Με επιτυχία πέρασε την φάση ΙΙΙ ευρωπαϊκό εμβόλιο κατά της Covid19 με αδρανοποιημένο ιό

Το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού με βάση απενεργοποιημένο ιό, το οποίο αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε κλινικά στην Ευρώπη από την αυστρογαλλική φαρμακευτική εταιρεία Valneva, πέτυχε καλύτερη ανοσία και ανεκτικότητα από ότι το εμβόλιο της Astrazeneca, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της μελέτης φάσης ΙΙΙ που παρουσίασε η εταιρεία.

Το VLA2001, όπως είναι η ονομασία του εμβολίου, αποτελείται από απενεργοποιημένο ιό που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα Vero, ενώ στη συνέχεια απενεργοποιούνται χημικά. Για την εξέλιξη του εμβολίου η Valneva χρησιμοποίησε την τεχνολογία παραγωγής εμβολίου Ixiaro κατά της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδα. Τέτοια αδρανοποιημένα εμβόλια έχουν το πλεονέκτημα ότι εμφανίζουν τα αντιγόνα του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν έχουν αλλάξει χημικά από την απενεργοποίηση.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μελέτη περιλάμβανε 4.012 ενήλικες και 660 εφήβους σε 26 κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες άνω των 30 ετών τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 2 προς 1 για να λάβουν δύο δόσεις εμβολίου με διαφορά 28 ημερών.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το VLA2001 πέτυχε την καλύτερη αποτελεσματικότητα και ανοσογονικότητα δυο εβδομάδες μετά τη 2η δόση. Οι παρενέργειες στο σημείο της ένεσης αναφέρθηκαν από το 73,2% των εμβολιασμένων με VLA2001 έναντι 91,1% αυτών που εμβολιάστηκαν με AZD1222, ενώ δεν καταγράφηκαν άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Με βάση τα αποτελέσματα, η εταιρεία έχει καταθέσει ήδη από τον Αύγουστο αίτηση για χορήγηση άδειας για χρήση έκτακτης ανάγκης στην βρετανική ρυθμιστική αρχή , ενώ ανάλογη αίτηση πρόκειται να κατατεθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επιπλέον η κατασκευάστρια εταιρεία ετοιμάζει αυτή τη στιγμή μια μελέτη με παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και μια μελέτη για την χορήγηση ενισχυτικής δόσης για άτομα πλήρως εμβολιασμένα.

Το αν το VLA2001 θα είναι το πρώτο εμβόλιο από αδρανοποιημένους ιούς που θα εγκριθεί στην Ευρώπη εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κυλιόμενης επισκόπησης για το εμβόλιο CoronaVac από την εταιρεία Sinovac Biotech, που ξεκίνησε ο EMA στις αρχές Μαΐου, ενώ ένα άλλο εμβόλιο ίδιας τεχνολογίας από την κινεζική Sinopharm έχει ήδη εγκριθεί στην Κίνα. Ανάλογα εμβόλια με απενεργοποιημένους ιούς δοκιμάζονται σε μελέτες φάσης 3 στην Τουρκία και το Καζακστάν.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος