Νομοσχέδιο για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις: Το βράδυ η ψηφοφορία – Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή

Array

Με ομιλίες βουλευτών ξεκίνησε στην Ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση για δεύτερη μέρα, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη “Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφαλεια και προστασία επικοινωνιών πολιτών”. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Συνολικά 40 βουλευτές έχουν ζητήσει και θα λάβουν το λόγο πριν ολοκληρωθεί, αργά το απόγευμα η διαδικασία με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για «πρωτοποριακό νομοσχέδιο με το οποίο θωρακίζεται η ΕΥΠ και η εθνική ασφάλεια απέναντι σε σύγχρονες απειλές». Από την άλλη πλευρά βουλευτές της αντιπολίτευσης, που σύσσωμη καταψηφίζει, αναφέρονται σε «νομοσχέδιο νομιμοποίησης του σκανδάλου των υποκλοπών και συγκάλυψης».

Ειδικότερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πανικό της κυβέρνησης και απόδραση του Πρωθυπουργού από τη χθεσινή συζήτηση και να επαναλαμβάνουν το ερώτημα αν παρακολουθείται από την ΕΥΠ η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Aντιπαράθεση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε το ΥΠΕΞ να απαντήσει στο ερώτημα αν ζήτησε και πήρε την άδεια της ΕΥΠ, ώστε να μπορέσει η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, να κάνει εξαγωγή του λογισμικού στη Μαδαγασκάρη.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε ότι «ιδιαίτερα για το θέμα του Predator, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί επί της διακυβέρνησής του, η συγκεκριμένη εταιρεία που σχετίζεται με το λογισμικό ιδρύθηκε και πήρε δουλειές από το Δημόσιο ενώ ο γιος τού υπουργού που υπέγραψε την σύμβαση, προσλήφθηκε στην εταιρεία».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ραγκούση, οποίος είπε ότι η σύμβαση αφορούσε τους ασυρμάτους της ΕΛΑΣ και ότι η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά-Bενιζέλου.

«Δεν μπορεί αυτοί που το έχουν “απογειώσει” αυτό το σύστημα να μιλάνε. Αιδώς Αργείοι. Για ακόμα μια φορά πιαστήκατε με τη γίδα στη πλάτη. Είστε έκθετοι γιατί εσείς ανοίξατε τη πόρτα σε αυτές τις εταιρείες», σχολίασε η κυρία Γιαννακοπούλου.

«Εκτίθεστε. Είναι ανακριβέστατα τα όσα είπατε. Κρίνεστε ιστορικά όχι μόνο πολιτικά», απάντησε ο κ. Ραγκούσης.

Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Η ένταση κορυφώθηκε με αφορμή τις αιτιάσεις για παρακολούθηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου, θα χαίρονται πολύ, όταν υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας».

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού «εφόσον αποδειχθούν ψευδείς οι απαντήσεις του για την παρακολούθηση άλλων πολιτικών προσώπων» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κάλπες του 2019.

«Έχετε μία ευκαιρία, ειδικά εσείς κ. Τσίπρα -σήμερα δεν νομίζω να το κάνετε- να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και αυτό το μακελειό της λάσπης. Ως εδώ λοιπόν. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτόν τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε, δεν θα μείνετε ούτε μία μέρα αν αποδειχθεί το αντίθετο. Δεν θα καθίσετε ούτε μία μέρα στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή».

Έντονη ήταν η κριτική και από τα υπόλοιπα κόμματα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε για την συζήτηση στη Βουλή: «Ο ελληνικός λαός έγινε θεατής άλλης μιας παράστασης διχόνοιας και τοξικού λόγου από τους δυο συνήθεις πρωταγωνιστές, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Κανείς δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα. Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτό, που του προσφέρει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Όχι μόνο προσπαθείτε να βάλετε ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να βγει πρωθυπουργός λάδι, αλλά για να φέρετε και άλλα νέα αντιδραστικά μέτρα». Η «κοκορομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή είχε στόχο να μείνει στην αφάνεια και τελικά στο απυρόβλητο ο θεσμικός και νομοθετικός «βούρκος», που διαμορφώθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, αναφέρει το ΚΚΕ.

«Ήρθαν εδώ και οι δύο να κάνουν κομματική σπέκουλα και μετά φεύγουν από την αίθουσα» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Έρχεστε να νομοθετήσετε την ανομία που έχετε χτίσει. Κάθε άρθρο του έχει στόχο να σας δίνει νομιμοφανή πρόσβαση στις ζωές των άλλων».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Εμανουέλα Αργείτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος