Μεγάλο «πλήγμα» για την Κίνα από τα νησιά του Σολομώντα

Array

Ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Manasseh Sogavare δήλωσε ότι δεν θα «θέσει σε κίνδυνο τη χώρα του» επιτρέποντας στην Κίνα να δημιουργήσει ναυτική βάση στον Νότιο Ειρηνικό, αναφέρει το AP.

Ο Sogavare είπε αυτό στην Κανμπέρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στην αυστραλιανή πρωτεύουσα από τότε που το Εργατικό Κόμμα του Αυστραλού πρωθυπουργού Anthony Albanese ανέλαβε την εξουσία στις εκλογές του Μαΐου.

«Πρωθυπουργέ Albanese, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι οι Νήσοι του Σολομώντα και οι παραθαλάσσιες περιοχές τους δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή ιδρύματα ξένων χωρών γιατί αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού μας», είπε ο Sogavare στον Αυστραλό πρωθυπουργό παρουσία  δημοσιογράφων πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Οι δύο πρωθυπουργοί σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση «επιβεβαίωσαν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους σε θέματα ασφάλειας και την πρωταρχική προσέγγιση της οικογένειας του Ειρηνικού στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση.

Μια διμερής συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Κίνας και των Νήσων Σολομώντα που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος έχει εγείρει ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία κινεζικής ναυτικής βάσης στον Νότιο Ειρηνικό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η Κίνα αρνείται ότι επιδιώκει στρατιωτική βάση κοντά στα νησιά του Σολομώντα.

Η Αυστραλία θέλει τα Νησιά του Σολομώντα να στραφούν στους γείτονές της, όχι στην Κίνα, για να υποστηρίξουν τις ανάγκες ασφαλείας της, σύμφωνα με το AP.

Πηγή: https://www.politika.rs/scc/clanak/519873/solomonska-ostrva

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος