Γ. Οικονόμου: Όχι σε lockdown – ‘Επεται κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, την οικονομία αλλά και όλες τις τελευταίες εξελίξεις τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με τη θεσμική υποδομή, με τις ψηφιακές βάσεις που έχουμε δημιουργήσει η χώρα αλλάζει επίπεδο και μετά την πανδημία θα συντελεστεί μία κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης στη χώρα η οποία θα επιστρέψει στου πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είχε προηγουμένως αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, που εισάγεται σήμερα στη Βουλή. Όπως είπε το ν/σ μεταξύ άλλων:

– Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές

– Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας

– Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs)

Ανέφερε ακόμη ότι μέσω αυτού «Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Επίσης διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων».

Ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση επεσήμανε πως «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία» και αναφέρθηκε στις τρεις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μέσω αυτών θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και θα διατεθούν 338,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αρχικά: «Δεν εξετάζουμε κανένα σενάριο επιβολής lockdown. Προτεραιότητά μας παραμένει η τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης, σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία. Έχουμε 500.000 ραντεβού για εμβολιασμούς πρώτης δόσης τον τελευταίο μήνα, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού τρίτης δόσης. Η έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους έχει φέρει αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και μςε τον ιδιωτικό τομέα, στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, όπου είναι σε εξέλιξη η επίταξη».

Για τον προϋπολογισμό του 2022, ανέφερε: «Η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Αυτή την προοπτική εξυπηρετεί και ο πρϋπολογισμός του 2022, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά έχει νέες μειώσεις φόρων. Προωθύνται παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και της απασχόλησης των νέων. Ο σωρευτικός ρυθμός ανάπτυξης 2021 και 2022 θα φέρει το ΑΕΠ στα προ του κορονοϊού επίπεδα και θα το ενισχύσει περισσότερο. Περιμένουμε νέα μείωση ανεργίας και ο πρωθυπυοργός δεσμεύτηκε για δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Ειδικά για την στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

– Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

– Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022. Γιατί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κομβική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.

– Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

– Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.

– Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοποριακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και της νέας γενιάς επισημαίνοντας ότι μιλάμε για παρεμβάσεις που φθάνουν στα 697 εκατομμύρια ευρώ το 2021 για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των νέων και στα 433 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 6,9% του ΑΕΠ για το 2021 και για το 2022 στο 4,5% του ΑΕΠ είπε ο κ. Οικονόμου και υπογράμμισε πως «η σωρευτική ανάπτυξη θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ πανδημίας επίπεδα και θα το αναβαθμίσει».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Οικονόμου και στην ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα σχολιάζοντας συνολικά ότι «με όπλο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό η Ελλάδα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών που ηγούνται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Όπως είπε: «Από την περασμένη Παρασκευή μπήκαν στην υπηρεσία των πολιτών η «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου» και η Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού.

Οι υπηρεσίες αυτές μαζί με την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ψηφιακή εξουσιοδότηση, συγκροτούν – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – τον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Στο παρελθόν απαιτούσαν σχεδόν 30 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα. Με όπλο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό η Ελλάδα εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα των κρατών που ηγούνται στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Για το νομοσχέδιο βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, είπε: «Διασφαλιζει νομική σαφήνεια και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές. Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Η χώρα αλλάζει επίπεδο».

Σε ερώτηση για τις εκκλησίες, απάντησε: «Η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τον τρόπο που μπορεί και η κυβέρνηση τη δική της δουλειά για τους ελέγχους».

Σε ερώτηση για τα rapid test στα σούπερ μάρκετ, είπε: «Ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Καλό είναι να μένουμε εστασμένοι σε όσα ισχύουν. Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων και σταθερή στρατηγική, για ανοικτή οικονομία και χώρα»

Για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το Κοινωνικό Μέρισμα, είπε: «Δυσκολεύομυαι να κατανοήσω την επιμονή Τσίπρα να συγκρίνει την καταστροφική του διακυβέρνηση με πόσα έχουμε πετύχει σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων. Ο κ. Τσίπρας έδονε με το ένα χέρι πράγματα στον κόσμο και με το άλλο χέρι τα έπαιρνε πίσω πολύ περισσότερα. Έχουμε κατάλογο 29 καινούριων φόρων που επέβαλλε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φόροι που λεηλάτησαν τον κόσμο. Η ελληνική κοινωμνία θυμάται, γνωρίζει και καταλαβαίνει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος