Έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις, τα μέτωπα και οι πόλεις υπό ρωσικό έλεγχο

Array

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα για την κηδεία της Ντάρια Ντούγκινα -η οποία υποστήριζε την εισβολή στην Ουκρανία και σκοτώθηκε από έκρηξη στο αυτοκίνητό της-, επίθεση την οποία η Μόσχα αποδίδει στο Κίεβο. Την ίδια ώρα, την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία εξέφρασαν οι ηγέτες δεκάδων κρατών που συμμετείχαν σε φόρουμ για την Κριμαία.

Σκληρή προειδοποίηση απευθύνει ο Σεργκέι Λαβρόφ για τον θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του υπερεθνικιστή θεωρητικού, Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Συγγενείς, φίλοι, ομοϊδεάτες εθνικιστές απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στην Ντούγκινα. Παρών ήταν και ο πατέρας της, ο οποίος είπε: «Δεν είχε φόβο. Οι τελευταίες της λέξεις κατά την διάρκεια συζήτησής μας στο παραδοσιακό φεστιβάλ, όπου βρισκόμασταν, ήταν: «Πατέρα, νιώθω σαν πολεμιστής, νιώθω σαν ήρωας. Δεν θέλω άλλο πεπρωμένο».

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, εντωμεταξύ, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, προειδοποιώντας για αυξημένη πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών πληγμάτων εν όψει της επετείου ανεξαρτησίας. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποιεί για αντίποινα και μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία, είπε ότι η προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησος θα απελευθερωθεί.

Στα χαρακώματα στο Χάρκοβο η ΕΡΤ

Στις θέσεις του ουκρανικού στρατού έξω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ουκρανίας, βρέθηκε ο Κώστας Ονισένκο, ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διοικητής ουκρανικής μονάδας δήλωσε: «Ο αντίπαλος χτυπάει σπίτια αμάχων, σημεία κρίσιμων υποδομών και άλλα σημεία όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικοί. Για αυτό, οποιεσδήποτε ιστορίες για αποστρατιωτικοποίηση ή κάτι τέτοιο δεν ισχύουν». Επιπλέον, μέλη της Εδαφικής Άμυνας, που κλήθηκαν μετά την γενική επιστράτευση στο μέτωπο του πολέμου, ζητούν περισσότερα όπλα από την Δύση.

Επιπρόσθετα, μέλος της εδαφικής άμυνας ανέφερε: «Γιατί πρέπει να δώσουν στον Ουκρανικό στρατό και άλλα όπλα; Διότι από τις 24 Φεβρουαρίου, μετά την κλιμάκωση αυτού που πολέμου εδώ ήρθαν κομμωτές, δικηγόροι, διευθυντές, δικηγόροι, πολιτικοί, όσοι δεν ήξεραν να πολεμούν. Αλλά σε αυτό το σύντομο διάστημα γίναμε τόσο εξειδικευμένοι επαγγελματίες».

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος