Bρετανικό κοινοβούλιο: Καθοριστική η «ώρα» της Λιζ Τρας

Array

Καθοριστική για την παραμονή της Λιζ Τρας φαίνεται ότι θα είναι η απόδοσή της στις ερωτήσεις την “ώρα του πρωθυπουργού” στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αντιπολίτευση αλλά και συντηρητικοί βουλευτές, στις 12:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν εύστοχες ερωτήσεις ή ακόμα και να της ζητήσουν να παραιτηθεί, όπως έκανε ο Ντέιβιντ Ντέιβις στον Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημερωσης.

Οι βουλευτές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό της Πρωθυπουργού φοβούνται ότι, αν αποδώσει τόσο άσχημα όπως έκανε στην καταστροφική συνέντευξη Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη Παρασκευή, που κράτησε οκτώ λεπτά, θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες.

«Το ζήτημα είναι ποτέ και όχι αν θα αποχωρήσει η πρωθυπουργός» δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, ο πρώην υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι «βιώνουμε την κόλαση» και χρειαζόμαστε «σκληρή οικονομική ιατρική» για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να ανακτήσουμε την οικονομία από τον αντίκτυπο του μίνι προϋπολογισμού της κυρίας Τρας.

Η εφημερίδα Independent έχει ξεκινήσει ηλεκτρονικό αίτημα ζητώντας τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνοντας ότι η Λιζ Τρους στηρίζεται στα 81.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ένα μικρό και μη αντιπροσωπευτικό τμήμα του πληθυσμού.

Κατέχοντας ήδη τον τίτλο της «πιο αντιδημοφιλούς ηγέτιδας με διαφορά», η Λιζ Τρας μάχεται, ενώ συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 10,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Απομένουν μόλις 12 ημέρες ώστε ο νέος τσάρος της οικονομίας να αναζητήσει τρόπους να κερδίσει την οικονομική εμπιστοσύνη και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Βρετανίας πριν από το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο» της 31ης Οκτωβρίου.

Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος