Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών: Τα πολιτειακά και πολιτικά μηνύματα

Array

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικώνκαι τα στοιχεία σοκάρουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν, παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%), δολοφονήθηκαν από μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.  Μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εξέδωσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι γυναίκες όλου του κόσμου και της Ελλάδας βροντοφωνάζουν «Δεν πάει άλλο».

Την ανάγκη για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας υπογραμμίζει με αναρτησή της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η βία κατά των γυναικών, χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως δεύτερη πανδημία.

“Δεν πάει άλλο», βροντοφωνάζουν οι γυναίκες σ’ όλο τον πλανήτη, οι γυναίκες στη χώρα μας. Ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται μας συγκλονίζουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση που έγινε στην Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να σπάσουμε τις αιτίες που δημιουργούν την έμφυλη βία

«Να σπάσει η σιωπή», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που επισκέφθηκε το πρωί.

«Γυναικοκτονίες είχαμε πάντα αλλά δεν είχαν αυτή την ένταση και δεν ήταν ορατές. Και για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτήν τη συνολική συνειδητοποίηση του προβλήματος, να την αξιοποιήσουμε σε δύο κατευθύνσεις», είπε, ο κ.Τσίπρας για να τονίσει: «Να σπάσει η σιωπή, να υπάρξει το θάρρος στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά έμφυλης βίας και δεύτερον να φτιάξουμε δομές. Δομές συμβουλευτικές, ξενώνες φιλοξενίας». «Γιατί άντε καταγγέλλεις. Πού πας μετά;», επισήμανε. «Κυρίως», συνέχισε «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αυτό είναι πιο δύσκολο, στην απονομή της δικαιοσύνης».

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών: Τα πολιτειακά και πολιτικά μηνύματα
Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.
(ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

«Όσοι έχουμε αγόρια κυρίως αλλά όχι μόνο. Αν αυτό δεν σπάσει μέσα στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας, μέσα στο σχολείο, δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει περισσότερο θάρρος», σημειώνοντας ότι «έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα, κάτι το οποίο κρυβόταν κάτω από το χαλί στις οικογένειες μέσα, στη κοινωνία μας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το μεγάλο θέμα στη χώρα μας είναι από τη μια ο κατακερματισμός στις υπηρεσίες, συμβουλευτικές, φιλοξενίας, πρόληψης, και από την άλλη είναι ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης».

Oι εργαζόμενοι όσο και ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη των κρουσμάτων, «αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο το 84% των περιστατικών που δέχθηκαν αφορούσε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τα γραφειοκρατικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν».

Ν. Ανδρουλάκης: Καμία ανοχή  – Καμία γυναίκα μόνη

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τάχθηκε υπέρ των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fandroulakisnikosgr%2Fposts%2F696171335201054&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”712″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Το 1/3 των γυναικών έχουν βιώσει σωματική βία.
  • Το 1/2 των γυναικών ήρθαν αντιμέτωπες με κάποια μορφή σεξουαλικής βίας ή συστηματική ψυχολογική βία.
  • Τα 3/4 των γυναικών δεν έχουν καταγγείλει ποτέ στην αστυνομία περιστατικά βιασμού ή σωματικής κακοποίησης.
  • Το 80% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.Καμία ανοχή απέναντι στη βία.
    Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστοσύνη των γυναικών απέναντι στην Πολιτεία και θα συντελέσει αποφασιστικά να σπάσει η σιωπή.

Μήνυμα Δ. Κουτσούμπα: Καταδικάζουμε τα φρικιαστικά εγκλήματα κακοποίησης

Η αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, των παιδιών, για ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη. “Ασπίδα προστασίας” κάθε γυναίκας από την πολύμορφη βία είναι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη με την παραπέρα εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ στον τομέα της πρόληψης και κοινωνικής προστασίας», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μπορούμε να νικήσουμε τη θλίψη με τη θέληση της δράσης για την ανατροπή του κόσμου της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας, που γεννά τους δράστες- τέρατα και τις σάπιες αξίες».

Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ του ΜέΡΑ25: Συμμετέχουμε στην πορεία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

«Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολύς κόσμος ευαισθητοποιείται σχετικά με τα θέματα της έμφυλης βίας εκφράζοντας την ανάγκη των καταπιεσμένων για μια πιο φεμινιστική μεταβολή. Παρατηρείται όμως πως όλο και πιο συχνά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, ψηφίζονται και εφαρμόζονται νόμοι που κάνουν ακόμη πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τις θηλυκότητες και φυσικά τα θύματα έμφυλης βίας. Το είδαμε να συμβαίνει στην Πολωνία με την απαγόρευση των αμβλώσεων και την συνέχεια στις ΗΠΑ, με την αντίστοιχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ή στο Ιράν με τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για ‘’ανάρμοστα ρούχα’’.  Η Ελλάδα η οποία σύμφωνα με την ετήσια Ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες δεν έχει κάνει καμία πρόοδο για τις έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. με το που εκλέγεται καταργεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλου και ψηφίζει κακοποιητικά νομοσχέδια όπως αυτό της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος αρνείται την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, αλλά και η Κυβέρνηση γενικότερα, χρησιμοποιούν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους τα ζητήματα έμφυλης βίας και ανισότητας, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν βιαστές, παιδεραστές και μαστροπούς. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση κατακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσπαθώντας, να αποδείξει πως έχει κοινωνικό προφίλ, νοιάζεται για τα έμφυλα θέματα και αγωνίζεται για την βία κατά των γυναικών, όταν υπήρξε ο ίδιος Κυβέρνηση δεν ενέταξε στο πρόγραμμα του φεμινιστική πολιτική, και την στιγμή που κλήθηκε να ψηφίσει για τον ορισμό του βιασμού το έκανε έπειτα από πίεση φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 θεωρούμε χρέος μας να σταθούμε δίπλα σε όλα τα θύματα έμφυλης βία».

Συμμετέχουμε μαζί με άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες και καλούμε όλ@ την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην φεμινιστική πορεία και συγκέντρωση στις 18:00 στην Πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα και στις 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος