Ιταλία: Το κινητό φράγμα MOSE σώζει τη Βενετία από ιστορική παλίρροια

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το κινητό φράγμα MOSE έσωσε τη Βενετία από μια παλίρροια ιστορικού μεγέθους. Αυτοί οι κύριοι τίτλοι των Ιταλικών εφημερίδων ύστερα από την πρωτόγνωρη παλίρροια η οποία έπληξε χθες τη Βόρειο Αδριατική θάλασσα.

Οι 78 κινητοί υδατοφράκτες ενεργοποιήθηκαν από νωρίς τα ξημερώματα, όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο πως η στάθμη του νερού θα ανέβαινε επικίνδυνα. Κάτι το οποίο έγινε, εφόσον λίγες ώρες αργότερα η στάθμη του νερού είχε φτάσει τα 173 εκατοστά ύψος.

Ιταλία: Το κινητό φράγμα MOSE σώζει τη Βενετία από ιστορική παλίρροια
Το κινητό φράγμα MOSE σε εικόνα αρχείου (AP Photo/Luigi Costantini, Files)

Η παλίρροια έλαβε χώρα εν μέσω ενός σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ANSA, χωρίς το MOSE το 82% της Βενετίας θα είχε βυθιστεί κάτω από περίπου 170 εκατοστά νερού, το τρίτο μεγαλύτερο “υψηλό” στην ιστορία της πόλης-μνημείο.
Σημειωτέον, τα φράγματα θα παραμείνουν σηκωμένα μέχρι τις 24 Νοεμβρίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αν και η παλίρροια προβλέπεται πως θα είναι αισθητά μειωμένη.

Γενικευμένη η ικανοποίηση για την επιτυχή λειτουργία του κινητού φράγματος που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2020. Πόσο μάλλον ύστερα από οικονομικά σκάνδαλα και διαμάχες σχετικά με τη χρησιμότητα του έργου, αλλά και από την μη λειτουργία του έργου στις 8 Αυγούστου του 2021, όταν το φράγμα δεν ενεργοποιήθηκε και η Βενετία πλημμύρισε σε μια σπάνια καλοκαιρινή παλίρροια.

Μεταξύ άλλων, την ικανοποίησή του εξέφρασε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Κυβέρνησης στις 22/11 ο Υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε πως το MOSE “αντιμετωπίζει την υψηλότερη παλίρροια των τελευταίων 50 ετών, η οποία φτάνει τα 2 μέτρα και χωρίς αυτά τα φράγματα η Βενετία θα πλημμύριζε με καταστροφικό τρόπο”. Ο Σαλβίνι είπε πως “πρόκειται για ένα εξαιρετικό μηχανολογικό έργο που σώζει μια κληρονομιά της ανθρωπότητας, και ότι χωρίς αυτό η Βενετία θα βρισκόταν κάτω από το νερό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος