Κομοτηνή: Μια έκθεση, μια μεγάλη συλλογή του Γιώργου Αρβανίτη, πολλές ιστορίες για τη Θράκη

Εικονίσματα που πήραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες. Προίκες γυναικών μιας άλλης εποχής. Νομίσματα αλλοτινών χρόνων, εργαλεία από την αγροτική ζωή και το νοικοκυριό των κατοίκων της βόρειας Θράκης, λίγα μόνο από τα αντικείμενα της συλλογής του Γιώργου Αρβανίτη που εκτίθενται στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Κομοτηνή: Μια έκθεση, μια μεγάλη συλλογή του Γιώργου Αρβανίτη, πολλές ιστορίες για τη ΘράκηΜε αφορμή την «Έκθεση Θρακιώτικης Κληρονομιάς» που θα φιλοξενείται στο χώρο έως τις 19 Δεκεμβρίου τον συναντήσαμε ακούγοντας τον συγκινημένο να περιγράφει ένα προς ένα τα αντικείμενα της συλλογής της έκθεσής του. 300 φορεσιές, 4000 συνολικά αντικείμενα, ένα «κομμάτι», όπως μας είπε, “της ζωής του” αποκαλύπτοντας την προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε όταν ήταν παιδί ακόμη σε ηλικία 11 ετών.

Πρώτο απόκτημα της συλλογής του, ένα πανωφόρι από την ανατολική Θράκη, του παππού του και η προσπάθεια από τη δική του πλευρά δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα στα 54 έτη του. Είδη λαϊκής τέχνης , φορεσιές, μπόγοι, κουβέρτες και εικόνες. Όλα από τα υστέρημά του, «χρειάζεται να παρακαλάς πολύ μέχρι να σου χαρίσει κάποιος κάτι το πολύ απλό», είπε ο κος Αρβανίτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά μια πετσέτα δώρο που δίνονταν σε γάμο και έφτασε στα χέρια του μετά από μια δική του δωρεά.

Κομοτηνή: Μια έκθεση, μια μεγάλη συλλογή του Γιώργου Αρβανίτη, πολλές ιστορίες για τη ΘράκηΠάνω από 4.000 εκθέματα, κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία, χωρίς όμως μόνιμη στέγη κι αυτό είναι το μήνυμα που επέλεξε να στείλει μέσα από την κουβέντα μας, το αίτημα να στεγαστεί κάπου μόνιμα. Ένα μουσείο Θρακιώτικης κληρονομιάς στην καρδιά της Αθήνας «με σκοπό», όπως είπε, « όλοι οι Αθηναίοι να γνωρίζουν ότι και η Θράκη έχει μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος