Ξεκίνησε η άσκηση “Πρόμαχος” παρουσία της Υφυπουργού Μετανάστευσης

Η πρώτη ιστορικά άσκηση «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021″ σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας μεταξύ των άλλων θα πραγματοποιηθεί και επιχείρηση εκκένωσης καταυλισμού προσφύγων σε πραγματικό χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών Αρχών, ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στην Σάμο.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Μάνο Λογοθέτη, και το γενικό πρόσταγμα έχει η αρχιπύραρχος, Καλλιόπη Σαΐνη, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη.

Τα σενάρια της άσκησης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας προέβλεπαν παρέμβαση από  Χίο, όπου υπήρξε πληροφορία από ανώνυμο τηλεφώνημα σχετικά με γυναίκα υπήκοο Νιγηρίας, με το όνομα Lydia Bisoron, ηλικίας περίπου 20 ετών, αδύνατης, με μαύρα κοντά μαλλιά, η οποία διαμένει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίο. Η πληροφορία ανέφερε πως πιθανόν αποτελεί θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από δύο ομοεθνείς της, που διαμένουν επίσης στο ΚΥΤ.

Επίσης στην νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου υπήρξε σύλληψη του διοικητή του, καθώς ένας μετανάστης έπαθε ηλεκτροπληξία. Ο διοικητής ως υπεύθυνος της λειτουργίας της δομής μεταφέρθηκε με εισαγγελική παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, όπου θα κρατηθεί για ένα 24ωρο.

Την πρώτη ημέρα της άσκησης «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021», παρακολούθησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η οποία θα παραμείνει στην Σάμο μέχρι την ολοκλήρωση της.

«Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, αλλά και λαμβάνουμε μέρος, σε μια πολύ σημαντική και πρωτοποριακή άσκηση που δοκιμάζει το σύνολο του δυναμικού της χώρας, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει πυλώνα προστασίας, όχι μόνο του προσφυγικού πληθυσμού, αλλά και των νησιών μας. Μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της, είναι ακριβώς η εμπέδωση της ασφάλειας στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν νέες πτυχές, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», τόνισε η υφυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος