Στη «μάχη» της πανδημίας: Εμβόλια και χάπια σώζουν ζωές – Τι γίνεται με τους σκληρούς δείκτες

Στο μέτωπο του κορονοϊού, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, με εξαίρεση τους θανάτους που φαίνεται ότι σχετίζονται με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Από τη Δευτέρα πάντως αλλάζουν οι περιορισμοί που αφορούν την είσοδο στη χώρα μας.

Χωρίς υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ, θα πραγματοποιείται η είσοδος στη χώρα μας, σε όσους ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι επιστήμονες παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις των ασθενών, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των θανάτων.

“Τα στοιχεία από άλλα κράτη δείχνουν ότι την περίοδο του Covid αυξήθηκαν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά 50%.  Σίγουρα υπάρχει συνεισφορά των λοιμώξεων αυτών στη θνητότητα” επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

“Αυτό το κύμα για να το δούμε να σβήσει αρκετά θα φτάσει τον Μάιο” ανέφερε ο Γιώργος Ατσαλάκης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.640 κρούσματα 564 διασωληνωμένους ασθενείς και 88 θανάτους

Αρχές Μαρτίου αναμένεται νέα παρτίδα αντιικών χαπιών στη χώρα μας, με τα εμβόλια πάντως να παραμένουν το σημαντικότερο όπλο κατά της πανδημίας.

“Οι μελέτες τι δείχνουν ότι στα χίλια χάπια που θα δώσουμε ενδεχομένως στη καλύτερη των περιπτώσεων μπορούμε να αποσοβήσουμε 50 θανάτους. Παραμένει το εμβόλιο η πρώτη άμυνα μας, το χάπι είναι βοηθητικό” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Εκτός από το εμβόλιο της Novavax, το οποίο αναμένεται μέσα στο μήνα, η χώρα μας θα παραλάβει τον Απρίλιο, και αυτό της εταιρείας SANOFI.

“Δίνουμε έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα για να ενεργοποιήσει τον ανοσιακό μηχανισμό του οργανισμού, ενώ στα mRNA δίνουμε την πληροφορία για να την φτιάξει, αλλά στην πράξη δεν έχει διαφορά” ανέφερε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Σαράντα χιλιάδες νέα ραντεβού είναι και πάλι διαθέσιμα στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία το Παίδων Πεντέλης.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος