Ανωγείων, κανένα δεν έμεινε άθικτο. Οι Γερμανοί στρατιώτες κατέστρεψαν το καινούργιο σχολείο, μετέτρεψαν τρεις εκκλησίες σε στάβλους. Κατεδάφισαν τα μιτάτα γύρω από το χωριό και κατέσχεσαν όλα τα ζώα των κοπαδιών, για να διαλύσουν τις δομές της τοπικής οικονομίας. Εκτέλεσαν 25 κατοίκους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Η μαρμάρινη επιγραφή των Ανωγείων αποτελεί σύμβολο της ναζιστικής βίας και τρομοκρατίας, αλλά και σύμβολο αντιναζιστικού αγώνα και αντίστασης. Αποτελεί τόπο της εθνικής μνήμης.

Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη: “Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”».

Σχετική είδηση: Ανώγεια: Το ολοκαύτωμα της 13ης Αυγούστου 1944

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος