Μ. Βαρβιτσιώτης στην El Pais: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπιστεί

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Ισπανία του Έλληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η δημοσιογράφος Θεθίλια Βαγιεστέρος της εφημερίδας El Pais δημοσιοποιεί στο φύλλο του Σαββάτου 27/11 συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τίτλο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπιστεί.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπερασπίζεται την ενίσχυση στρατηγικού άξονα ασφάλειας στη Μεσόγειο και τονίζει ότι η Τουρκία κάνει πολιτική με όρους στρατιωτικής δύναμης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Αθήνα, 52 ετών) ταξίδεψε στην Ισπανία για να προσπαθήσει, μεταξύ άλλων, να προλειάνει το έδαφος πριν από την συνάντηση που θα έχουν στην ελληνική πρωτεύουσα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ευγενικός αλλά σταθερός διπλωμάτης πιστεύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υπερασπιστεί τα σύνορά της». Η Ελλάδα, που μόλις υπέγραψε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης ενός στρατηγικού άξονα ασφάλειας στη Μεσόγειο, αφού «η Τουρκία κάνει πολιτική με όρους στρατιωτικής δύναμης», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Ερώτηση: Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ που ξοδεύει τα περισσότερα στην Άμυνα (3,8% του ΑΕΠ της). Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και με την Γαλλία ως αντίβαρο στην Τουρκία. Τι ρόλο θέλει να παίξει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο;

Απάντηση: Σταθεροποιητικό ρόλο. Δεν διεκδικούμε τίποτα και από κανέναν και σεβόμαστε τα σύνορα και την κυριαρχία των χωρών γύρω μας. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Έχουμε υπογράψει μια αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, διάρκειας πέντε ετών, και μια άλλη με τη Γαλλία [που περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών και 24 μαχητικών Raffales] και πιστεύουμε ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είναι διμερείς, αλλά είναι στο πνεύμα του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Για πρώτη φορά, αυτό που θα θέλαμε να υπογραμμιστεί ξεκάθαρα στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι εάν ένα μέλος της Ε.Ε. δεχτεί επίθεση, τότε οι άλλοι εταίροι πρέπει να το βοηθήσουν. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες γίνεται αναφορά στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μας αρκεί.

Ερώτηση: Η Αθήνα συγκράτησε το μεταναστευτικό ρεύμα μεταξύ 2015 και 2016, αλλά γίνεται μεγάλη κριτική για τις συνθήκες των προσφυγικών καταυλισμών, την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου και τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Απάντηση: Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2019, υπήρχε αυξητική τάση του μεταναστευτικού ρεύματος και απάνθρωπες συνθήκες στους καταυλισμούς: υπερπλήρεις και με ανεπαρκή στέγαση τόσων πολλών ανθρώπων. Κι ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι ζούσαν στα νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες, μέσα σε δύο χρόνια έχουμε μόνο 3.000 ανθρώπους εκεί και πρόκειται να δημιουργήσουμε περισσότερα κέντρα για να φιλοξενηθούν άτομα που το ζητούν. Ενόψει δε της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης το 2020 και το 2021 στα βόρεια σύνορά μας από την Τουρκία, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μια περιοριστική πολιτική: δεν αφήνουμε πλοία να περάσουν τις γραμμές μας, τα αναχαιτίζουμε και ζητάμε από τις τουρκικές αρχές να έρθουν να τα παραλάβουν. Όμως τα πλοία αυτά συνοδεύονται από την τουρκική ακτοφυλακή που αντί να τα παραλάβει τα σπρώχνει σε κίνδυνο. Αυτό που κάνουμε είναι να τους μπλοκάρουμε πριν μπουν στα ελληνικά νερά. Το κάνουμε για τρεις λόγους σε όλες τις επιχειρήσεις: δεν θέτουμε σε κίνδυνο καμία ζωή – άλλωστε μας παρακολουθούν όλοι οι διεθνείς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επειδή τα θαλάσσια σύνορά μας παρακολουθούνται από το ΝΑΤΟ και την Frontex – επομένως δεν κάνουμε τίποτα κρυφά, και τρίτο είναι ότι υπερασπιζόμαστε ότι η ΕΕ έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπιστεί. Για εμάς, η Τουρκία είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα» για μετανάστες και πρόσφυγες, η Άγκυρα λαμβάνει χρήματα από τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς για τη φιλοξενία μεταναστών στην επικράτειά της, έχει συμφωνία με την ΕΕ να τους φιλοξενεί και στην πραγματικότητα δεν συμμορφώνεται με την συμφωνία γιατί δεν δέχεται κανέναν μετανάστη πίσω από την Ελλάδα. Επομένως, δεν παραβιάζουμε κανένα δικαίωμα και σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες σχετικά με αυτό, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε νόμιμο έλεγχο από την Δικαιοσύνη, τον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και την αρχή διαφάνειας σχετικά με καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.

Ερώτηση: Τί περιμένετε από τη νέα γερμανική κυβέρνηση; Η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας μέχρι το 2023 θα αποτρέψει λάθη όπως στην οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν η Ελλάδα;

Απάντηση: Η κρίση του 2010 είναι πίσω μας. Έχουμε πληρώσει και έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σε όλο τον πλανήτη λόγω του κορονοϊού και υπάρχει ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αντί να υιοθετηθούν αυστηρά μέτρα που έχουν ήδη φανεί ότι δεν διασφαλίζουν την ευρωζώνη. Επειδή δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, ήταν η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία… είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι νέοι κανόνες σταθερότητας θα πρέπει να αυξήσουν την ανάπτυξη της ΕΕ.

Ερώτηση: Η ομάδα EU-MED (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία) πρόκειται να ενισχυθεί;

Απάντηση: Η ομάδα έχει ήδη αυξηθεί από επτά σε εννέα χώρες. Πέρυσι και φέτος, αυξήσαμε αυτή τη συνεργασία στη σύνοδο κορυφής της Αθήνας τον Σεπτέμβριο, όπου συζητήθηκαν η μετανάστευση, η ενέργεια και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ μίλησε για την ιδέα της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανοίξουν συζήτηση για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και αυτή είναι μια ιδέα που μας άρεσε πολύ. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για τη Μεσόγειο.

Ερώτηση: Πώς εξελίσσεται η πανδημία και πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία;

Απάντηση: Η Ελλάδα έχει ποσοστό 70% εμβολιασμένους, αλλά βρισκόμαστε σε ένα τέταρτο κύμα που μας πλήττει σκληρά με 800 κρούσματα και μεταξύ 70 και 80 θανάτους την ημέρα. Ζητάμε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός γιατί το 90% όσων πεθαίνουν δεν ήταν εμβολιασμένοι. Το 2020, η οικονομία υπέστη σοβαρές ζημιές. Χάσαμε το 8% του ΑΕΠ λόγω του εγκλεισμού και της απώλειας του τουρισμού. Φέτος πρόκειται να κλείσουμε με ανάπτυξη σχεδόν 8% και για του χρόνου 5%, οπότε μπορούμε να μιλάμε για συνολική ανάκαμψη της οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται. Δυστυχώς, η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση για μια περίοδο 10 ετών και ενώ προσπαθούσαμε να απογειωθούμε, έφτασε η πανδημία. Ήταν λοιπόν μια δεύτερη κρίση.

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ειδικά στο νησί της Εύβοιας, πολλοί φοβήθηκαν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα είχε προτεραιότητα έναντι των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας.

Απάντηση: Έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη μηχανισμών πολιτικής προστασίας, 3 δις ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, δημιουργήσαμε ένα νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί φοβόμαστε και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε επίσης σεισμική χώρα και πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Δυστυχώς, δεν πήγαν όλα καλά κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δεν είχαμε τα μέσα, αλλά οι άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί και μπορούμε να ξαναχτίσουμε μαζί τους όλα όσα άφησε πίσω της η φωτιά.

Επιμέλεια: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος