Ι. Λάμπρου: Οι Ξενοδόχοι διώχνουν τους εργαζόμενους από τον κλάδο όταν δεν υπογράφουν τις τοπικές συμβάσεις

Ιωάννα Λάμπρου-Οι Ξενοδόχοι διώχνουν τους εργαζόμενους απο τον κλάδο όταν δεν υπογράφουν τις τοπικές συμβάσεις

“Αν δεν καταργηθούν πρώτα οι αντεργατικοί νόμοι των μνημονίων που ισχύουν από το 2012 πώς θα πάμε να συζητήσουμε, αν δεν γίνει δηλαδή υποχρεωτική η τοπική κλαδική σύμβαση!’, διερωτήθηκε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Ιωάννα Λάμπρου μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

‘’Για ποια σύμβαση μιλάμε που τίθεται σε ισχύ’’ υπογράμμισε, “όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική και δεν υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί να το επιβεβαιώσουν”.

Η κ Λάμπρου αναφερόμενη στις προσπάθειες του Σωματείου να συζητήσει τη προοπτική υπογραφής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης με την Ένωση Ξενοδόχων Κω σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι βρήκαν τοίχος απέναντι τους αφού ως προαπαιτούμενο έβαζαν οι Ξενοδόχοι τις 7ημερες εργασίας.

‘’Σαν Σωματείο αρνούμαστε να υπογράψουμε συμβάσεις με όρους παρελθόντων χρόνων προηγούμενων δεκαετιών και να μην διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού, όταν οι ίδιοι οι Ξενοδόχοι διώχνουν τους εργαζόμενους από τον κλάδο, όταν δεν υπογράφουν τις τοπικές συμβάσεις με ποσά ασήμαντα μάλιστα σε σχέση με τα υπερκέρδη τους”, πρόσθεσε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Όσον αφορά στο ισχνό επίδομα ανεργίας, που ισχύει για τρείς μήνες, καθώς μετά το Γενάρη δεν θα αποδίδεται ,η κ Λάμπρου δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες σε Σωματεία, που πρόσκεινται στη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που ζητούν επέκταση του στους πέντε μήνες βάζοντας τον πήχη χαμηλά επιλέγοντας το «μικρότερο κακό».

‘’Γιατί πέντε και όχι έξι η εννέα μήνες’’ σημείωσε ‘’ αντί να υποστηρίζουμε ότι αυτό το κεκτημένο δικαίωμα καταργήθηκε με Νόμο του 2012 ενώ με τον τελευταίο νόμο και το ποινολόγιο θα μας υποχρεώνουν να αποδεχθούμε μια δουλειά την οποία αν αρνηθούμε (λόγω νησιωτικότητας)θα στερηθούμε  ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι αυτά τα αποδιδόμενα από τον ΟΑΕΔ ποσά προέρχονται από τις κρατήσεις των αμειβόμενων με ψίχουλα ξενοδοχοϋπαλλήλων και η κυβέρνηση με τις διοικήσεις του Οργανισμού τα δίνουν ως επιδότηση εργασίας.

’’Δηλαδή μας τα παίρνουν από τη μια τσέπη από τις ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη τα επιστρέφουμε στον εργοδότη”, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μη παραλείποντας να επικρίνει και τη σύμβαση που υπέγραψαν οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου το καλοκαίρι με αύξηση, όπως προβάλλονταν όταν δεν αναφέρονταν πως μέσα στη σύμβαση περιλαμβάνεται το απλήρωτο δεκάωρο.

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η δήλωση της κ Λάμπρου αναφορικά με την εργασιακή εκμετάλλευση των προσφύγων τους οποίους οι Ξενοδόχοι -όπως εξήγησε- προτίθενται να χρησιμοποιήσουν σαν φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως ήδη κάνουν για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

“Από τη μια εμφανίζουν ευαισθησία προκειμένου να τους έχουν υπαλλήλους και από την άλλη απαιτούν να τους γυρίσουμε πίσω”, επισήμανε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδεκανήσου, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί για μια Σύμβαση, που θα απαντά στις ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους για να μην συνεχίσουν να είναι θύματα της ανάπτυξης και του επιτελικού κράτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος