Ειδήσεις από την ΕΡΤ Ιωαννίνων

Καλοτάξιδη Ιόνια Οδός!
Με την ευχή «καλοτάξιδη», παραδόθηκε στην κυκλοφορία χτες, από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη το σύνολο της Ιόνιας Οδού. Η ημέρα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς ένα όνειρο δεκαετιών για την Ήπειρο έγινε πραγματικότητα.
Ο κ. Σπίρτζης στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του οδικού άξονα και σημείωσε: “Τα έργα δεν ανήκουν στις κυβερνήσεις, δεν ανήκουν στους υπουργούς. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πλήρωσε και θα τα χρησιμοποιήσει”.

Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού η διαδρομή από τα Γιάννινα μέχρι το Αντίρριο διαρκεί πλέον μιάμιση ώρα είναι μία από τις πιο ασφαλείς στη χώρα.
«Και σε άλλα με υγεία» ήταν η ευχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος μίλησε επίσης για μια μεγάλη μέρα για την περιοχή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, δήλωσε συγκινημένος και σημείωσε ότι η Ιόνια θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση, ενώ αναγνώρισε ότι τα έργα των οδικών αξόνων που ξεκίνησαν μια δεκαετία νωρίτερα, μετά το 2015 προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, τόνισε ότι στην Ιόνια Οδό αποτυπώνεται το γεγονός ότι το κράτος έχει συνέχεια ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα των καυσίμων στο αεροδρόμιο, ώστε η περιοχή οριστικά να βγει από την απομόνωση.
Για αναπτυξιακό έργο μίλησε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, συμειώνοντας πως «η Ήπειρος και η Θεσπρωτία βγαίνει σήμερα οριστικά από την απομόνωση και πλέον συνδέεται με ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους τόσο με το βορρά όσο και το νότο της χώρας».
Αισιοδοξία για συντομότερο χρόνο για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
Σε χρόνο συντομότερο από αυτόν που αρχικά είχε υπολογιστεί μπορεί να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, ο οποίος σημείωσε ότι αφ’ ενός τα χρήματα είναι διασφαλισμένα, αφετέρου υπάρχει η βούληση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,6 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει η έναρξη των εργασιών αναστήλωσης έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2018 και η ολοκλήρωση σε τρία χρόνια.
Όπως τόνισε ο κ. Δέδες, «η αναστήλωση του γεφυριού αποτελεί ένα εμβληματικό έργο συμβολίζοντας την προσπάθεια για εθνική ανάταξη».

Θερμικές κάμερες για τη φύλαξη των συνόρων
Με θερμικές κάμερες, θα ενισχυθεί η Ελληνική Αστυνομία, για την πληρέστερη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας, απαντώντας στον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη.
Ο κ. Καραγιάννης είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στον υπουργό, μετά από περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο σε ακριτικά χωριά του Δήμου Πωγωνίου. Ο κ. Τόσκας δήλωσε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των ακριτικών περιοχών που “φυλάσσουν Θερμοπύλες”.

Αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό
Την δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο προτείνει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Με επιστολή του στις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, στους βουλευτές Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στους Δήμους που βρέχονται ο Αμβρακικός, αλλά και σε αρμοδίους φορείς και συλλόγους, ο κ. Τσιρογιάννης Δήμαρχος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων για την προστασία, αλλά και αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου.
Συγκεκριμένα, προτείνει είτε την δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης από πόρους του ΕΣΠΑ ή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχους:
• Την ανάδειξη και την προστασία του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,
• Την τουριστική προβολή του Κόλπου και την αξιοποίηση των περιοχών πέριξ αυτού, καθώς και
• Την προώθηση και την τυποποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου
Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αρταίων προτείνει να γίνει μια συνάντηση στα τέλη Αυγούστου, μεταξύ όλων των φορέων, έτσι ώστε να συζητηθεί το πλαίσιο συνεργασίας και οι ενέργειες για την υλοποίηση ενός τέτοιου αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό.

Περιφερειάρχης: «Επιφανειακές δικαιολογίες» για το αεροδρόμιο
Το θέμα του αεροδρομίου Ιωαννίνων απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με το Προεδρείο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «επιφανειακές τις δικαιολογίες» που επικαλούνται οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι, όπως είπε, «επιχειρούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες που απορρέουν από την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του αερολιμένα, στους τοπικούς φορείς».
Πρόσθεσε τέλος, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προσφερθεί να καλύψει και μέρος της δαπάνης που απαιτείται για διάφορες εργασίες (σύστημα προσγείωσης, συντήρηση δεξαμενών καυσίμων κλπ), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΕΑΚΙ – Περιφερειάρχης για τις αθλητικές υποδομές
Με τον περιφερειάρχη Ηπείρου συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, προκειμένου να συζητηθούν δυνατότητες αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών της περιοχής.
Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΕΑΚΙ, είχε ουσιαστικό χαρακτήρα μιας και η Επιτροπή Διοίκησης παρουσίασε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα επόμενα 2 έτη ζητώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου τη συνδρομή της επί συγκεκριμένων ζητημάτων που έχουν τεθεί ως προτεραιότητες.
Οι παρεμβάσεις αφορούν την ασφαλτόστρωση του εξωτερικού χώρου του κολυμβητηρίου και χώρων της Λιμνοπούλας, αντικατάσταση μέρους του στεγάστρου της μεγάλης σκεπαστής του ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ώστε να μην υπάρχει τη νέα σεζόν πρόβλημα με το νέο ταρτάν και το νέο χλοοτάπητα, συνδρομή στο νέο πρόγραμμα που ξεκινά η Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ για πλαστικοποιήσεις και ανακατασκευή του συνόλου των εξωτερικών γηπέδων (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.λ.π.), στενή παρακολούθηση του ζητήματος ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου, εξέταση σε συνεργασία και με το Δήμο Ιωαννιτών της υλοποίησης περαιτέρω ενεργειών αναβάθμισης την ποδοσφαιρικής εγκατάστασης στη Λιμνοπούλα καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον στεγασμένων χώρων στην εγκατάσταση του Πανηπειρωτικού Σταδίου στην Ανατολή.

Προβλήματα υδροδότησης λόγω… καύσωνα!
Προβλήματα υδροδότησης σημειώνονται στα ψηλά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων τα τελευταία 24ωρα.
Η ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την άσκοπη χρήση του καθώς η υπερκατανάλωση που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επαρκή υδροδότηση των κατοίκων.
Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥ Ιωαννίνων, Μάκης Χρυσοστόμου, η Επιχείρηση λαμβάνει όλα τα μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας διαθέσιμα μέσα και προσωπικό καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υδροδότησης που προκαλούνται από τον έντονο καύσωνα και την υπερκατανάλωση, ζητά όμως παράλληλα και τη συμβολή των πολιτών ώστε να μην σπαταλούνται σημαντικές ποσότητες νερού.

Ληστεία σε περίπτερο
Μία 79χρονη ιδιοκτήτρια περιπτέρου, ήταν το θύμα ληστείας, που διέπραξε, άγνωστος στην πόλη της Άρτας.
Ο δράστης εισήλθε στο περίπτερο και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή ενώ όταν έγινε αντιληπτός από 79χρονη, την απώθησε βίαια, προκειμένου να διατηρήσει τα κλοπιμαία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
O δράστης συνελήφθη χθες το βράδυ στο Πέραμα Ιωαννίνων. Πρόκειται για 36χρονο ημεδαπό, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί του, ηλικίας 24 και 23 ετών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Θάνατος 85χρονου λουόμενου στην Ηγουμενίτσα

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε 85χρονος, τις μεσημβρινές ώρες χτες από τη θαλάσσια περιοχή Δρεπάνου Ηγουμενίτσας.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος