Από την Αρχαία Μεσσήνη στην Μόσχα η “Άρτεμις”

Στην περιοδική έκθεση “Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων” που διοργανώνει έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Καλών Τεχνών “Αλέξανδρος Πούσκιν” στη Μόσχα, θα συμμετάσχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με το μαρμάρινο άγαλμα της “Αρτέμιδος Κυνηγέτιδος” από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 15 Νοεμβρίου.

Το άγαλμα, σε μέγεθος μικρότερο του φυσικού, εικονίζει την Αρτέμιδα στον τύπο της λεγόμενης “Λαφρίας”, η οποία φορά κοντό χιτώνα και ενδρομίδες (δερμάτινες μπότες), κρατάει στο αριστερό της χέρι το τόξο, ενώ με το δεξί ανασύρει βέλος. Πρόκειται για αντίγραφο άριστης ποιότητας της εποχής των Αντωνίνων (2ος αι. μ.Χ.) που ανάγεται σε πρότυπο του 4ου αι. π.Χ. της Σχολής του Πραξιτέλη.
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης, “το άγαλμα της Αρτέμιδος Λαφρίας, ύψους 1,34 μ. βρέθηκε το 1989. Η θεά υψώνει το δεξί χέρι της, πάνω από τον αντίστοιχο ώμο για να ανασύρει βέλος από τη φαρέτρα. Στηρίζεται δεξιά σε κορμό δένδρου και κρατάει τόξο, του οποίου το σωζόμενο κάτω άκρο απολήγει σε κεφάλι κύκνου. Τα μαλλιά με ίχνη ωχρού (ξανθού) χρώματος είναι χωρισμένα στη μέση και οδηγούνται με λεπτούς κυματοειδείς πλοκάμους προς τα πίσω, όπου δένονται σε κότσο. Φοράει κοντό χιτώνα και από πάνω ιμάτιο δεμένο στη μέση, καθώς και εμβάδες (=δερμάτινες μπότες). Ο τύπος ονομάστηκε “Λαφρία” με βάση την Αρτέμιδα Λαφρία που εικονίζεται στα ρωμαϊκά νομίσματα των Πατρών. Η κόμμωση, καθώς και τα χαρακτηριστικά του προσώπου βρίσκουν τα παράλληλά τους σε αντίγραφα και παραλλαγές της Κνιδίας Αφροδίτης του Πραξιτέλη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος