Τουρκία: Ασυνήθιστα μεγάλη μείωση επιτοκίων με διαταγή Ερντογάν – Η δημοτικότητα του σε πτώση μαζί με τη λίρα

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Ανελέητη χαρακτηρίζεται η πίεση στην τουρκική λίρα, καθώς η διαταγή του Ταγίπ Ερντογάν για νέα μείωση επιτοκίων ανακοινώθηκε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου. Μάλιστα η μείωση κατά 2% (από 18 σε 16%) είναι «ασυνήθιστα μεγάλη», ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν που επιστρέφει από περιοδεία στη Δυτική Αφρική, μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, αναφέρθηκε στις σχέσεις με τους Αμερικανούς που παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί. Ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα λεφτά που πλήρωσε για τα μαχητικά F- 35.

Μαζί ωστόσο με την τουρκική λίρα που υφίσταται απώλειες σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος  που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 19 ετών. Το ποσοστό έπεσε στο 31.7% ενώ το 2002 όταν ήλθε στην κυβέρνηση ήταν 36%.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού  που εκτός όλων των άλλων σημαίνει διαρκή αύξηση του κόστους ζωής, κατά τον Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζεται με μείωση των επιτοκίων και πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό.

Με μεταμεσονύκτιο διάταγμα πριν από δύο εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος «καρατόμησε» δύο υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας κι ένα μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ως προειδοποίηση ότι κανείς δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τις ανορθόδοξες παρεμβάσεις του.

Η «δολαριοποίηση» της τουρκικής οικονομίας με τις καταθέσεις των τουρκικών εταιρειών και φυσικών προσώπων σε συνάλλαγμα σε τουρκικές τράπεζες να έχουν φτάσει το 56% του συνολικού όγκου καταθέσεων.

Ο πληθωρισμός αποτυπώνει σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές ότι υπερθερμαίνεται το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίχτηκε στον φτηνό δανεισμό αλλά και τις ακριβότερες εισαγωγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος