Ερντογάν για Μπάιντεν: Ελπίζω ότι θα επιλύσουμε σύντομα το ζήτημα των F-16

Array

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πολλά κρίσιμα θέματα επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο των ηγετών της G20, ο Ερντογάν είπε: “Ελπίζω ότι θα επιλύσουμε σύντομα το ζήτημα των F-16“.

Ο Μπάιντεν, φυσικά, μας εξέφρασε πρώτα τις ευχαριστίες του. «Σας ευχαριστώ για τον ρόλο σας σε αυτόν τον διάδρομο σιτηρών», είπε. Πέρα από αυτό, είπε ότι για το θέμα των F-16 η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του κι ότι είναι ευαίσθητος σε αυτό. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας σε αυτό το θέμα” τόνισε ο Ερντογάν.

“Δεν θα αφήσουμε καμία προβοκάτσια να περάσει”

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση στην οδό Ιστικλάλ, ο Ερντογάν απάντησε: “Δεν θα αφήσουμε καμία προβοκάτσια να περάσει“. Παράλληλα, σημείωσε ότι “η άποψη ότι η επίθεση συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές, εντάσσεται στο σενάριο φόβου που προσπαθεί να διαδώσει η τρομοκρατική οργάνωση“.

Μια προδοτική τρομοκρατική επίθεση έγινε στην οδό Ιστικλάλ και αυτό μας επηρέασε όλους βαθιά. Ως Τουρκία, αναμφίβολα δώσαμε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ωστόσο, όπως και σε προηγούμενες επιθέσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά το CHP, τήρησαν μια στάση που κατά μία έννοια κατηγορούσε το κράτος, με την ιδέα ότι ήταν «ωφέλιμο για την κυβέρνηση» αντί να καταδικάζει την τρομοκρατική οργάνωση. Παρόμοιες προσεγγίσεις έγιναν και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης” σχολίασε ο Ερντογάν.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία δεν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα, «ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία δεν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα από τον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών μου αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιχειρήσει να χρησιμοποίησει το πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Είμαστε σε καλή θέση ενεργειακά

«Μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλή θέση ενεργειακά από τώρα. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν. Ειδικά μόλις τελειώσει το έργο στο Akkuyu σε 2-3 χρόνια, θα έχουμε αποκτήσει μια πολύ σοβαρή δυναμική εκεί. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Και θα μπορούμε εύκολα να αρχίσουμε να εξάγουμε ενέργεια. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν χώρες που λένε, «Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε και σε επίπεδο ενέργειας». Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους ως προς αυτό»,  τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επαφές με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι: «Είναι μια ειλικρινής κυρία. Εξέφρασε συγκεκριμένα τις σχέσεις της με την Τουρκία σε τέσσερις τίτλους. Ένας από αυτούς τους τίτλους είναι «μπορούμε να αυξήσουμε την αλληλεγγύη για την ενέργεια». Είμαστε σε καλή θέση στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, είναι μια χώρα στην Ευρώπη με την οποία θα είμαστε αλληλέγγυοι. Για πολύ καιρό υπήρχε μια επιβράδυνση στις σχέσεις με την Ιταλία. Μπορούμε να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας. Επαναλάβαμε αμοιβαία τη συμφωνία μας σε αυτό το θέμα και ελπίζω ότι θα κάνουμε τα βήματά μας με την Ιταλία με αυτόν τον τρόπο».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος