Σολτς: Eυρωπαϊκό πλαφόν σημαίνει λιγότερο αέριο για την Ευρώπη – Η ΕΕ έχει λεφτά για την ενεργειακή κρίση

Array

Βερολίνο Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία δεν συμφωνεί με την επιβολή ανώτατης τιμής στην αγορά φυσικού αερίου, ούτε με τη θέσπιση ενός νέου Ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο καγκελάριος  προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται ενδεχόμενη επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για τις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το αέριό τους αλλού – και τελικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουμε περισσότερο αέριο, αλλά λιγότερο», είπε καγκελάριος από το βήμα του Μπούντεσταγκ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί στενά με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, «ώστε να μην ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Σολτς. Ταυτόχρονα, πρέπει να συζητηθεί και να αναζητηθεί μια «λογική τιμή» με τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο. «Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας αλληλέγγυες με την Ουκρανία, έχουν συμφέρον να μην γίνει η ενέργεια απρόσιτη στην Ευρώπη», είπε ο Σολτς.

Ταυτόχρονα ο γερμανός καγκελάριος απέρριψε και την θέσπιση ενός νέου Ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παραπέμποντας στα αδιάθετα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ. «Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία έχει εκταμιευτεί μόνον το 1/5 των χρημάτων, μένουν αδιάθετα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν και στη σημερινή κρίση, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι κομβικός στόχος της ΕΕ, είπε ο καγκελάριος

Στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ο καγκελάριος Σολτς διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία «θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί». Υπογράμμισε σχετικά την επιτυχία με την λεγόμενη «κυκλική ανταλλαγή» όπλων με Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία, μέσω της οποίας η Ουκρανία πήρε περί τα 100 άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής, με αντάλλαγμα σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πήρε από τη Γερμανία τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος