Fabric Republic και Greenpeace ενώνουν τις δυνάμεις τους με όραμα μία zero waste πραγματικότητα

Array

Το Fabric Republic ένωσε τις δυνάμεις του με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με στόχο τη δημιουργία μιας limited upcycled συλλογής με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα ιστορικά πανό, οι σημαίες και τα μπάνερ της Greenpeace παίρνουν νέα ζωή με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δράση της οργάνωσης στην Ελλάδα. Η συλλογή αποτελείται από συλλεκτικά αξεσουάρ όπως νεσεσέρ, πορτοφόλι, μπρελόκ και τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Μέσα από αυτή τη συλλογή οι υποστηρικτές της οργάνωσης μπορούν να έχουν πάντα ένα κομμάτι από την ιστορία της μαζί τους.

Παράλληλα, σκοπός της κοινής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα επανάχρησης.

Τι σημαίνει «επανάχρηση» (upcycling);

Πρόκειται για τη διαδικασία όπου αξιοποιείται ένα ή περισσότερα υφάσματα/ρούχα ή και άλλα υλικά τα οποία είχαν δημιουργηθεί αρχικά για διαφορετική χρήση. Για παράδειγμα, η μετατροπή ενός μεταχειρισμένου τζιν σε ένα μπρελόκ θεωρείται διαδικασία upcycling. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση αποβλήτων υφασμάτων και ρούχων στις χωματερές, καθώς και σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η επανάχρηση είναι βασικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή ενός ολιστικού τρόπου αντιμετώπισης του επιχειρείν και της ζωής, στον οποίο όλα έχουν αξία και η σπατάλη περιορίζεται στο ελάχιστο. Με πιο απλά λόγια, η κυκλική οικονομία βασίζεται στο τρίπτυχο «παραγωγή, κατανάλωση, επαναχρησιμοποίηση», σε αντιδιαστολή με το τρίπτυχο «παραγωγή, κατανάλωση, καλάθι των αχρήστων» που κυριαρχεί στην εποχή μας.

Με τον πλανήτη να βρίσκεται στα όριά του, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το σύγχρονο καταναλωτικό μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κατανάλωση (πολύ συχνά πέρα από τις ανάγκες μας και πάνω από τις δυνατότητές μας), τη μικρή διάρκεια ζωής των προϊόντων και κατ’ επέκταση την αύξηση των απορριμμάτων και τη μεγάλη σπατάλη πόρων.

Fabric Republic και Greenpeace ενώνουν τις δυνάμεις τους με όραμα μία zero waste πραγματικότητα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μεγάλο μέρος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσης, συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό, κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, γεγονός που συνιστά τεράστια απειλή για την υγεία του πλανήτη καθώς και τη δική μας. Η Greenpeace εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για έναν πλανήτη με λιγότερα απορρίμματα και πλαστικά μίας χρήσης, αλλά και προς έναν τρόπο ζωής χωρίς σπατάλη των φυσικών πόρων, με σεβασμό στον πλανήτη και σε κάθε μορφή ζωής.

Ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος της δράσης

● 20 κιλά πανό δεν κατέληξαν στην χωματερή

● Δημιουργήθηκαν 37 νεσεσέρ, 100 μπρελόκ, 40 μολυβοθήκες, 40 τσάντες για ψώνια και 52 πορτοφόλια

● 4 άτομα από ευάλωτες και πληθυσμιακές ομάδες απασχολήθηκαν για τη δημιουργία της συλλογής

Η συλλογή είναι διαθέσιμη από τις 8 Μαρτίου 2022 στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Fabric Republic.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος