Κομοτηνή: Συμβολικό δικαστήριο για τη Μονσάντο στη Χάγη

Array

Οι εργασίες στο συμβολικό δικαστήριο για τη Μονσάντο στη Χάγη ξεκίνησαν σήμερα. «Η δίκη αυτή, συμβολίζει την άμυνα  των πολιτών απέναντι στην επιθετική εισβολή που υφίσταται η διατροφική τους  αλυσίδα από μια μικρή ομάδα πολυεθνικών» δηλώνουν οι συμμετέχοντες.

Η Δίκη της Μονσάντο, όπως εξηγούν, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να κριθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγκριτοι δικαστές ακούν μαρτυρίες από θύματα, πριν εκδώσουν μια συμβουλευτική απόφαση τηρώντας τις ίδιες διαδικασίες με αυτές του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες “Η Μονσάντο προωθεί ένα αγρο-βιομηχανικό μοντέλο που εκπέμπει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εξάντληση του εδάφους και των υδάτινων πόρων, την εξαφάνιση των ειδών και τη μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς και για τον εκτοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροτών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που απειλεί την επισιτιστική κυριαρχία των λαών δια μέσου της κατοχύρωσης των σπόρων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ιδιωτικοποίησης της ζωής”. Η Δίκη, αυτή έχει ως στόχο να αξιολογήσει αυτούς τους ισχυρισμούς εναντίον της Μονσάντο, και να εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Η βιομηχανική γεωργία προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρόσχημα την υψηλή παραγωγικότητα και την υποτιθέμενη εξάλειψη της πείνας. Στην πραγματικότητα η γεωργία αυτή όχι μόνο δεν αποτρέπει την πείνα αλλά ουσιαστικά τρέφει μόνο το 30% του πληθυσμού του πλανήτη ενώ το υπόλοιπο 70% τρέφεται από τους γεωργούς μικρομεσαίας κλίμακας.

“Παρόλα αυτά οι μικρής κλίμακας γεωργοί δεν υποστηρίζονται (με κάποιες εξαιρέσεις) και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Υπάρχει πίεση για συγκέντρωση των φυσικών πόρων αγροτικής παραγωγής στα χέρια των ολίγων. Αυτό το φαινόμενο δεν αποτρέπει μεν την πείνα αλλά αποτρέπει τη δημοκρατία. Τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια αποκτούν πολύ μεγάλη δύναμη και ως συνέπεια επηρεάζουν και τη δημιουργία νομοθεσίας προς όφελος τους, βγάζοντας τους ελεύθερους δικαιωμάτων παραδοσιακούς σπόρους από την αγορά. Ταυτόχρονα ανεβάζουν τις τιμές των εμπορικών σπόρων προσθέτοντας περισσότερες δυσκολίες στον μικρο-μεσαίο αγρότη” εξηγούν οι συμμετέχοντες.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι  “τα ολιγοπώλια δεν δίνουν επιλογή μεταξύ της χημικής και της βιολογικής γεωργίας καθώς προωθούν όλο και μεγαλύτερη επέκταση της χημείας στις καλλιέργειες και ουσιαστικά παρόμοιο ρόλο παίζουν και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (Γ Τ Ο). Προωθούν την εντατική χημική γεωργία” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Στη Χάγη και το Πελίτι

Η αντιπροσωπεία του Πελίτι από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι ήδη στη Χάγη παίρνοντας μέρος στο συμβολικό Δικαστήριο κατά της Μονσάντο σήμερα και στη Λαϊκή Συνέλευση «Βήματα προς την ελευθερία των σπόρων».χθες ως αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για δράση από τη Δρ. Βαντάνα Σίβα. Η αντιπροσωπία αποτελείτε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή και γενικό συντονιστή του Πελίτι, τη Βάσω Κανελλοπούλου, υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων του Πελίτι, τον Θανάση Κλεώπα υπεύθυνο για τα μουσικά δρώμενα του Πελίτι και την Χρίστοβα συντονίστρια του Πελίτι Βουλγαρίας.

«Αυτοί οι απαράδεκτοι νόμοι πρέπει να αλλάξουν γιατί οι εταιρίες αποκτούν δικαιώματα σε ανώτερες μορφές ζωής αν αυτές περιλαμβάνουν ένα πατενταρισμένο γονίδιο. Δηλαδή αποκτούν δικαιώματα στη ζωή μας» δηλώνει η Δρ. Βαντάνα Σίβα σημειώνοντας «Οι πατέντες προϋποθέτουν εφεύρεση αλλά η ζωή δεν είναι εφεύρεση των εταιριών»

Φώτο:Η αντιπροσωπία του Πελίτι (Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Θανάσης Κλεώπας και Βάσω Κανελλοπούλου) μαζί με τη Ruchi Shroff συντονίστρια του Seed Freedom, παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων, στη Λαϊκή Συνέλευση στις 14 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος