Η σκληρή απάντηση της Βρετανίας στον Πούτιν: Νέες κυρώσεις και κλήτευση του Ρώσου πρέσβη στο ΥΠΕΞ

Array

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων κυρώσεων που στοχεύουν σε υπηρεσίες και στην απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων, ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τις νέες βρετανικές κυρώσεις η Ρωσία θα χάσει την πρόσβαση σε σημαντικές δυτικές υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών πληροφορικής, αρχιτεκτονικών υπηρεσιών, μηχανικών υπηρεσιών και συναλλακτικών νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ορισμένες εμπορικές δραστηριότητες.

Το ΗΒ απαγορεύει επίσης την εξαγωγή σχεδόν 700 προϊόντων που είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή, Andrey Kelin, «για να διαμαρτυρηθεί με τον πιο έντονο τρόπο κατά της παράνομης προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους».

Νέες απαγορεύσεις εξαγωγών υπηρεσιών και αγαθών, που στοχεύουν σε ευάλωτους τομείς της ρωσικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, ως απάντηση στη δήλωση της Ρωσίας για παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας – παραβιάζοντας την εδαφική τους ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στην Elvira Nabiullina, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Nabiullina συνέβαλε καθοριστικά στην καθοδήγηση της ρωσικής οικονομίας μέσω του παράνομου πολέμου του ρωσικού καθεστώτος κατά της Ουκρανίας και στην επέκταση του ρουβλίου στα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται προσωρινά από τη Ρωσία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Nabiullina είναι η δέσμευση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων καθώς και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απόλυτα την ανακοίνωση του Πούτιν για την παράνομη προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα αποτελέσματα αυτών των ψευδών δημοψηφισμάτων ή οποιασδήποτε προσάρτησης ουκρανικού εδάφους.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει σημασία για όλους μας και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον αγώνα του για ελευθερία».

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων

Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές χώρες για νομικές υπηρεσίες με το 85% όλων των νομικών υπηρεσιών να εισάγονται από τις χώρες της G7 – δεδομένου ότι το Λονδίνο είναι διεθνές νομικό κέντρο, το ΗΒ αντιπροσωπεύει το 59% αυτών των εισαγωγών.

Η Ρωσία εισάγει το 77% αυτών των υπηρεσιών αρχιτεκτονικής και μηχανικής από την G7 και τα σημερινά μέτρα αναμένεται να εξασθενήσουν σοβαρά τη μελλοντική ανάπτυξη των βασικών βιομηχανιών της Ρωσίας.

Συνολικά έχουν επιβληθεί κυρώσεις αξίας 19 δις λιρών στο εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα με τα σημερινά μέτρα, «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει τη συνεργασία με την G7 για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο», αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος