Το όραμα του Μακρόν στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών

Η εμβληματική ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών απόψε στο Ταλίν, την παραμονή της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρώτος που θα λάβει τον λόγο κατά τη διάρκεια του αποψινού τρίωρου δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στον πύργο Κάντριοργκ.

«Για τη διασφάλιση της ανοικτής, ειλικρινούς και ανεπίσημης ανταλλαγής απόψεων, δεν θα υπάρξει γραπτό κείμενο και οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε γραπτά συμπεράσματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Όλα τα συστατικά για μία πραγματική συζήτηση είναι εδώ», υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαιρέτισε τις οραματικές και λεπτομερείς προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Μεταξύ της σειράς των προτάσεων που διατύπωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με έναν υπουργό και κοινό προϋπολογισμό, υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου της ευρωζώνης, μία κοινή ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης μέχρι το 2020.

Η ανταπόκριση της Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε «νέα σύμπραξη», θεωρείται κρίσιμη.

Μάλλον ανοικτή «στο ευρωπαϊκό πάθος» του προέδρου της Γαλλίας, τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένη Κυριακής την υποχρεώνουν να επιδιώξει συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις ιδέες Μακρόν για την ευρωζώνη.

«Είναι υπερβολικά νωρίς» για μία λεπτομερή αποτίμηση των γαλλικών προτάσεων, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Το γαλλικό όραμα μία Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα που έχει για την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δεν θέλησε να απομακρυνθεί από το μοντέλο μίας Ευρώπης όπου «τα 27 μέλη ενεργούν από κοινού, προχωρούν μαζί…αλλά, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι προτιμότερη από την ακινησία…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος