Υδραίου για Γαρίτσα: Ναι σε τεχνικούς συμβούλους, εξετάζει εσωτερική αναχωροθέτηση του skateboard

Τη δυνατότητα να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους, τόσο γεωπόνους όσο και μηχανικούς για να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του έργου ανάπλασης του άλσους της Γαρίτσας ώστε να μπορούν να εκφράζουν τις όποιες αντιρρήσεις ή προτάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δίνει στις συλλογικότητες των κατοίκων η δημοτική αρχή με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.

Το σώμα συνεδρίασε για σχεδόν 8 ώρες σε μία συζήτηση παρουσία πλήθους κατοίκων της Γαρίτσας, όπου στο μεγαλύτερο μέρος επικράτησε ένταση με τους εκπροσώπους τους να εκφράζουν για μια ακόμα φορά την πλήρη διαφωνία τους με την κατασκευή πίστας skateboard αλλά και με κόψιμο δέντρων στο άλσος.

Η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, όσον αφορά την εν λόγω πίστα, αφού δήλωσε ότι αν μεταφερθεί εκτός Γαρίτσας κινδυνεύει το έργο με απένταξη, συναίνεσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετακίνησής από το σημερινό προβλεπόμενο σημείο σε άλλο σημείο εντός του άλσους.

Η Δήμαρχος είπε για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να αλλάξει το αντικείμενο με την πλειονότητα των παρατάξεων όμως να υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της πίστας skateboard δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του έργου και επιτρέπεται.

“Το μόνο που μπορώ να διερευνήσω, αφουγκραζόμενοι τους πολίτες που διαμαρτύρονται, είναι εσωτερική αναχωροθέτηση των χρήσεων στο άλσος. Το είπε ο κ. Τρεπεκλής αλλά και άλλοι τεχνοκράτες ότι μπορούμε να κάνουμε εσωτερική αναχωροθέτηση στοιχείων, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην μπει βόμβα στα θεμέλια του έργου”, δήλωσε η κα Υδραίου η οποία επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε προχθές στη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι κόβονται μόλις 35 σαθρά και επικίνδυνα δέντρα αλλά παράλληλα φυτεύονται 153 νέα.

Υδραίου για Γαρίτσα: Ναι σε τεχνικούς συμβούλους, εξετάζει εσωτερική αναχωροθέτηση του skateboard

Τι είπαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

  • Γ. Τρεπεκλής

Ο χώρος είναι άστοχος. Γιατί να έχουμε εγωισμό; Το έργο όσoν αφορά την πίστα skate είναι λάθος. Λέει η Διαχειριστική Αρχή ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί η πράξη, αν ξεφύγει από το σκοπό. Δηλαδή, τι υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή; Ότι θα αλλάξει ο στόχος του έργου για την ανάπλαση του έργου της Γαρίτσας;  Η πράξη δεν τραυματίζεται. Μπορούσατε με μια συνεργασία με τη Διαχειριστική να διορθώσετε το ζήτημα με το skateboard

  • Γ. Καλούδης

Υπάρχει δημοτικό (τοπικό) συμβούλιο πόλης. Θα έπρεπε ο λόγος του να είναι βαρύνων. Πήρε απόφαση κατά της δημιουργίας της πίστας skateboard. Με τη μελέτη θα περιορίσετε τα καταστήματα στο 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων. Το άλσος να παραμείνει άλσος, με την ουσιαστική και τη νομική έννοια. Ζητάμε να μην κοπεί κανένα δέντρο αν δεν αποδειχθεί ότι είναι έτοιμο να πέσει.

 

  • Μ. Μπούκας

Ο Μ. Μπούκας κατέθεσε πρόταση για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, κάτι που θα συζητηθεί μεθαύριο στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρότεινε να γίνει δημοτικό δημοψήφισμα που να αναφέρεται σε δύο πράγματα:

– να γίνει ή όχι το skateboard στο άλσος της Γαρίτσας, και

– να παραταθεί το ωράριο της μουσικής μετά τις 11 το βράδυ

Η πρόταση Μπούκα απορρίφθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό ο οποίος υποστήριξε ότι δεν το προβλέπει η νομοθεσία για την αυτοδιοίκηση, καθώς ανεστάλη η εφαρμογή του εν λόγω άρθρου του νόμου “Κλεισθένη” του 2018.

  • Γ. Μπορμπότης

Διαβούλευση για την ανάπλαση δεν έγινε ποτέ. Αυτό που λέτε διαβούλευση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επιδερμική παρουσίαση σε μια εκδήλωση με περιορισμενη προβολή.

Ο αριθμός 35 όσον αφορά τα δέντρα που θα κοπούν, ήρθε από τη δημοτική αρχή ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται από τους κατοίκους και διαμαρτυρίες. Μέχρι τώρα, από τη μελέτη και όσα έχουν ειπωθεί, είχαν ακουστεί πολλοί διαφορετικοί αριθμοί. Και τα μαρκαρισμένα δέντρα σε όλη τη Γαρίτσα είναι σήμερα πολύ περισσότερα.

  • Σπ. Νεράντζης

Το θέμα της πιστας skateboard έχει λυθεί από τους κανόνες της Δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να μην γίνει. Αλλά μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, η Διαχειριστική Αρχή δεν είχε πάρει καμία τροποποίηση μελέτης.

  • Μ. Μαγιολαδίτης

Μας υποδείχθηκαν 45 δέντρα, διάφορα είδη, τα οποία στο σύνολό τους είχαν υποστεί μερική ή ολική ξήρανση και είναι επικίνδυνα να έχουμε πτώση. Τουλάχιστον 15 που δεν ήταν μαρκαρισμένα, έχουν πρόβλημα και μπορούν να πέσουν εντός των επόμενων ετών

  • Μ. Δρυ

Επέκρινε τη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί το εν λόγω έργο, συμφωνεί με την ανάπλαση αλλά και τη δημιουργία πίστας skateboard

  • Γ. Καρύδης

Η πίστα skateboard μπορεί να φύγει από τη μελέτη χωρίς να κινδυνεύσει το έργο, αυτό προκύπτει και από το έγγραφο απάντησης που μας έδωσε ο αντιδήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση.

Τι είπαν οι κάτοικοι

Μίλησαν οι Αλ. Βέργης, Φώντας Βλάχος (τεχνικός σύμβουλος συλλόγου Άλσους Γαρίτσας), Ν. Ολύμπιος (Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης), Β. Κορωνάκη (πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος) και Τζ. Σκέμπρη (Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας παράρτημα Κέρκυρας).

Ο κ. Βέργης επανέλαβε ότι οι κάτοικοι αντιτίθενται στην τσιμεντοποίηση και στην καταστροφή του χώρου πρασίνου με την κοπή των δέντρων αλλά και στην περιβαλλοντική καταστροφή και την ηχορρύπανση με την πίστα του skateboard, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί από το έργο της ανάπλασης, χωρίς να χαθεί η χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση όλο το έργο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος