Κορονοϊός: Ήπια νόσηση και πολλές επαναλοιμώξεις επιφυλάσσει η “Όμικρον”

Μια νέα αναζωπύρωση παρουσιάζουν τα τελευταία 24ωρα οι αριθμοί της πανδημίας με σημαντική άνοδο των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών. Παρά την συνήθως ήπια νόσηση που επιφυλάσσει η «όμικρον» και η «όμικρον 2», αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι το φαινόμενο της επαναμόλυνσης.

Περισσότερες από 90.000 επαναλοιμώξεις έχουν καταγραφεί μέσα στο 2022, από άτομα που νόσησαν και στο παρελθόν από κορονοϊό. Η Όμικρον 2 που έχει επικρατήσει και διαφεύγει της ανοσίας, είναι μία παραλλαγή ικανή να προκαλέσει νέα μόλυνση ακόμα και σε άτομο που νόσησε με Όμικρον στις αρχές του χρόνου.

«Για να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για επαναλοίμωξη, θα πρέπει να έχουν περάσει πολλές ημέρες. Περισσότερες από πενήντα.Οι επαναλοιμώξεις συνήθως είναι πιο ελαφρές, ο οργανισμός έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό» επισήμανε ο Γεώργιος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Τα νέα κρούσματα σήμερα «άγγιξαν» τις 29.000.

Οι νέες εισαγωγές παρουσίασαν μικρή αύξηση και έφθασαν τις 453 το τελευταίο 24ωρο

«Η πανδημία βρίσκεται εδώ. Θεωρούμε ότι σιγά σιγά πηγαίνοντας στην αποκλιμάκωση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για τυχόν επαναζωπύρωση της πανδημίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αυξημένη διασπορά στις συναθροίσεις της Αποκριάς ενώ αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και λόγω του εορταστικού τριήμερου της 25ης Μαρτίου.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, δεν έχει φύγει, έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητά του» τόνισε ο Γιώργος Ατσαλάκης, καθηγητής ανάλυσης δεδομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, θα διανεμηθούν στους μαθητές και σε εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς τρία self test από τα φαρμακεία.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος