“Μαζί για το Βόλο”: Το ενεργειακό κόστος τινάζει στον αέρα του προϋπολογισμούς των δήμων

Το θέμα μη εισπραχθέντων οφειλών των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στο δήμο Βόλου, θέτουν με ερώτησή τους στον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για το Βόλο».

Ρωτούν αν υπάρχει καθυστέρηση απόδοσης εισπραχθέντων τελών από τους διάφορους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και για τι ποσό και σε ποιες ενέργειες προέβη ή σκέφτεται να προβεί προκειμένου να της αποδοθούν, η δημοτική αρχή. Επιπλέον ρωτούν σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η δημοτική αρχή προκειμένου να προφυλάξει τη ΔΕΥΑΜΒ από την “οικονομική αφαίμαξη” λόγω ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας;

Όπως τονίζουν, “η ιλιγγιώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Την ίδια ώρα πολλοί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθυστερούν για αρκετούς μήνες την απόδοση στους Δήμους τα ήδη εισπραχθέντα δημοτικά τέλη”.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, η αύξηση του ενεργειακού κόστους αγγίζει μεσοσταθμικά το 100%, καθώς η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κυμαίνεται στο 90% έως 120% και για το κόστος θέρμανσης η αύξηση προσεγγίζει το 70%. «Υπάρχουν διαμαρτυρίες δημάρχων ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να καταβάλουν μισθοδοσία στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας», είπε ο Δημ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα η Ένωση των ΔΕΥΑ ζητά μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και ταυτόχρονη υπαγωγή τους στο μειωμένο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Μαζί με το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος, οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για την πρόσθετη επιβάρυνση από το τέλος ταφής απορριμμάτων με 35 ευρώ ανά τόνο. Παρότι υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση να καλυφθεί το ετήσιο κόστος των 40 εκατ. ευρώ για το τέλος ταφής, προκειμένου να μην μεταφερθεί σε αυτή τη συγκυρία στους δημότες, οι δήμαρχοι το χαρακτηρίζουν ως «τιμωρητικό τέλος». Τονίζουν ότι «δεν έχουν ευθύνη για τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων ανακύκλωσης, που δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών». Οι δήμαρχοι εξετάζουν ακόμη να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη με σκοπό την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για την επιβολή του τέλους ταφής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος