Ιαπωνία: Γήρανση του πληθυσμού και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων

Array

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida προειδοποίησε για τη γήρανση του πληθυσμού και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και για όλα τα προβλήματα που φέρνει στην κοινωνία και την οικονομία.

Σε δραματικούς τόνους, ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα να μην λειτουργήσει κανονικά ως κοινωνία λόγω της πτώσης των γεννήσεων και πρόσθεσε ότι κάτι πρέπει να γίνει «τώρα ή ποτέ».

Πέρυσι οι γεννήσεις στην Ιαπωνία ήταν λιγότερες από 800.000, μια σημαντική πτώση από τη δεκαετία του 1970, όταν ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια.

Ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τα 125 εκατομμύρια με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και διαρκώς συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα αναμένεται να συρρικνωθεί στα 53 εκατομμύρια από 128 εκατομμύρια που ήταν το 2017.

«Οι πολιτικές για τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να περιμένει και δεν μπορεί να αναβληθεί», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στους βουλευτές.

Η κυβέρνηση, σκοπεύει να διπλασιάσει το ποσό που δαπανά για παιδικά προγράμματα, ενώ τον Απρίλιο θα δημιουργηθεί νέα κρατική υπηρεσία για το αυτό θέμα. 

Το BBC σημειώνει ότι τα προηγούμενα προγράμματα της ιαπωνικής κυβέρνησης για το ίδιο θέμα δεν ήταν επιτυχή.

Μετά το Μονακό, η Ιαπωνία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών στον κόσμο με 28%, ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και εφαρμόζονται αυστηρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες ο πληθυσμός της μειώθηκε.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος