Podcast: Η ζωή των ζώων δεν μας ανήκει

Η «Σκέψη της Ημέρας», το καθημερινό ένθετο της εκπομπής «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, είναι αφιερωμένη στα ζώα και την μοιράστηκε με τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 ο «ενεργός» πολίτης Γιώργος Λιγνός.

«Την προηγούμενη εβδομάδα απασχόλησε την κοινή γνώμη η υπόθεση με ένα γατάκι που το κλώτσησαν στην θάλασσα σε μία ταβέρνα της Αιδηψού. Κάποια «φιλόζωα» χέρια το δελέασαν ρίχνοντάς του έναν μεζέ και μετά για πλάκα ένας από την παρέα το κλώτσησε ρίχνοντάς το στην θάλασσα. Ευτυχώς το άμοιρο ζώο γλίτωσε. Η πράξη έγινε γνωστή γιατί ο δράστης ο ίδιος ανέβασε το σχετικό βίντεο θέλοντας να δείξει, τι άραγε; Το θέμα κυκλοφόρησε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί ήταν αυτοί που σοκαρίστηκαν όχι τόσο από την πράξη αλλά από την επίδειξή της. Μετά την κατακραυγή ήρθε η συγνώμη του δράστη αλλά με επιθετικό τρόπο προς τους επικριτές του, αποδίδοντας την κίνηση σε μερικές μπύρες παραπάνω. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά επειδή ήπιε μερικές μπύρες παραπάνω. Πολλοί πίνουν μερικές μπύρες παραπάνω αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην οδηγήσουν μετά για να μην σκοτώσουν ή να μην σκοτωθούν. Η επίγνωση της ευθύνης τους δεν μειώνεται από το ποτό. Αν δεχθούμε ότι το ποτό χαλαρώνει τις αντιστάσεις, τότε δεν είναι το αλκοόλ που κάνει κάποιον να φερθεί βάναυσα σε ένα γατάκι, αλλά αυτό που κρύβει μέσα του και αυτό δεν είναι άλλο από μία διάθεση εξουσίας απέναντι σε ένα ανυπεράσπιστο και πιο αδύναμο πλάσμα. Διάθεση που ποιος ξέρει, μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει πάνω σε μια γυναίκα ή σε κάποιο παιδί. Τότε δεν θα φταίει το άτιμο το αλκοόλ αλλά ο ψυχισμός του.

Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι η προστασία των ζώων και η ποινική αντιμετώπιση της βάναυσης συμπεριφοράς προς αυτά δεν είναι πολυτέλεια ή υπερευαισθησία. Είναι συστατικό στοιχείο μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία οφείλει να προστατεύει τα αδύναμα μέλη της. Η άσκηση βίας απέναντι στον πιο αδύναμο, όποιος και αν είναι αυτός, άνθρωπος ή ζώο, είναι νοοτροπία αντικοινωνική και επικίνδυνη. Η βαρύτητα της βάναυσης συμπεριφοράς απέναντι σε ένα ζώο δεν είναι ηθικά ελαφρύτερη ασχέτως του ότι η κακοποίηση και η θανάτωση ενός ζώου δεν θα τιμωρηθεί με την ίδια αυστηρότητα όπως με τον φόνο ενός ανθρώπου. Αλίμονο όμως αν αντιμετωπίζαμε την αξία της ζωής με σχετικά κριτήρια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος