Για απόπειρα νέου πραξικοπήματος μιλούν τουρκικά ΜΜΕ – Έκλεισε η βάση Ιντσιρλίκ (video)

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ πήρε διαστάσεις φημολογία περί εκδήλωσης και νέου πραξικοπήματος, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από την αεροπορική βάση ΔΕΚΑ στο Ιντσιρλίκ, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο σ’ αυτήν, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αγκυρα Α. Φερεντίνου.

Νέα απόπειρα πραξικοπήματος απετράπη τα ξημερώματα στην Τουρκία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που ωστόσο διαχέονται στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Μεγάλες δυνάμεις του στρατού και τεθωρακισμένων συγκεντρώθηκαν τη νύχτα έξω από τη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα, που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αποκλείοντας κάθε είσοδο και έξοδό της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνελήφθη ο Τούρκος διοικητής της βάσης, το τουρκικό τμήμα της οποίας προτίθεται να κλείσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα επισκεφθεί την Τουρκία ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, και ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη συγκεκριμένη βάση.

Την ίδια ώρα, σειρά μέτρων ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων θα δίνουν πλέον αναφορά στον υπουργό Αμυνας, περισσότεροι υπουργοί θα συμμετέχουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, ενώ οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από ένα πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας. Παράλληλα, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, αποτάσσονται 1389 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που πιστεύεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν διαδηλώνουν αυτή την ώρα στην Κολονία. Η γερμανική αστυνομία έχει αναπτύσσει 2.700 στελέχη της, καθώς έχουν προγραμματιστεί 4 αντιδιαδηλώσεις, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απαγόρευσε τη μετάδοση απ΄ ευθείας χαιρετισμού του Τούρκου προέδρου, ενώ απετράπη η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη συγκέντρωση, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση εκπροσωπείται δια του υπουργού Αθλητισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, Πρακτορείο Ανατολή

ΦΩΤΟ: EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος