Εκδικητική πορνογραφία: Ο διασυρμός της γυναικείας φύσης με τον μανδύα της τεχνολογίας

Array

Η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) ήρθε στο προσκήνιο με θύτη ένα προβεβλημένο πρόσωπο της showbiz, τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο και θύμα πρώην σύντροφό του. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών στιγμών του ζευγαριού από τον άντρα, προκειμένου να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του. Πιο συγκεκριμένα, είναι η αναπαραγωγή και διάθεση σεξουαλικά άσεμνων εικόνων ή βίντεο, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης, με ή χωρίς τη γνώση και την συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες, αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά διανέμονται δημόσια. Αυτά στη συνέχεια εξαπλώνονται πολύ γρήγορα στο διαδίκτυο μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και πορνογραφικών ιστότοπων.

Το γνωστό ως revenge porn που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, είναι μία αξιόποινη πράξη για την οποία υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο, διώκεται, μόνο αν υποβληθεί μήνυση από την πλευρά του θύματος.

Νομικοί συμβουλεύουν ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα είναι να ζητήσει αρχικά νομική συμβουλή και, παράλληλα, να επιδιώξει να κατέβει το πορνογραφικό υλικό από την εκάστοτε ιστοσελίδα. Στην συνέχεια, να υποβάλει μήνυση, είτε κατά αγνώστου, είτε κατά συγκεκριμένου προσώπου, εάν γνωρίζει ποιος είναι ο δράστης. Στην περίπτωση που ο δράστης δικαστεί και κριθεί ένοχος, υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα αποζημίωσης, μέσω αγωγής (πέρα από τη μήνυση), λόγω ηθικής βλάβης.

Οι θύτες συνήθως είναι πρώην σύντροφοι, όμως υπάρχουν περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται και άνθρωποι από το οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος