newSilas είναι το όνομα της ολοκαίνουριας διαδικτυακής σατιρικής εκπομπής με τον Σίλα Σεραφείμ, που θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο της ΕΡΤ κάθε Παρασκευή απόγευμα. Έχει σκοπό να σχολιάσει με καυστικό χιούμορ όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Σίλας Σεραφείμ απαντάει σε 5+1 ερωτήσεις για το newSilas και τη σάτιρα στη ζωή μας.
Συνέντευξη στη “Ραδιοτηλεόραση”
Από την τηλεόραση πέρυσι και τον ρόλο του παρουσιαστή, σε μια νέα διαδικτυακή εκπομπή, εντελώς δικό σας project, που την παρουσιάζετε στο ert.gr κι έχει σκοπό να σχολιάσει καυστικά όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο την εβδομάδα που μας πέρασε… Πώς γεννήθηκε η ιδέα για κάτι τέτοιο;
Η πρώτη μου διαδικτυακή ανάρτηση με βίντεο έγινε στις 5 Φεβρουαρίου του 2008. Το έψαξα στο silas.gr γιατί πού να το θυμόμουν… Από κει και πέρα, εδώ και χρόνια σε συνεργασία με το comedylab.gr βγάζω το «Στο μυαλό του Σίλα», με σάτιρα της επικαιρότητας και σχόλια επί παντός. Παράλληλα, εδώ και 20 χρόνια (που τα έκλεισα πέρσι) κάνω stand-up comedy, όπου φυσικά εκεί δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες αν η σάτιρα μου “δουλεύει” και λειτουργεί, και δεν είναι μια ακαδημαϊκή, άχρωμη και στεγνή εργασία. Ως εκ τούτου, είναι φυσική συνέχεια, και είναι και το αυτονόητο, που θα έπρεπε από την αρχή να κάνω στην ΕΡΤ. Βέβαια κάτι οι δυσλειτουργίες της τηλεόρασης, κάτι που με τα αυτονόητα στην Ελλάδα δεν το ‘χουμε, άργησε λίγο. Βοηθάει σε αυτό όμως το ίντερνετ που παίρνει συνεχώς τα πάνω του. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.
Θεωρείτε ότι η σάτιρα έχει καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό του web, από ό,τι από το κοινό της τηλεόρασης;
Υπάρχουν θετικά κι αρνητικά. Τα θετικά είναι πως ο δημιουργός έχει περισσότερη ελευθερία και στο web αλλά -και στο web της ΕΡΤ ειδικά. Και το λέω με την έννοια της «γιουτιουμπίστικης» κουλτούρας που προκρίνει το γρήγορο, το άμεσο και σε θέματα γυρίσματος αλλά και προβολής. Βέβαια στο ίντερνετ πρέπει να σε βρουν, να σε επιλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα πράγματα. Η τηλεόραση σε επιβάλλει με κάποιον τρόπο και σε βλέπουν άνθρωποι που δεν θα σε έβρισκαν στο web, ακόμη κι αν θα τους άρεσες. Σε βάθος χρόνου βέβαια θα δούμε και θα μετρήσουμε και την ανταπόκριση…
Η σάτιρα, η διακωμώδηση προσώπων και καταστάσεων, έχει μοναδικό σκοπό το γέλιο ή μπορεί, ενδεχομένως, να αποτελέσει και μέσον αφύπνισης και αντίδρασης στα «κακώς κείμενα» που μας περιβάλλουν;
Έχω πει ότι το stand-up σε κάνει και γελάς, το καλό stand-up σε κάνει να σκέφτεσαι γελώντας. Νομίζω ότι ενόχλησε λίγο κάποιους συναδέλφους, κακώς όμως γιατί η σάτιρα περιλαμβάνει τον προβληματισμό κι αφού εμένα μου αρέσει, άρα για μένα αυτού του είδους το stand-up είναι καλό. Αυτό δεν μειώνει τη σπουδαιότητα του situational/ observational comedy, το οποίο κι εγώ χρησιμοποιώ επίσης. Σε κάθε περίπτωση, η κωμωδία επισημαίνει, υπογραμμίζει και καταδεικνύει τη φαυλότητα, ενώ η σάτιρα τον φαύλο. Ο σατιρικός δημιουργός παίρνει θέση, γι’ αυτό και “ματώνει” αλλά και “ματώνεται”. Όλοι γελούν όταν διακωμωδείς τη λαμογιά, όλοι ανασκουμπώνονται όταν σατιρίζεις το λαμόγιο. Αν αφυπνίζει, θα μας το πει η ιστορία. Άλλες φορές ναι, άλλες όχι, εξαρτάται υποθέτω κι από την καλλιτεχνική της αρτιότητα.
Στο trailer της εκπομπής λέτε πως «ό,τι είναι χειρότερο για τον κόσμο, είναι καλύτερο για τη σάτιρα». Αυτό σημαίνει ότι τα αρνητικά, τα «στραβά κι ανάποδα» είναι αυτά που πυροδοτούν την έμπνευση και τη φαντασία όσων παρουσιάζουν σατιρικές εκπομπές;
Απολύτως. Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ αποτελεί “χρυσό χορηγό” της σάτιρας σε όλους τους κωμικούς του πλανήτη. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να απαντηθεί μεταξύ της Χίλαρι και του Τραμπ το ποιος θα έβγαζε περισσότερο γέλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Κι από την ελληνική πολιτική σκηνή φυσικά, δεν έχουμε παράπονο. Βρίσκομαι σε σημείο που πραγματικά αναρωτιέμαι αν το χιούμορ που παράγεται από το πολιτικό προσωπικό, πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς ή στον λαό που τους εξέλεξε. Ξέρετε «το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν» λέει ο Ισοκράτης.
«Αν ο δημιουργός ήθελε δημοφιλία, δεν θα έλεγε την άποψή του, θα ’λεγε την άποψή σας», λέτε στο trailer. Με άλλα λόγια, αυτός που κάνει σάτιρα γίνεται αντιπαθής και δυσάρεστος. Αυτό έχει κόστος;
Όταν κάνει σωστά τη σάτιρά του, ναι. Κι όταν λέω σωστά εννοώ με ειλικρίνεια και καθαρότητα. Όταν «επιτίθεσαι» υπηρετώντας τις πεποιθήσεις σου, θα συγκρουστείς, θα συκοφαντηθείς, θα λοιδορηθείς. Δεν έχει καμία όμως σημασία, αρκεί να υπηρετείς την «αλήθεια σου». Το λέω έτσι, γιατί η αλήθεια είναι μια διαλεκτική έννοια και, ως τέτοια, οι απόψεις σου δεν μπορούν ποτέ να είναι «λαθεμένες». Είναι ηθικό, τίμιο και σωστό, όμως, να τις υπηρετείς με συνέπεια, αφού αυτές πιστεύεις. Η χυδαιότητα ξεκινάει μόνο όταν ο καλλιτέχνης αρχίζει να λέει άλλα από αυτά που πιστεύει.
Τελικά, η σάτιρα έχει όρια και κανόνες;
Ναι. Την ευστοχία της. Αυτά είναι τα όρια της σάτιρας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος