Στη Γαλλία πηγαίνει ο Μπλίνκεν για ενίσχυση της ζωτικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών

Στη Γαλλία ταξιδεύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν στις 5 Οκτωβρίου. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται στο Παρίσι από τη Δευτέρα 4/10 μέχρι Τετάρτη για την συνάντηση του ΟΟΣΑ. Ο σκοπός του ταξιδιού του όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι για να συναντήσει τον Γάλλο ΥΠΕΞ και ίσως και τον Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο. “Για να συνεχίσει τη συζήτηση όσον αφορά την ενίσχυση της ζωτικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας σε μια σειρά θεμάτων”, όπως ανακοίνωσε το State Department.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα συνεργαστούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του γραφείο του Λεντριάν.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον που επέστρεψε την Τετάρτη στις ΗΠΑ, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας έφτασαν στο ελάχιστο σημείο τους τον προηγούμενο μήνα, μετά την κίνηση της Αυστραλίας να ακυρώσει μία συμφωνία για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, οικονομικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αυστραλία θα κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με τη χρήση αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας.

Αντιδρώντας, η Γαλλία απέσυρε άμεσα τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει επιστρέψει από τότε, στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν έχουν ήδη διεξάγει συνομιλίες, μετά το ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων, ενώ έχουν υποσχεθεί «την έναρξη διαβουλεύσεων σε βάθος» σχετικά με το πλαίσιο των διμερών σχέσεων».

Ανταπόκριση – Θωμαίς Παπαϊωάννου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος