Κριστίν Λαγκάρντ: Νέο σήμα για στήριξη από ΕΚΤ για όσο χρειαστεί

Array

Ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει αρωγός της ευρωοικονομίας και τους επόμενους μήνες έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στη Λισαβόνα, σε εκδήλωση για τα 175 χρόνια της Τράπεζας της Πορτογαλίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ καθησύχασε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και τις αγορές κλείνοντας τη συζήτηση για αιφνίδια και πρόωρη αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος (PEPP) υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν αδικαιολόγητη η σύσφιξη της πολιτικής όταν αυξάνονται οι λογαριασμοί για την ενέργεια και τα καύσιμα.

Ειδικότερα ως προς τον πληθωρισμό και την προοπτική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η κα. Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι «για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις τρεις συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων. Παρά την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν υποτονικές και συνεπώς οι τρεις αυτές συνθήκες είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν τον επόμενο χρόνο». «Τα επιτόκια στην αγορά», είπε, «αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, των επιπτώσεων από το εξωτερικό στις προσδοκίες για την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ορισμένων ερωτημάτων για τη διαμόρφωση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ». Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από αναλυτές της αγοράς πιο εμφατικές σε σχέση με αυτές που έκανε η Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου, οι οποίες δεν φαίνεται να έπεισαν τότε τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος.

Σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων μετά το PEPP, επεσήμανε ότι «αναφορικά με τη ρύθμιση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο», προσθέτοντας: «Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, θα παραμείνει σημαντικό η νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών τίτλων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%». Επίσης επεσήμανε ότι «μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αγόραζε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο του PEPP, ενώ για τον τέταρτο τρίμηνο έχει ανακοινώσει μείωση του ποσού αυτού χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πόσο θα περιοριστεί το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του APP, η ΕΚΤ αγοράζει και σήμερα ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος, πιθανόν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά το τελευταίο διάστημα οι αγορές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, μετά την πανδημία, θα επέλθει τον Δεκέμβριο του 2020. Μάλιστα η αποθυμία της επικεφαλής της ΕΚΤ να διαψεύσει ανοιχτά τις εκτιμήσεις αυτές των αγορών προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτινάσσεται άνω του 1,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, η νέα σημερινή παρέμβαση της Λαγκάρντ οδηγεί σε αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού να υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες βάσης και να καθορίζεται στο 1,165%. Τα spreads, από την πλευρά τους, (δηλαδή η απόκλιση μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής απόδοσης των 10ετών ομολόγων) υποχωρούν στις 134 μονάδες βάσης.

Σχετικά με την περίπτωση της Ελλάδας, να σημειωθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει στείλει σήμα και στο παρελθόν ότι ενδέχεται να συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του APP, ακόμη και αν αυτά δεν θα έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος