Η ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει με τον Δία θα δώσει μία εναλλακτική θεωρία για την προσέλευση των πλανητών

Δύο Αυστραλοί επιστήμονες που συνεργάζονται με μια διεθνή ομάδα ερευνητών κατέγραψαν εικόνες ενός γιγάντιου πλανήτη αερίου που σχηματίζεται περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη, ανέφερε το Xinhua την Τρίτη.

Ο καθηγητής αστροφυσικής Peter Tuthill και ο συνάδελφός του Barnaby Norris, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ (USYD), πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ενός «γίγαντα αερίου που μοιάζει με τον Δία» θα μπορούσε τελικά να απαντήσει σε παλιές ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των πλανητών. «Το ψάχναμε εδώ και χρόνια, ελπίζοντας να συλλάβουμε έναν νεαρό πλανήτη που εξακολουθεί να σχηματίζεται», είπε ο Νόρις.

Οι ερευνητές έγραψαν στον ιστότοπο Conversation ότι η ανάλυση αποκάλυψε έναν φωτεινό σχηματισμό, πέρα ​​από το ηλιακό σύστημα, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 2.000 βαθμοί Κελσίου, με πυκνό φωτοστέφανο και στροβιλιζόμενη σκόνη και αέριο.

Αυτά τα ευρήματα έγιναν δυνατά από παρατηρήσεις που έγιναν με το τηλεσκόπιο Subaru της Χαβάης και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

«Ήταν μια δύσκολη πρόκληση γιατί ο πλανήτης είναι απίστευτα ασαφής και εξαιρετικά μακρινός», είπε ο Νόρις. «Το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι είδαμε έναν πλανήτη να σχηματίζεται και όχι απλώς μια ιδιαίτερα πυκνή συσσώρευση σκόνης», πρόσθεσε.

«Λόγω της ταχείας και βίαιης διαδικασίας σχηματισμού του, ο πλανήτης λάμπει σε κόκκινο χρώμα. Συγκρίνοντας αυτές τις διαφορετικές εικόνες που έγιναν σε πολλά φάσματα, μπορέσαμε να παρατηρήσουμε την αποκαλυπτική φωτεινότητά του», εξήγησε ο επιστήμονας.

Η ανακάλυψη αψηφά μια παλιά ιδέα γνωστή ως «πυρήνα προσαύξησης», η οποία εξηγεί πώς εμφανίστηκαν γιγάντιοι πλανήτες αερίου όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι πλανήτες σχηματίστηκαν κοντά σε αστέρια «ξενιστές» όταν τα σωματίδια σκόνης συγκεντρώθηκαν σε διαδοχικούς μεγαλύτερους κόκκους, μετά σε βότσαλα και μετά σε βράχους που συσσωρεύτηκαν σε έναν «καταρράκτη» μικρών πλανητών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι ορισμένοι αρχαίοι πλανήτες δεν ακολουθούν αυτή τη διαδικασία, σε τροχιά πολύ μακριά από τα αστέρια ξενιστές για να «κατευθύνουν την κατασκευή των πλανητών», όπως το έθεσαν οι Tuthill και Norris.

Οι αστρονόμοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πώς πραγματικά σχηματίστηκαν τέτοιοι πλανήτες, δεδομένου ότι είναι δισεκατομμυρίων ετών.

Αντίθετα, αυτό το πρόβλημα ηλικίας δεν συμβαίνει με τον πλανήτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο οποίος είναι επίσης πολύ μακριά από το άστρο υποδοχής, που ονομάζεται AB Aurigae. Ο πλανήτης είναι περίπου 93 φορές πιο μακριά από το AB Aurigae από τον Ήλιο και τη Γη.

Επομένως, οι Tuthill και Norris πιστεύουν ότι το AB Aurigae b, όπως ονομάστηκε, θα δώσει νέες πληροφορίες και, τέλος, μια εναλλακτική θεωρία για την προέλευση των πλανητών, τουλάχιστον ορισμένων από αυτούς.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος