Συμβούλιο της Ευρώπης: Πρόταση για σχέδιο δράσης που θα βοηθήσει την Ουκρανία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Προσαρμογές στο Σχέδιο Δράσης της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της ρωσικής επιθετικότητας επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεστσίνοβιτς Μπούριτς σημειώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη χώρα», ενώ εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό και χαιρέτισε το κουράγιο του.

Είπε ότι είναι έτοιμη να ταξιδέψει στο Κίεβο για να συζητήσει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της χώρας μόλις λάβει επίσημη πρόσκληση. Υπογράμμισε επίσης τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ο Οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του προσωπικού του γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κίεβο και την συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας για να την συμβουλέψει για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, χαιρέτισε τη διάθεση της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις για το Ταμείο Μεταναστών και Προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Γενική Γραμματέας είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της χώρας και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν το ουδέτερο καθεστώς, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας. Είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα στην αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων από την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο του Οσμάν Καβάλα, η Γενική Γραμματέας δήλωσε πολύ απογοητευμένη και παρατήρησε ότι αυτή ήταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τα δικαστήρια στην Τουρκία να συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιώματα που απαιτούσαν την άμεση αποφυλάκιση του κ. Καβάλα.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε σθεναρά τις απειλές κατά του θανάτου του πρώην εισηγητή της Κοινοβουλευτικές Συνέλευσης, Ντικ Μάρτι, σε σχέση με την έκθεσή του για εικαζόμενη εμπορία οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος