Κούβα: Μείωση και αναδιάρθρωση χρέους με νέα κεφάλαια από την Κίνα

Array

Η Κίνα συμφώνησε να αναδιαρθρώσει το χρέος της Κούβας και να χορηγήσει νέα εμπορικά και επενδυτικά δάνεια στο νησιωτικό έθνος της Καραϊβικής μετά από συνάντηση στο Πεκίνο μεταξύ των ηγετών των δύο κομμουνιστικών χωρών.

Ο υπουργός Οικονομίας της Κούβας Αλεχάντρο Γκιλ είπε ότι η Κίνα έχει επίσης δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις βασικών προϊόντων και την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον τυφώνα Ian, ο οποίος αποδεκάτισε τη δυτική επαρχία Pinar del Río στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Gil που ταξίδευε με τον πρόεδρο Miguel Díaz-Canel μίλησε σε μια συνέντευξη στα επίσημα μέσα ενημέρωσης όταν επέστρεψε στη χώρα του το Σαββατοκύριακο από μια περιοδεία στην Αλγερία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα.

Το κινεζικό εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η Κούβα απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμές για το αναδιαρθρωμένο χρέος της, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ, την πανδημία και την εσωτερική οικονομική ανεπάρκεια.

«Θα βρούμε αμοιβαία αποδεκτές φόρμουλες για την παραγγελία και την αναδιάρθρωση των χρεών», δήλωσε ο Gil.

Οι αναλυτές εκτιμούν το χρέος σε δισεκατομμύρια δολάρια, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Την τελευταία φορά που η Κούβα ανέφερε το εξωτερικό της χρέος το 2019, ήταν 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, αν και το εμπόριο μειώθηκε από περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση.

Ο Gil είπε ότι η Κίνα συμφώνησε να ολοκληρώσει γρήγορα μια πλωτή αποβάθρα, ένα έργο αιολικής ενέργειας και ένα έργο ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων επενδυτικών σχεδίων που είχαν σταματήσει.

Ο Πρόεδρος Díaz-Canel δήλωσε στα επίσημα μέσα ενημέρωσης μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο ότι το χρέος ήταν μια από τις προτεραιότητες στην ατζέντα του με τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τις δυσκολίες που περνά η Κούβα.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος