Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Όμως το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη» την 24η Φεβρουαρίου, όπου όπως είπε «για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος».

Ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, η χώρα θα τους υποδεχθεί “με ανοιχτές αγκάλες”. Προσέθεσε, όμως, ότι ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα δεχθούν έντονες προσφυγικές ροές, όπως αυτές οι χώρες βοήθησαν όταν η Ελλάδα δέχθηκε τη δική της επίθεση στα σύνορά της στον Έβρο.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, η Ελλάδα αγωνιζόταν πάντα για την επιβολή του διεθνούς δικαίου και κατά συνέπεια, η κρίση αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη να υπερασπιστούμε ένα διεθνές σύστημα κανόνων, το οποίο στον πυρήνα του θα έχει το απαραβίαστο των συνόρων και το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι το διακύβευμα αυτή την ώρα είναι συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές. Ενδεχομένως αυτό υποκρύπτεται στην σύγκρουση που έχουμε. Και για αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μια ενιαία φωνή η Ευρώπη, είναι αδυναμία της, πράγματι, ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική- αυτό που τονίσατε για την στρατηγική αυτονομία είναι πολύ χρήσιμο να το δούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος